Kamatstoprendelet

2022.01.06. 19:30

Kamatemelkedéstől védett lakossági hitelek

A változó kamatozású jelzálogalapú kölcsönök törlesztőrészlete június végéig nem emelkedhet.

ÉM

Forrás: MW

Fotó: Havran Zoltán

A kormány inflációellenes intézkedései között döntött a lakossági jelzáloghitelek kamatának rögzítéséről. A karácsony előtt kihirdetett „kamatstoprendelet” 2022. június 30-ig a tavaly októberi szinten rögzítette a változó kamatozású lakossági jelzáloghitel irányadó kamatát, ami megakadályozza a törlesztőrészlet növekedését. Az intézkedés a kormány számításai szerint 11 ezer forint havi megtakarítást jelent az érintetteknek. 

 

A folyamatosan növekvő jegybanki alapkamat a bankok egymás közötti kölcsönügyleteinek kamataiban is érzékelhető növekedést okozott 2021 utolsó negyedévében. Ennek hatására a lakossági hitelkamatokban is emelkedés kezdődött, ami rövid távon várhatóan tovább folytatódik – nyilatkozta még december elején az Észak-Magyarországnak Szecső Róbert, a Budapest Bank régióvezetője. 

 

Magyarországon közel félmillió hitel van, ami egy éven belül is átárazódhat. Ez jelentős pluszkiadást jelenthet azoknak a családoknak, amelyek változó kamatozású jelzáloghitellel vásároltak ingatlant. A felgyorsult banki kamatemelkedések miatt egy átlagos hitel havi törlesztője 23 százalékkal, átlagosan 11 ezer forinttal is magasabb lehetne – érzékeltette Dömötör Csaba parlamenti államtitkár, amikor tavaly bejelentette: a hitelterhek növekedésének megakadályozására a kormány január 1-jétől kamatstopot rendelt el. A törlesztőrészlet emelkedésétől átmenetileg mentesített családok számára ez fél év alatt átlagosan 66 ezer forint támogatást jelent.
 

Tudnivalók 
 

A kamatstop a változó kamatozású, referencia-kamatlábhoz kötött lakossági jelzáloghiteleket érinti, ideértve a piaci kamatozású lakáshiteleket, az otthonteremtési kamattámogatott lakáshiteleket és a kiegészítő és jelzáloglevéllel finanszírozott kamattámogatott lakáshiteleket. 

 

A kamatrögzítés lényege, hogy 2022. január 1. és június 30. között a kölcsönszerződés alapján alkalmazott referenciakamat nem lehet magasabb a 2021. október 27-i mértéknél. Ez azt jelenti, hogy a novemberben átárazódó hitelek kamata az irányadó, ami jelentős kamatcsökkenést jelenthet az érintett családok számára, mivel a jegybanki kamatok azóta is tovább emelkedtek. 

 

A törlesztőrészlet a kamatfordulónap utáni első esedékességkor csökken majd, így például, ha a szerződés szerinti kamatforduló napja január 15., akkor már a februári törlesztőrészletben érezhető lesz a változás. Az olyan jelzáloghitelnél, ahol nincs kamatforduló a rendeletben szereplő határidők között, a kamatstop nem érvényesül, hiszen ebben az időszakban egyébként sem változna meg a kölcsön kamata. 

 

A kamatstopot a pénzintézetek automatikusan állítják be a hitelekre, így külön teendőjük ezzel nincs az ügyfeleknek. A referencia-kamatláb rögzítése pedig a moratóriumban lévő hitelekre is vonatkozik. 

 

A kormányrendelet egyértelműsíti: nem a lakosságnak kell megfizetnie a bank elmaradt kamatbevételeit, a pénzintézetek az elengedett kamat összegével nem növelhetik meg sem a tőketartozását, sem a kamattartozását az érintett adósoknak.
 

(A borítóképen: A kamatstopot a pénzintézetek automatikusan állítják be a hitelekre, így külön teendőjük ezzel nincs az ügyfeleknek - illusztráció)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában