Kitüntetés

2023.01.14. 11:00

Gobelin készítés Kazincbarcikán pápai áldással

Civil Díjban részesült Kissné Király Piroska, a kazincbarcikai gobelin-alkotókör vezetője.

Detzky Anna

Dienes Mária, a KEF elnöke és Kissné Király Piroska a díjátadáskor

Fotó: Picasa

A Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének vezetőjét méltán tüntette ki a Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma (KEF). Az öltögetők évek óta a járási székhely hírnevét öregbítik. 

– Nem számítottam a kitüntetésre. Bár az általam vezetett alkotói kör munkáit több országos díjjal jutalmazták már, egyéni munkásságomat most értékelték először – mondta Kissné Király Piroska, a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének vezetője. – Az öltögetőkkel egyébként tagjai vagyunk a KEF-nek és a Kazincbarcika Város Kommunális és Kulturális Fejlődéséért Alapítványnak. Emellett támogatását élvezzük a helyi Gyermekek Háza Kézművesháznak, általuk veszünk részt a város kulturális életében.

Megfogta a színkavalkád  

Két meghatározó élmény vezetett oda, hogy a díjazottból gobelinművész lett.  

– Édesanyám fiatal asszonyként gyönyörű gobelinképeket készített. Művészeti szakközépiskolában tanítottam, és a növendékeim munkáit látva megfogott a színek világa. Ugyanis a gobelinezés nem más, mint a millió színek sokasága egy képbe sűrítve. Aztán nyugdíjba vonulásom után kerestem a lehetőséget, hogy hol és hogyan tudnám hasznosítani magam, illetve felhasználni azt a tudást, képességet, amelyet pedagógus­éveim során összegyűjtöttem – fejtette ki.  

– A gobelintechnikához türelem, kitartás, szín- és formalátás szükséges. Közösségünk tagjaival autodidakta módon szereztük meg a képességet, hogy ne csupán a boltban kapható mintákat tudjuk kihímezni, hanem művészeti alkotások: festmények, fotók alapján dolgozhassunk. Az elmúlt 13 év alatt az ország 63 kiállítóhelyére hívtak meg bennünket alkotásaink egyedisége miatt. A környező országok közül a felvidéki Rozsnyón és az erdélyi Nagyszalontán mutatkozhattunk be, továbbá Rómában, a Vatikánban is. Utóbbira különösen büszkék vagyunk. „100 jászol” címmel nyílt nemzetközi kiállítás a vatikáni nagykövetség meghívására Rómában. Itt egy szárnyas oltárral szerepeltünk Jézus születése Betlehemben címmel. Elmondhatjuk, hogy azóta pápai áldással dolgozunk, mert a helyszínen személyesen foghattunk kezet Ferenc pápával, aki megáldotta a magyarok kiállítását – mesélte a Civil Díj birtokosa. 
Jelenleg a legkedveltebb témáik: a szőlő, a bor és a várak.  

- A szőlőt fontos szerepe miatt gyakran ábrázolták falfestményeken, kisplasztikákon, iparművészeti tárgyakon. A fenti gondolatok adták az inspirációt, hogy a táj és a bor szeretetét népszerűsítsük. Erről szóló képsorozatunkhoz 15 magyar borászat engedélyezte, hogy fotóját felhasználhassuk művészeti céllal. Elhatároztuk, hogy a tavalyi, általános iskolások számára szervezett, nagy sikerű gobelinszakkörünket ezentúl minden évben folytatni szeretnénk. A Mezey István Művészeti Központban fogadtunk 10. osztályos diákokat az Irinyi János Református Oktatási Központból. Megtanítottuk nekik a ­gobelinöltéseket. Öröm volt nézni a nagy igyekezetüket. Nagy meglepetésünkre a fiú volt a legügyesebb. Mint kiderült, szeret kézimunkázni – számolt be az alkotókör vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában