Nem meglepő

2023.04.06. 07:00

Újabb dolog, ami drágult Miskolcon

Gondolja meg jól, ha a vármegyeszékhely utcáin például filmet akar forgatni. Nem lesz olcsó mulatság.

Szaniszló Bálint

Az utcai árusítás is közterülethasználati díjhoz kötött lehet

Fotó: Ádám János

A miskolci közgyűlés március 30-ai ülésének első napirendi pontjaként a képviselők a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendelet módosításáról tárgyaltak. A helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint – más dolgok mellett – az is a települések jogköre, hogy a közterületek rendeltetéstől eltérő használata esetén közterület-használati díjat szabjon ki. Nem arról van szó igazán, hogy ebből jelentős bevétele származzon az önkormányzatnak, inkább szabályozó szerepe van, hogy akár többször is meggondolja a közterületet saját céljaira használni szándékozó, hogy kifizeti-e az összeget.

Tizenkét év után emeltek 

A helyzet az, hogy 2011 óta nem változtak Miskolcon a közterület-használat ellenében fizetendő tarifák. A városvezető Velünk a Város frakció tagjainak igen szavazatával jóváhagyott rendeletmódosítás szerint a Központi Statisztikai Hivatal által 2022-re megállapított 14,5 százalékos inflációnak megfelelően ugyanekkora aránnyal nőnek a közterülethasználat díjtételei a városban.  

A várost négy övezetre osztották fel. Az 1-es és ezzel együtt a legmagasabb közterület-használati tarifával rendelkező területe Miskolcnak a belváros, Miskolctapolca, Lillafüred és a Diósgyőri vár környéke. Ahogy kifelé haladunk a belvárosból, egyre csökken a tarifa.

Ennyi az annyi 

Ha valaki filmet akarna például forgatni a Széchenyi utcán, akkor az elfoglalt területért – megemelt áron – négyzetméterenként naponta 687 forintot kellene fizetnie. Érdekesség persze, hogy mind a négy kategóriában ugyanez a tarifa. Ugyanakkor ha egy presszó, vagy fagylaltozó a főutcán teraszt akar kialakítani, amely az utcából foglal el részt, akkor négyzetméterenként 34 forint a napi tarifa, de a külvárosban ugyanezért csak 11 forintot kell leszurkolnia. Rendezvény céljára a belvárosi tarifa 458 forint naponta egy négyzetméterre számolva. 

Szállításra, rakodásra elfoglalt minden négyzetméter a belvárosban 41 122 forint naponta minden egyes négyzetméterért. Őstermelőként végzett árusítás éves tarifája négyzetméterenként az 1-es kategóriájú helyeken 42 365 forint, a 4-es kategóriában azonban már csak 8015 forint. 

Érdemes tehát az ilyesmire készülőknek ezeket a várható költségeket is belekalkulálni egy utcai rendezvény tervezésekor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában