Hagyományőrzés

2021.11.26. 13:00

Új otthon a kosárfonóknak

Arra is figyeltek a felújított épületben, hogy a népi hagyománynak megfelelő hangulatot megőrizzék.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Teljes mértékben befogadták Sajókazán a kosárfonó csapatot, amely annak idején Kelemérben kezdte el a tevékenységét, néhány év után azonban úgy döntött, hogy átteszi a székhelyét. A korábbi központjuk régi, kicsi, szűkös volt, aztán az önkormányzattól megkapták az egykori kenyérgyár épületét. Ezt most pályázati forrásból, negyvenmillió forintból felújították, amely így már minden szempontból megfelelő a csapat számára.

Megismerték őket

– A kosárfonó szakma a kihalás szélére került, mi most igyekszünk megmenteni, akit érdekel, azoknak átadni a tudományt – fogalmazott Sajókazán Pákó Imre, a csoport vezetője. – Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy használatba vehettük a teljesen modern, új otthonunkat. Polgármester úr segítségével, a kormány támogatásával, a Belügyminisztérium pályázatán elnyert összegnek köszönhetően valósulhatott meg mindez. Az elmúlt években szerencsére sokan megismerték már a munkásságunkat, ami ebből a szempontból is jó ajánlólevél volt. Természetesen a jövőben is azon leszünk, hogy ezt az ősi szakmát minél jobban népszerűsítsük.

Elfogadták őket

Az épület belső része az elmúlt hónapokban teljes felújításon esett át, a fő helyiségek mellett a vizesblokk fejlesztése is megvalósult. Arra azonban figyeltek a sajókazai kosárfonók, hogy a szakmára jellemző közeget, hangulatot ezután is megőrizzék.

– Nagyon fontos, hogy a hozzánk betérő vendégeket megfogja a légkör, a hangulat – tette hozzá Pákó Imre. – A berendezés és a díszítés kapcsán erre különösen ügyeltünk. A kosárfonók Kelemérből napi szinten utaznak Sajókazára, de szerencsére a helyiek elfogadtak, szeretnek minket. Mi pedig igyekszünk ezt meghálálni, bármilyen kérés van, azonnal részt veszünk a közösség életében. Ezt talán az jelzi a legjobban, hogy már kazai lakosok is vannak köztünk, akik a rongy­lábtörlő készítését sajátították el.

A kis csoport egyébként sok meghívásnak tesz eleget, a környék szinte valamennyi rendezvényén részt vesz, amelyeken már díjakat is nyert.

Piacképes termékek

– A Pákó Imre vezette csoport tagjai az elmúlt évek alatt bebizonyították, hogy a régi mesterségek ápolásával nem csupán a magyar kultúra egy szegmensét tudják életben tartani, hanem olyan jó minőségű, piacképes termékeket tudnak előállítani, amelyek egyrészt messzire viszik egy település jó hírét – fogalmazott a kosárfonók munkájával kapcsolatban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője, majd kiemelte: – Másrészt plusz bevételi forráshoz juttatják a helyi önkormányzatot, ami ugyancsak fontos szempont.

(A borítóképen: Modern körülmények között folytatódik a hagyományőrzés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában