Család

2022.04.02. 15:30

Az anya gondoskodó, az apa védelmező

A gyermek genetikailag programozott, nagy szüksége van a család biztonságára.

Fotó: Bujdos Tibor

A genderizmus ideológiája ellen emelte fel szavát a miskolci szervezet, mely új alapokra helyezte tevékenységét. A Forrásvíz Kulturális Alapítvány 1997-ben jött létre, fő tevékenysége a jótékonyság mellett halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek segítése volt. Tavaly tisztújítás volt az alapítványnál, akkor újragondolták céljaikat, melyeket úgy határoztak meg, hogy a keresztény értékeket helyezik előtérbe – tudatta Szilágyi Sándor, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

 

Meghatározó évek

 

A hagyományos családmodellt szeretnék népszerűsíteni a társadalomban, hiszen az utóbbi években ennek újradefiniálása történik a nyugati országokban, melynek szele Magyarországot is elérte már. Megítélésük szerint a családok állapota, helyes értelmezése határozza meg a nemzetet, nem az egyének. Ennek támogatása elsődleges feladatuk – emelte ki az elnök. 

 

Amilyen mintát a gyermek otthonról kap és visz tovább, az beépül a személyiségébe. Ami az első hat évében körülveszi, amiben szocializálódik, az határozza meg későbbi életét. A gyermek érzelmi, fizikai és biológiai szükségleteit kell kielégíteni. Egy szegénységben, ellenben szeretetben felnövő gyermek személyisége nagy valószínűséggel egészséges lesz, hiszen az érzelmi töltetet megkapja – hangoztatta az elnök. A normális fejlődés joga mindenkinek jár, ezért az alapítvány a konzervatív értékek mellett kampányol, ennek egyik eszköze edukációs előadások szervezése. Nemrégiben a Miskolci Egyetemen megtartott rendezvényre hívtak egy olyan előadót, aki szaktekintély az említett témában. Bagdy Emőke pszichológus ismertette álláspontját a családról.

 

Mint jin és jang

 

A pszichológus „A család mint életfészek és boldogságforrás” címet viselő előadásának bevezető gondolata az volt, hogy a család fogalmát definiálta. A család a gyermekkel együtt születik. Férfi és nő különbözik egymástól, de egymás kiegészítői, így hozzák létre az egységet. A nők érzelmesek, gondoskodóak, a férfiak pedig erősek és védelmezőek. Az ősi élettörvényt, ösztönöket teljesítik. A családban a férfi és a nő jelenléte a saját szerepeivel azért fontos, mert rendeltetése van mindkét funkciónak. De van olyan élethelyzet, amikor szükség van arra, hogy a nő legyen férfias, a férfi pedig legyen nőies. Ezeket a belső változásokat azonban nagyon rugalmasan kezeli az élet. Létrehozza azt a helyzetet, amikor minden gyöngédsége ellenére a nőnek a sarkára kell állnia. A férfi esetében pedig minden szilárdsága, határozottsága ellenére lágyszívű apának kell lennie. De ez így tökéletes – vélekedett Bagdy Emőke. Azt azonban észrevehetjük, hogy a különbözőség akkor is megmarad, ha változik a szerep. A kiegyenlítés törvénye értelmében az egyik mindig kicsit férfiasabb, a másik mindig kicsit nőiesebb.

 

Érzelmi biztonság

 

Most olyan korban élünk, amikor a család jelentősége egyre nagyobbá válik. Szükségünk van olyan otthonra, fészekre, ahol teljes a biztonság és szeretet, és amiből egészséges fiókák tudnak kirepülni, vagyis egészséges gyerekek tudnak felnőni – hangsúlyozta a pszichológus. Hozzátette: a család állítólag válságban van, de véleménye szerint ez nincs így, hanem az értékrend változott meg a világban, ahogyan a családot értékelik, értelmezik és szemlélik. Kötelességünk, hogy megértsük, miért létezik a család, mi a küldetése. Az élet megőrzése és továbbvitele a feladata. Mindannyiunk biztonsága az a szeretetközeg, amiben meg tudunk újulni, és amiben az élet újra fel tud röppenni. A család egy fénylő csillag az életünk egén, amely jó irányba kell hogy vezessen. Valódi értékeket kell őriznünk és közvetítenünk – vélekedett Bagdy Emőke.

 

(A borítóképen: Bagdy Emőke: olyan korban élünk, amikor a család jelentősége egyre fontosabbá válik) 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában