Gyász

2022.03.01. 13:04

Elhunyt Mikolai Vince főesperes, diósgyőri plébános

Saját meghatározása szerint pap volt és egyben közéleti ember, aki nem csupán a lelkek megmentésén fáradozott, hanem társadalmi problémák kezelésén is.

Fotó: Bujdos Tibor

Szavait életével is igazolta. Az emberekért, a közösségekért és különösen a rászorulókért végzett tevékenységét a múlt évben a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetéssel ismerték el. Idén április másodikán ünnepelte volna az ötven éves papi szolgálatát megkoronázó aranymiséjét.

 

A Borsodnádasdon 1948-ban született Mikolai Vincét 1972. április 3-án szentelték pappá. Az öt évtized alatt szolgált egyebek mellett Jászárokszálláson, Egerben, Ostoroson és többször kapott feladatot Miskolc-Diósgyőrben. 1974-től 1978-ig káplánként a diósgyőri Szűz Mária neve egyházközségben szolgált, ahová 2003-ban tért vissza plébánosként. 1978-től huszonöt éven át az Egri Hittudományi Főiskola filozófiatanára volt. 1993-tól 2000-ig a szeminárium rektoraként szolgálta a papnevelést. 2001-2003 között az Egri Főegyházmegyei Könyvtárat vezette. 

 

Munkáját egyházon belül is elismerték: 1993-ban kanonoki, 1994-ben préposti, 1997-ben pápai prelátusi címet kapott, majd előbb miskolci esperes, aztán a Borsodi Főesperesség főesperese lett.

 

Papi jelmondata: „Az Úr lelke van rajtam, Ő küldött, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek.”- meghatározta egész életét. A Máltai Szeretetszolgálat miskolci csoportjának papi elnöke volt, az ő lelki-szellemi és nem utolsósorban személyes anyagi támogatása mellett működött a Páli Szent Vince Szeretetszolgálat is Diósgyőrben. Erőfeszítéseit Miskolc városa is elismerte, 2014-ben Pro Urbe kitüntető címet adományozva Mikolai Vincének. 

 

„Én magam is szegény családból származom, így kezdettől fogva úgy éreztem, hogy kiemelt feladatom a szegények támogatása. Itt Diósgyőrben erre meg is van a lehetőségem.” - mondta egy lapunknak adott interjúban tavaly. Büszke volt arra, hogy az ő kezdeményezésére állították fel II. János Pál pápa szobrát a templom melletti téren, amelyet a szent pápáról neveztek el. Sok terve volt még, bizakodóan készült az aranymiséjére, amelyet a szépen felújított templomában szeretett volna megünnepelni. Káplánja szerint erre már a Mennyei Hazában kerül sor, ahová hetvennégy évesen távozott egy küzdelmes és eredményes életút végén, hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után. 

Gyászmiséjét 2022. március elsején, délután hat óra harminc perces kezdéssel tartják a diósgyőri „Szűz Mária neve” római katolikus templomban. Temetéséről később intézkednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában