Megmérettetés

2023.05.09. 13:45

Gyermek zenészek adtak számot tudásukról

Immár harmadik alkalommal rendeztek Térségi Rézfúvós Versenyt május 5-én, Cserépfalun.

PN

Fúvószenekari muzsika

A Hórvölgye Alapfokú Művészeti Iskolában megrendezettt megmérettetésen Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegye számos zeneiskolája képviseltette magát, így összesen 40 diákot minősített a szakmai zsűri. A versenyről Daragó Rita Laura a Hórvölgye Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője tájékoztatta portálunkat.

A verseny megálmodója, Nagy Attila János, a Hórvölgye AMI művésztanára, aki hiánypótló kezdeményezést valósított meg az alapfokú művészeti oktatásban tanuló, A-tagozatos rézfúvós növendékek részére. A megmérettetésen az Egri Farkas Ferenc AMI, a Mezőkövesdi AMI, a Felsőtárkányi Általános Iskola és AMI, a Hevesi Körzeti Általános Iskola és AMI, a Symphonia AMI és a Hórvölgye AMI intézményekből 40 gyermek trombita, kürt, baritonkürt és harsona hangszerjátékát élvezhette a közönség – tájékoztatott Daragó Rita Laura.

A felkészítő tanárok koncertje 

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján Mizser Lászó, Cserépfalu alpolgármestereköszöntötte a jelenlévőket, aki a hagyományok ápolásának fontosságát, a zenetanulás és a művészeti ismeretek kiemelten értékteremtő jelentőségét méltatta, majd a növendékek felkészítő tanárai előadásában Charpentier: Te Deum-ja csendült fel. A szakmai zsűri, Szavári András, Kakuk Zoltán és Mohácsi István a Miskolci Bartók Bála Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium, Cserháti János a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának művésztanára négy korcsoportban hallgatta meg a versenyzőket.

Mindenkit minősítettek 

A térségi verseny célkitűzései között az is szerepelt, hogy minden növendék sikerélménnyel távozzon, így a zsűri a produkciókat arany-, ezüst- és bronzfokozattal jutalmazta. A versenyeredmények kihirdetésekor Szavári András zsűrielnök elismerő szavakkal adta át az okleveleket, majd a rendezvény zárásaként Molnár Sarolta Judit intézményvezető-helyettes köszönte meg a szervezők lelkiismeretes munkáját.

Kiállítás 

A rendezvénnyel egyidőben rézfúvós hangszerkiállítást is rendeztek, ahol a növendékek és az érdeklődők mesterhangszereket is megcsodálhatták – tudtuk meg a Daragó Rita Laura a Hórvölgye Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetőjétől. 

Legközelebb, két év múlva rendezik meg a IV. Térségi Rézfúvós Versenyt, melynek ismét Cserépfalu ad majd otthont. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában