Tegyük szebbé az ünnepet!

2022.12.04. 15:30

Kilenc gyerekkel az élet

Nehéz beosztani a pénzt, de születésnapi és karácsonyi ajándékot mindig kapnak a gyerekek.

HE

A Körömi Antall József Napközi Otthonos Óvodában meggyújtották az adventi koszorún a második gyertyát

Fotó: Bujdos Tibor

Csömör Magdolnának kilenc gyermeke van. Készülnek ők is a karácsonyra, bár sokkal szerényebb körülmények között, mint a legtöbb család. Magdolnával a Körömi Antall József Napközi Otthonos Óvodában találkoztunk, mert az idei karácsonyi Segítünk! akciónkat ennek az intézménynek ajánljuk fel.

Csömör Fatima, Csömör Magdolna és Csömör Vanessza
Fotós: Bujdos Tibor

Bizony szükség van a segítségre, mert a 123 gyermekből 103 halmozottan hátrányos helyzetű, 4 pedig hátrányos helyzetű. Szeretnénk olvasóink segítségével szebbé tenni a kicsik karácsonyát.

Este begyújtanak

Magdolnának a két legkisebb kislánya, Vanessza és Fatima jár a körömi óvodába. A legidősebb gyermeke már 18 éves, ő az édesapjával jár dolgozni Székesfehérvárra. Nem könnyű nekik sem, hiszen minden nap hajnali fél 5-kor indulnak és este 7-re érnek haza. Építőipari munkát végeznek, ami télen és nyáron is erőt próbáló feladat.

– Én nem dolgozom, mert valakinek otthon kell lennie és vigyázni a gyerekekre. Nehéz mindent egyedül csinálni – mondta Magdolna. – Itt lakunk Körömben, egy háromszobás házban. Fával fűtünk, mert gázunk nincs, de csak este gyújtunk be a kandallóba, mert takarékoskodni kell a fával. Nehezen élünk, de a pénzünket megpróbáljuk beosztani, hogy minden fontos dologra jusson. A gyerekeknek igyekszünk mindent megvenni, amire szükségük van – tette hozzá az édesanya.

Harminc tojásból

Nem egyszerű egy ilyen nagy családnak a mindennapi élelmet sem előteremteni. Magdolna minden este megbeszéli a gyerekekkel, hogy mit főzzön, és másnap az kerül az asztalra. Vannak kedvencek, amit a gyerekek gyakran kérnek. Ilyen a tészta hússal, a krumpli, különösen a sült krumplit, a sült parizer, mert a gyerekek így szeretik, a virsli, a húsleves, a töltelékes leves, a borsós nokedli és a rakott krumpli. Előfordul, hogy az édesanyának kétszer is kell főznie egy nap, amikor az első adag hamar elfogy. A gyerekek a kenyeret is szeretik, különösen a parizereset és a májkrémeset. Tükörtojásból pedig egyszerre 30-at kell sütni, hogy mindenki jóllakjon, egy-egy ebédre pedig 3-4 kiló krumpli is kevés. Az élelmiszer megvásárlása jelenti számukra a legkomolyabb kiadást.

– Ruhákat tudok venni olcsón is, mert járnak ide a faluba bálás ruhások. Az új ruhák drágák, arra ritkán telik. A születésnapokat azonban fontosnak tartjuk. Minden gyerek kap tortát és egy kis ajándékot, amikor eljön az ő napja. Nagy ünneplést nem tartunk. A karácsony? – gondolkodik el Magdolna. – Azt is mindig megoldjuk valahogy. Van egy kis műanyag fenyőfánk már vagy három éve. Azt szépen feldíszítjük a gyerekekkel együtt. Decemberben a családi pótlékból mindig félreteszünk ajándékokra. Nem tudunk nagy dolgokat venni, csak egy-egy babát a lányoknak vagy pulóvert. Igyekszünk teljesíteni a kívánságukat, mert igazából annak örülnek a legjobban, ha azt találják a fa alatt, amit ők szeretnének. Drága ajándékokra azonban nincs pénzünk – tette hozzá az édesanya.

Nem bánta meg

Mesél arról is, hogy a házuk úgy-ahogy rendben van. Bár a festés ráférne, de az majd csak a jövő nyáron lesz esedékes. Egy beltéri ajtót kell még valahogyan venniük, mert a lányok szobája előtt most csak egy függöny lóg.

Kérdeztük Magdolnától, mennyire elégedett az életével. Elárulta, amikor fiatal volt, azt gondolta, hogy lesz 2-3 gyermeke, ő is dolgozni fog, a párja is, és élnek szépen, mint bármelyik család. Azonban nem bánja, hogy 9 gyermeke született, mert nagyon szereti őket, és örül, hogy ők vannak.

– Jó gyerekek, csak a 15 éves fiam nem fogad szót. Nem akart egy időben iskolába járni, pedig már nyolcadik osztályos, és ballagni fog. Tiszaújvárosban szeretne továbbtanulni, valamilyen építőipari szakmát, hogy ő is mehessen dolgozni az apjával és a testvérével. A nagylányaim pedig azt mondják, hogy fodrászok és műkörömépítők szeretnének lenni – sorolta az édesanya.

Elárulta karácsonyi kívánságát is. Legfőbb vágya hogy a gyermekeinek legyen meg mindene, amit csak szeretnének. Ezt tartja a legfontosabbnak. 

Amire szükség lenne

Kérjük kedves olvasóinkat, járuljanak hozzá önök is karácsonyi Segítünk! akciónk sikeréhez. A körömi kis óvodásoknak szükségük lenne gyermekruhákra és -cipőkre. Több gyermeknek nincs benti cipője, ezért zárt vászoncipő vagy szandál lenne a megfelelő. Jó hasznát vennék az atlétáknak, pólóknak és harisnyanadrágoknak, valamint meleg, téli kabátoknak, nadrágoknak, mert amikor az udvarra mennek, akkor derül ki, hogy nem mindenkinek van megfelelő meleg ruházata. Nagyon örülne az óvoda, ha érkeznének játékok, meséskönyvek és rajzeszközök, hiszen már ezek is nagyon drágák. A használt ruhák és játékok is kiválóak, csak ügyeljünk arra, hogy azok jó állapotban legyenek. Az adományokat december 15-éig várjuk szerkesztőségünkbe! (Miskolc, Zsolcai kapu 3.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában