Elismerés

2023.04.27. 21:00

Ők vármegyénk 2023-as Kézműves Remekei! (fotókkal)

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2002-ben indította útjára a „Magyar Kézműves Remek” pályázatot. Az idei – 20. alkalommal kiírt – pályázat eredményhirdetését Egerben, a „Kézművesség ezer éve és jövője a Kárpát-medencében” című rendezvénysorozat keretében tartották, április 15-én. Vármegyénkből 7 alkotó nyújtotta be munkáit a pályázatra, akiket csütörtökön köszöntöttek a BOKIK székházban.

Póczos Nikolett

Fotó: Bujdos Tibor

A „Magyar Kézműves Remek” elnevezésű kezdeményezés célja, hogy segítse a kézművesség pozíciójának megőrzését és erősítését, a minőségi kézműves termékek piacra jutását, valamint a megújulás lehetőségeinek bemutatásával az innováció ösztönzését. Április 15-én Egerben, a Kézművesség 1000 éve és jövője a Kárpát-medencében rendezvény sorozathoz kapcsolódóan tartották a XX. Magyar Kézműves Remek pályázat díjátadó ünnepségét is. A pályázatra az ország vármegyéiből összesen 93 terméket neveztek az alkotók, vármegyénkből heten.

Faragott hangszerek

Szondy Sándor Magyar Kézműves Remek és Remekek Remeke díjat nyert el, aki elmondta „én 3 darab fúvós hangszert készítettem. De úgy gondolom, hogy már veterán fafaragónak számítok, hiszen 1970-től, több mint fél évszázada űzöm ezt a leírhatatlanul, gyönyörű mesterséget és azon kevés emberek közé tartozom, aki a tárgyait nem adta el a kezdetektől fogva, hanem több száz darabból a saját lakásomon, saját galériám van. És most borzasztó nehéz volt eldönteni, hogy mivel pályázzak. Tiszta forrásból gondolat köré építve, életem egyik legbüszkébb munkája, hogy a szarukürtön megfaragtam Bartók Bélát és Kodály Zoltánt, ez volt a fő elem. A másik pedig egy hagyományos vadász jelentekből összeállított munka, a harmadik pedig egy rézfúvós hangszerrel kombináltam, ez egy vadász jelzőkürtként funkcionál és szerepelt a kiállításon.”

 

Úrihímzés

Bogdán Erzsébet is Magyar Kézműves Remek és Remekek Remeke díjat kapott. „Én 15 éve hímző népi iparművész vagyok és az úrihímzés áll hozzám a legközelebb. A mostani hímzéshez az inspirációt a sárospataki református egyházgyűjteménynek a múzeumából vettem. Az alapmotívumok a gránátalmák, ami eredetileg is az úrihímzést jellemezi és a kismadarak, mind eredetiek. Ami különlegessége ennek az úrihímzéses terítőnek szalvétákkal, hogy rendkívül színgazdag az alkotás, nem csak 1-2 vagy 2-3 színt használtam, hanem nagyon sokat” - mondta az alkotó.

Értéket állítanak elő

A miskolci köszöntőn a Bokik székházban, Bihall Tamás elnöke emlékeztetett arra, hogy „a mi életünk valamikor a kézművesség, a céhek világából indult és amikor az újkori történelemben a Kézműves Kamara és a Kereskedelmi Ipar Kanara egybeforrt, akkor nekünk kötelességünk, hogy a kézműves kultúrát és a kézműves hagyományokat ápoljuk. Főleg ez olyan világban, ahol a tömegtermelés mindenek fölötti. Bármit, bármilyen mennyiségben megvehetünk, de azt az értéket, amelyeket önök állítanak elő, csak önök tudják és ez Magyarországnak és a Kamarának is egy hatalmas büszkeség”. Majd elmondta, hogy személy szerint is nagyon büszke a megyei indulókra.

A népművészetből táplálkozik

Majd Kovács J. Attila, a BOKIK Kézműipari Tagozatának alelnöke kiemelte, hogy a versenyt 20. alkalommal rendezték meg és rendhagyó módon most nem Budapesten, hanem Egerben állították ki a beékező alkotásokat. Mint elmondta, idén megújult a pályázat, hiszen három különböző tematikában hirdették meg a versenyt: Hagyományos kézműipar, amelynek gyökerei a hagyományos népművészetből táplálkozik, a másik az Iparművészeti kategória és az úgynevezett „Mai képzőművesség” kategóriában, amely ötvözi az első két kategóriát. Mindhárom kategóriában érkeztek alkotások. Az alkotók véleménye szerint már nagyon várták ezt a versenyt, ki voltak éhezve rá. Ez látszik abból is, hogy nagyon szép számmal érkeztek be pályaművek, összesen 93. pályázó indult. 

Az alelnök szerint nagyon színvonalas pályaművek érkeztek be. Elmondta, hogy idén is kimagasló alkotói kedvet lehetett tapasztalni megyénkből, a versenyzők között, hiszen innen a megyéből 7 pályázó volt. És az elnyert díjak tekintetében is élen jár Borsod, mert 3 Remekek Remeke pályázat született, 2 Magyar Kézműves Remek díj és a másik két alkotónknak is kiállították a pályaműveit. „Nagyon színvonalas volt minden pályamű, közel, 50 díjazott volt a versenyben idén. Újdonság volt, hogy megújult a pályázat és két új díjat is kiosztottak, a Magyar Kézműves Innovatív Remek díjat és a Magyar Kézműves Ifjú Remek díjat”. Kiemelkedő eredményként értékelte a borsodi alkotók teljesítményélt. Majd név szerint ismertette a megyei alkotókat.

MAGYAR KÉZMŰVES REMEK – REMEKEK REMEKE ELISMERŐ CÍMET KAPTAK: Bogdán Erzsébet hímző népi iparművész, aki úrihímzéses terítővel és szalvétákkal érdemelte ki a díjat.

Pós Krisztián népi iparművész, fafaragó, aki pásztorbotjaival remekelt.

Szondy Sándor szakoktató, aki fúvós hangszerek tárgyegyüttesével nyert.


 

MAGYAR KÉZMŰVES REMEK DÍJAT VEHETTEK ÁT:

Hutkay Tímea népi bútorfestő, megyaszói ihletésű karzatmellvédjéért

Juhász János Krisztián késkészítő, aki parti késeivel nyert.


 

TOVÁBBI KÉT KÉZMŰVESÜNK A PÁLYÁZAT KIÁLLÍTÁSÁN MUTATHATTA BE ALKOTÁSAIT:

Stefán Sándor asztalos abaúji fűszeres szekrényét mutathatta be.

Sándor Béla fazekas hagymatartóját csodálhatta meg a közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában