Időjárás

2022.06.28. 14:00

Most már ilyen a nyár, 40 fok is lehet

Napközben 35 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, figyeljünk oda, megterheli szervezetünket a forróság.

PN

Forrás: Bujdos Tibor

A hőség miatt a meteorológiai szolgálat Borsod-Abaúj-Zemplén megye mellett Vas, Zala és Nógrád megyére elsőfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést adott ki. 

Van, aki bírja 

Hűvösvölgyi Dorina szerint az ő generációja jobban bírja ezt a meleget, mint az idősebb nemzedékek. 

– A Z generáció szerintem nemcsak elviseli, hanem szereti is a kánikulába hajló meleget. Ezt tapasztaltam a csoporttársaim körében is. Igaz, a 40 fok már nekem is sok! – tette hozzá. 

– Csak kenyérért szaladok el, aztán megyek is haza – mondta Szoboszlai Lászlóné, aki az otthonában is igyekszik kellemes hőmérsékletet tartani. – Már hajnalban kiszellőztetek, akkor még valamennyire hűvös a levegő, aztán napközben, ha lehet, ki sem jövök. Bezárom az ablakot, és be is sötétítek. 

– Van nálam víz! – mondta Kipál Zsolt, aki gyerekeit is mindig arra inti ebben a hőségben, hogy minél többször igyanak folyadékot. – Vakáció alatt, a nagy játék közben sokszor elfelejtkeznek erről – tette hozzá. 

– Elegem van ebből az időből! Hiába mondják, hogy ilyen a nyár, az én gyerekkoromban nem volt ilyen hosszan és ilyen sokszor kánikula – fejtette ki véleményét Szabó Antalné, akit fia hozott el bevásárolni autóval az egyik nagy­áruházhoz, hogy az elkövetkező napokban ne kelljen boltba mennie. 

Orvosi tanácsok 

– Elsősorban a szív- és érrendszeri betegeket terhelheti meg ez a nagy meleg – nyilatkozta az Északnak dr. Poncsák Csaba háziorvos. – A gyógyszerszedési rutinra kell nagyon figyelniük, naponta többször mérjék meg a vérnyomásukat. Nagyon gyakori az a panasz, hogy amikor beveszik a szokásos gyógyszereiket, akkor a külső hőmérséklet miatt csökken a vérnyomásuk – nyilatkozta a háziorvos. Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy a gyógyszer csökkentése ne legyen önkényes, azt mindenképpen beszéljék meg a betegek az orvosukkal, kardiológusukkal. 

A hajlék nélkül élőkre is fokozottan figyelnek ebben az időszakban a szociális ellátásban részt vevő szakemberek. 

– A vörös kód azt jelenti, hogy minden ilyen intézménynek kötelező befogadni az arra rászoruló embereket, ellátni folyadékkal és akár élelemmel is – nyilatkozta Duberné Dunaveczki Éva, a Magyar Vöröskereszt miskolci Hajléktalanokat Gondozó Központjának intézményvezetője. – A mi intézményünkben is folyadékot kaphatnak, hűvös helyiség áll rendelkezésre, a nappali melegedőben pedig egy frissítő zuhanyt is vehetnek. Miskolcon a Máltai Szeretetszolgálat működteti a diszpécserszolgálatot, oda lehet betelefonálni, ha olyan embert látunk, akit veszélyeztet a nagy hőség és ellátásra szorul. Ez a telefonszám a nap 24 órájában hívható: 46/530-268. 

A tűző napon parkoló autóban akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a jármű belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, hívják a 112-es segélyhívó számot! – hangsúlyozzák a szakemberek. 

Közlekedőknek 

A MÁV és a Volánbusz a nagyobb vasútállomásokon és a buszpályaudvarokon is vizet oszt. A vasúttársaság a főváros mellett a miskolci, debreceni, nyíregyházi, békéscsabai, szegedi, kecskeméti, szolnoki, győri, pécsi, nagykanizsai, siófoki, fonyódi, tapolcai, veszprémi, zalaegerszegi és a celldömölki állomáson oszt díjmentesen vizet a vonatokra várakozóknak. A Volánbusz 12 és 14 óra között a megyeszékhelyeken, illetve a nagyobb forgalmat lebonyolító autóbusz-állomásokon oszt ásványvizet az utasoknak. 

Tippek a hőségben 

Viseljünk világos színű, könnyű ruházatot és kalapot. A szomjúság nem mindig jelzi pontosan a hidratáció állapotát. Mire az agyunk jelzi a szomjúságot, a testünk már sok vizet veszíthet. Idősek és kisgyermekek igyanak sokszor, időnként akár kortyonként is vizet. 

Szabályok légkondihoz 

A szakemberek nem ajánlják, hogy kánikulában nagyon letekerjük a hűtést. Ha van légkondicionáló berendezés, akkor a 35–39 fokos külső hőmérsékletnél az ideális belső hőmérséklet 28 fok körül van. 

A több órán át tartó hi­degben és léghuzatban megnő a megfázásos tünetek kockázata.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

(A borítóképen: Sokat segít a közérzetünkön a nagy melegben egy pohár víz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában