Október 23-a

2022.10.23. 16:34

Ötvenhat hőseire emlékeztek Ózdon

A forradalom és szabadságharc évfordulóján a hagyományoknak megfelelően az 1956-os emlékműnél tartották a megemlékezést Ózdon.

ME

Az eseményen a 66 évvel ezelőtt történtekre Riz Gábor tekintett vissza. A térség országgyűlési képviselője azonban a mostani nehéz, vészjósló időkről is beszélt.

A béke az érdekünk

Október 23-a szabadság, az élet és méltóság ünnepe - fogalmazott ünnepi beszédében Riz Gábor. - Egy újabb mérföldkő a magyarság megmaradásának rögös útján. Egy olyan jelkép, amely emlékeztet a múltunkra, tanulságot szolgáltat a jelenben és óvatosságra int a jövőben. Közvetlen szomszédságunkban háború zajlik. Testvérek gyilkolják egymást, feledve közös nyelvüket, kultúrájukat és vallásukat. 2022 februárjában tragikusan megváltozott körülöttünk a világ. Egy globális háború rémképe sejlik fel. Mindig tudtuk, hogy az uralkodó szél a nyugati, de a Keletről érkező viharos széllökések mindig csak ártottak nekünk. Nekünk, magyaroknak nem lehet az a célunk, hogy ebben a vitában mi adjuk fegyverként a kapanyelet, mert ahogy azt mindenki tudja, a kapanyél előbb-utóbb elsül. Számunkra ebben a háborúban legfontosabb a béke, a saját szabadságunk. 

A térség országgyűlési képviselőjének gondolatai után a történelmi egyházak képviselői könyörögtek a forradalom és szabadságharc során elhunytak lelki üdvéért. Ezután az ÓMI Zenés Színháza adott elő verses, zenés műsort 1956-al kapcsolatban. A központi ózdi ünnepség pedig a szokásoknak megfelelően koszorúzással zárult. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában