bántalmazás

2021.11.30. 16:00

Minden héten meghal egy nő kapcsolati erőszak áldozataként

Nemrégiben volt a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. A téma kapcsán Sándor-Lenkei Aidával, az Ökumenikus Segélyszervezet Miskolci Krízisambulanciájának szakmai vezetőjével beszélgettünk.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Többek között az is megtudtuk, hogy a hatalmi viszony megjelenése, az egyik fél uralkodása, a másik fél félelme nagyon fontos indikátora a kapcsolati erőszaknak.

A felismerés fontos

– Az, hogy ezt felismerve mikor mer lépni az áldozat, minden esetben változó. Van, aki az első pofonnál, mások évekkel később vagy akkor, amikor már a bántalmazás jelei a gyermeken is tapasztalhatók. Bár nagyon remélem, hogy legtöbben az első pofont megelőzve is észreveszik, hogy nem a megfelelő párkapcsolatban élnek és nem várják meg, míg fizikai erőszakká fokozódik a verbális bántalmazás. Ugyanis minden kapcsolati erőszak szóban indul, verbálisan történnek a megnyilvánulások, amelyek arra utalnak, hogy az érintett nem feltétlen dönthet egyedül vagy a másik fél nélkül, kontroll alatt van tartva minden tevékenysége, számon van kérve, engedélyt kell kérnie. Azonban ha ezt nem teszi meg, bűntudatot érez és tudja, ezért letolást is fog kapni – ismertette a jeleket a szakember.

– Az érintett a felismerés után számos helyen kérhet segítséget megyénken belül is. A Miskolci Krízisambulancia, amit a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet tart fent, minden hétköznap 8-16 óráig elérhető a 06-30-309-1552-es telefonszámon. Nálunk kérhetnek segítséget, kérdezhetnek, bejelentkezhetnek személyesen, telefonon, és online szociális, jogi és pszichológiai tanácsadásra is. Továbbá aszeretetnemart.hu oldalon, illetve A szeretet nem árt Facebook és Instagram oldalán is minden információ megtalálható a témában, elérhetőséggel együtt. Sőt a honlapon online anonim tanácsadásra is van lehetőség – hívta fel a figyelmet.

– A megyeszékhelyen az Áldozatsegítő Központ is nyújt segítséget. Az ingyenes 06-80-225-225 számon egész nap várják a hívásokat. Ha életveszélyes szituációról van szó, akkor mindenképp a rendőrség értesítendő, azonban fontos, hogy a felvett jegyzőkönyvről mindenképp kérjen másolatot a bántalmazott, hogy bizonyítható legyen az intézkedés megtörténte. Amennyiben valaki úgy érzi, hogy menekülnie kell az adott élethelyzetből, és egy olyan helyet keres, ahol akár gyermekével együtt is meghúzhatja magát, az OKIT-ot (Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat) kell értesítenie. A szolgálat 0-24-ben elérhető az ingyenes 06-80-20-55-20-os telefonszámon. Kifejezetten bántalmazottaknak van fenntartva ez a vonal, ők döntik el, hogy kinek tudnak helyet adni és melyik titkos menedékházba vagy krízisközpontba helyezik el az ügyfelet – tette hozzá.

Súlyos helyzet

– A Covid megjelenésével jelentősen romlott a helyzet. Feszültebbek vagyunk, sokáig össze voltunk zárva, nehéz helyzeteket teremtett a munkahelyek elvesztése, a létbizonytalanság kérdése. Ha egy kapcsolati erőszakban élő családot nézünk, ez a járványhelyzet tovább súlyosbította az alap szituációt. Amikor a teljes lezárás vagy „Maradj otthon!” üzenetek szellemében kellett élnünk, látható volt, hogy a hívások száma erősen megemelkedett az OKIT és a rendőrség irányába. Amikor megnyíltak a lehetőségek, a segélyszervezetekhez is többen jelentek meg személyesen, vagy ragadtak telefont. Az esetszámok láthatóvá tették, hogy mennyire súlyos a helyzet. Ami a bántalmazó személyét illeti, a kapcsolati erőszak nem válogat, megjelenik a nyomorban, a társadalom középosztályában, vagy az elitben is. Általában a magasabb iskolai végzettséggel rendelékező bántalmazottak személyesen jelennek meg az ambulancián, de nagyon sok olyan ügyfél van, akik a szociális ellátórendszeren keresztül kerülnek be hozzánk, találnak meg minket, ők a hátrányosabb helyzetben élők – folytatta.

Van kiút

– Az országos statisztika szerint minden héten meghal egy nő kapcsolati erőszak áldozataként. A krízisambulancia azért van, hogy a fizikai bántalmazásokat megelőzze, hogy a nők tisztában legyenek azzal, van hely, ahol segítséget tudnak kérni. Nem kell ebben a romboló élethelyzetben megmaradni – emelte ki végezetül Sándor-Lenkei Aida.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában