Papírrobot, piros szívecskével

2022.08.29. 16:22

Békét építettek a gyerekek (fotókkal, videóval)

Kéthetes nyári tábort is szerveztek a családok számára.

PGY

Fotó: Ádám János

Otthont adott a LEGO Csoport és a LEGO Foundation támogatásával megvalósuló Peace Builders programnak a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének központja Miskolcon.

A hétfő délutáni eseményen Grubert Roland megyei igazgató elmondta: az elmúlt hat hónap, amióta az orosz-ukrán háború zajlik, a Vöröskereszt számára nagyon mozgalmasan telt. Hiszen a szervezet koordinálja az ellátást a megye legnagyobb befogadó szálláshelyén, illetve szervezetük segélyezi folyamatosan a Vöröskereszt Kárpát-aljai megyei szervezetét.

A kezdetektől segítenek

Felidézte: az első napokban a hajléktalan ellátó szervezetnél alakítottak ki átmeneti szálláshelyet. A jelenlegi központi szálláshelyen – ahol most mintegy 200-an élnek – számos együttműködő szervezettel a mindennapi étkezést oldják meg. Élelmiszert, tisztálkodó szereket juttatnak az ott lakó javarészt kisgyermekes anyáknak. Kéthetes nyári tábort is szerveztek a családok számára. A határon túlra eddig 29 kamionnyi segélyárut vittek ki, amelyet helyben osztanak szét a rászorulók között – ismertette a megyei igazgató. 

A Skool kezdeményezésére öt civil szervezet ingyenes programokat szervez az Ukrajnában zajló háború elől menekülő 6 ezer gyermek számára – mondta el Aszalós Kinga projektmenedzser. Céljuk, hogy a velük töltött idő alatt segítsék feldolgozni, elfeledtetni a gyerekekkel az átélt traumákat, miközben az ország harminc különböző pontján LEGO játszósarkokat alakítanak ki.

A LEGO Foundation elsősorban a nélkülöző, vagy valamilyen krízis által érintett gyerekek számára igyekszik lehetővé tenni a szabad játékhoz és a tanuláshoz való hozzáférést. Az alapítvány sok évtizedes tapasztalattal rendelkezik a Learning through Play, azaz a játékon keresztül történő tanulás módszertanának alkalmazásában. 

Még márciusban jelentették be, hogy jelentős összeggel, mintegy 16,5 millió dollárral támogatják humanitárius szervezeteken keresztül az ukrajnai háború által sújtott családokat és gyerekeket. 

Ennek a támogatásnak egy része az Ukrajnával határos országokba irányul helyi civil szervezetekhez, hogy az adott országba menekült gyerekeknek, családoknak nyújtson segítséget – tájékoztatott a projektvezető. 

A miskolci programon az ukrán gyerekek világítós papírrobotot (superherot) készítettek. A nyolcéves Sukhoparova Mariia édesanyjával Tatjánával Kharkívból érkezett. Rutinos nyilatkozó, otthon egy reggeli gyerekműsornak volt a műsorvezetője. Megtudtuk: március 4-től vannak Miskolcon, már otthonosan mozognak a városban, Mariia komoly előrehaladást ért el a magyar nyelv tanulásában is. Nagy koncentrációval készítette a világító piros szívecskével rendelkező papírrobotot.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában