Ha menteni kell

2023.03.08. 19:00

Van segítség, ha a romok alatt rekednénk

Földrengéstől nem kell tartanunk, de baj esetén a tűzoltók és a mentőcsoportok készen állnak.

ÉM

A HUNOR a törökországi földrengés alkalmával is bizonyította a képességeit

Fotó: Teknős Miklós

Nemrég írtunk arról, hogy a közösségi oldalon arról vitatkoznak az emberek, hogy egy komolyabb földrengés alkalmával mi történne a miskolci panelházakkal. Grand András építész és szerkezettervező megnyugtatta a kedélyeket, azonban a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot is megkérdeztük a témában.

Mint írják, Magyarország nem tartozik a kiemelkedően földrengésveszélyes területek közé, ennek ellenére érezhető rengések időnként előfordulnak. Hazánkban a földrengések következtében keletkező károk és személyi sérülések valószínűsége elhanyagolható a mindennapi élet egyéb veszélyforrásaihoz képest, mint például a lakástüzek, vagy közlekedési balesetek. Ugyan a földrengéseket a tudomány jelenlegi állása szerint nem lehet biztonsággal előre jelezni, de hazánkban nem kell ilyesmitől tartani, a katasztrófavédelem pedig felkészült egy esetleges földrengés okozta károk kezelésére. 

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében az év minden napján, a nap 24 órájában 151 tűzoltó van szolgálatban 53 járművel, hangsúlyozta Dojcsák Dávid tűzoltó százados, szóvivő. A területileg illetékes egységek a riasztást követő két percen belül elindulnak a helyszínre, szükség esetén más városokból vagy akár a szomszéd vármegyékből is érkezik segítség. A tűzoltók elsődleges beavatkozóként rövid időn belül meg tudják kezdeni a sérültek mentését. A hivatásos egységek mellett fontos megemlíteni a vármegyei Bükk Mentőcsoportot, melynek a keresőkutyás és műszaki mentő egységei szükség esetén szintén bevethetőek a sérültek felkutatására és mentésére. A védelmi igazgatási rendszer fejlesztése során járási és települési mentőcsoportok alakultak, amelyek szintén azt a célt szolgálják, hogyha kell, a katasztrófavédelemmel együtt dolgozva segítsenek a bajbajutottakon.

Elitalakulat

Magyarországnak a tűzoltók mellett van egy külön ilyen esetekben bevethető elitalakulata, a HUNOR (HUngarian National Organisation for Rescue services). A katasztrófák esetén bevethető HUNOR az ENSZ Nemzetközi Kutatás és Mentési Tanácsadó Csoport (INSARAG) által minősített „nehéz” minősítésű városi kutató- és mentőcsapat. Legfőbb képessége a romok alatt rekedt áldozatok felkutatása, kimentése és a sérültek elsősegélynyújtásban részesítése. Tagjai nagy tapasztalattal, kiváló mentési rutinnal és speciális szakképzettséggel rendelkező hivatásos tűzoltók. A mentőcsapat vidéken 8 órán belül képes megkezdeni az életmentést. A HUNOR tagjai 10 napon keresztül 24 órás munkavégzéssel több helyszínen képesek mindenféle étel, ital, fűtés, víz, szállás, energia és üzemanyag igénybevétele nélkül dolgozni. 

Csaknem 170 tagja 8 keresőkutyával és speciális személykeresőkkel képes felkutatni a romok alatt rekedt még élő embereket. Felszereléseikkel akár 20 tonnás, több méter vastag fém és betondarabokat is képesek átvágni és mozgatni, hogy kimentsék a romok alól a bajbajutottakat. A HUNOR mellett a katasztrófavédelem létrehozta a Huszár mentőcsapatot is. Ennek képességei valamivel szerényebbek a HUNOR-éhoz képest, de egy erősebb földrengés, vagy egyéb katasztrófa esetén azonnal bevethetőek, tette hozzá a szóvivő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában