Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum

2022.06.03. 13:00

Szakmát kaptak a kezükbe

Szükség van a szakmailag felkészült középszintű végzettséggel rendelkező fiatalokra a cégeknél.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Ádám János

Csütörtökön adták át a Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikumban a 2021/2022 tanévben szakképesítést, illetve szakmát szerzett tanulók bizonyítványát ünnepélyes keretek között. A rendezvényen 110 diák vehette át gépgyártás-technológiai technikus, CAD-CAM informatikus, illetve gyártósori gépbeállító szakmai bizonyítványát. A tanulóknak első szakmájuk megszerzéséhez gratulált Tátrai István, a Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum igazgatója. 

Keresett szakmák 

Azt is hozzátette: érdemes volt végigküzdeni a tanulóéveket, mert a munkaerőpiacon jól eladható, hasznos, keresett szakmákhoz jutottak így a diákok. Ennek bizonyítéka, hogy a rendezvényen képviseltetik magukat azok a helyi cégek, melyek munka- és karrierlehetőséget kínálnak a frissen végzetteknek. A felsőoktatásban továbbtanulóknak pedig nagyszerű szakmai gyakorlati alapokat ad a képesítés – emelte ki az igazgató. 

Az eredményes felkészítésben a tanároknak és a duális partnereknek is nagy szerepe volt. Útravalóul még arra hívta fel a fiatalok figyelmét Tátrai István, hogy a „gépipari kapuja mindig nyitva áll”, tanáraikhoz bármikor visszajöhetnek, ha tanácsra, segítségre van szükségük. 

Az átadási ünnepség keretében lehetőséget biztosítottak a Miskolcon és a megyében tevékenykedő ipari cégek, gazdálkodó szervezetek munkaerőigényének, karrierlehetőségeinek ismertetésére. Az iskola meghívását tíz cég fogadta el, melyek között voltak nemzetközi multinacionális nagyvállalatok éppúgy, mint száz százalékban magyar tulajdonban lévő kisebb családi vállalkozások. 

Jól képzett munkaerő 

Ami minden cég törekvésében közös volt, az az a cél, hogy az Andrássyban végzett diákok közül munkatársakat toborozzon, hiszen a jól képzett munkaerőre, a szakértelemre mindenhol nagy szükség van. A szervezetek nagy része duális partnere az iskolának, így a most végzett technikusok gyakorlati képzésüket ezeknél a cégeknél végezték. A kiváló teljesítményt nyújtó tanulókat a cégek képviselői jutalomban részesítették a bizonyítvány­átadó ünnepségen. 

Bővíteni szeretnének 

A Diósgyőri Papírgyár eddig nem volt duális partnere a gépipari technikumnak, várhatóan szeptemberben kezdik majd a közös munkát, ezért volt jelen az eseményen. A cég nem folytat nyílt, populáris tevékenységet, ahol a lakosság nagy érdeklődésére számot tarthat – mondta Rácz­kövy Gizella, a Diósgyőri Papírgyár vezérigazgatója. Eddig az volt jellemző, hogy a papíripari szakma apáról fiúra szállt, de mostanra őket is elérte az újdonság szele, bővíteni, fiatalítani szeretnének. Szükség van a középszintű szakmai képzettséggel bíró munkavállalókra. Gépészeti alapismeret kell, a speciális gyakorlati tudnivalókat pedig elsajátíthatják a papírgyárban – hangoztatta a vezérigazgató.

(A borítóképen: A bizonyítvány mellé volt, aki már munkalehetőséget is kapott)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában