Zrínyi drámatagozat: 25

2023.02.17. 14:00

A diákok minden apró lépése vagy sikere boldoggá teszi

Seres Ildikó szerint rendkívül izgalmas látni, hogyan formálódnak a fiatalok, hogyan vívják meg csatáikat önmagukkal és környezetükkel.

HE

Seres Ildikó

A Miskolci Nemzeti Színház színművésze hét éve tanítja a dráma tagozatos diákokat. 

Elöljáróban elmondta, hogy annak idején azért felvételizett a győri Zeneművészeti Főiskola tanárképző szakára, mert akkoriban újságírást csak diploma után lehetett tanulni, ő pedig újságírónak készült. Főtárgytanára hatására viszont a friss tanári diplomájával inkább elment meghallgatásra a Győri Kisfaludy Színházba. 

– A pedagóguspályám igazából harminc éve, a Miskolci Nemzeti Színház színitanodájával indult, ahol zenés színészmesterséget oktattam hét éven át. A színészképzés megszűnte után pedig a város több, művészeti képzéssel foglalkozó középiskolájába is hívtak óraadónak. A Zrínyi-gimnázium dráma tagozatán ez a hetedik tanévem. Dr. Lukácsné Eisner Éva, a tagozat alapítója keresett meg, hogy szükség lenne rám és a tudásomra. A színház mellett ugyanis elvégeztem a Színművészeti Egyetem drámapedagógia szakát, a Miskolci Egyetemen pedig a magánénektanári mesterszakot. Jelenleg ének-zene, beszédtechnika-, dráma- és színjátékórákat tartok. Rendkívül büszke vagyok a diákjaim sikerére, legyen az egy fellépés, sikeres felvételi, vagy verseny. Tavaly például egy Antigoné-, idén pedig egy Madárka-jelenettel megnyertük a Kilincs Fesztivált, aminek mi tagadás, nagyon örültem. De igazából minden apró lépés boldoggá tesz, amit önmagához képest megtesz egy diák. Egy bátran kiénekelt hang, egy őszinte gesztus, egy röpke ihletett pillanat... Ezek az igazán csodálatos dolgok! – fogalmazott Seres Ildikó. 

Igazi kihívás 

Hozzátette: nyilván minél kisebb létszámú egy csoport, annál több figyelem és idő jut egy-egy diákra. A végzősei ilyen szempontból szerencsések. A mostani kilencedikesek viszont tizenöten vannak, és bár közülük páran több hangszeren is játszanak, és sokan nagyszerűen énekelnek, ugyanakkor vannak, akik számára az éneklés rémálom. Igazi kihívás volt például most a gálára olyan jelenetet kitalálni számukra, amiben mindenki a legjobb formáját mutathatja. 

– Bármilyen nehéz időszak is a kamaszkor diák és tanár számára egyaránt, rendkívül izgalmas látni, hogyan formálódnak a fiatalok a négy év alatt, hogyan vívják meg csatáikat önmagukkal és környezetükkel – fogalmazott Seres Ildikó.

Gála

25 éves a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium drámatagozata. Ebből az alkalomból ünnepi gálaműsort tartanak február 17-én, pénteken délután 5 órától a Művészetek Házában.

 
  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában