egészségügy

2021.11.06. 07:00

Látványosan rövidülhetnek a kórházi várólisták

A kormány több mint 12,2 milliárd forintot ad a helyzet rendezésére.

Fotó: Ádám János

A kiemelten fontos területeken, mint például a szemlencseműtétek és az ortopédiai műtétek esetében is a megyei kórház ellátási régiójában a várólisták lényegesen rövidebbek voltak, mint Nyugat-Magyarország vagy akár az ország más régióiban – derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataiból. A várólista-csökkentő program eredményeképpen a helyzet folyamatosan javulhat. A műtéti számok további emelésének lökést adhat, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma szeptember végén bejelentette, a koronavírus-járvány miatt halasztott műtétek várólistáinak csökkentésére a kormány 12,2 milliárd forintos támogatást biztosít. Kiemelt cél, hogy minden beteg megfelelő időben, a lehető leggyorsabban hozzájusson a diagnózishoz, és a betegség kezelése minél kevesebb idő alatt elkezdődjön.

Újraindultak a beavatkozások

Kásler Miklós miniszter utasítására készült el a szaktárca által beterjesztett szakmai javaslat, amely alapján a várólisták drasztikus lerövidítése várható. Erre a kórházaknak idén 3,5 milliárd forint jut, 2022-ben pedig 8,7 milliárdot kapnak. Ismeretes, hogy a koronavírus-járvány korábbi hullámai alatt a betegek egészségének védelme és a közösségi terjedés megfékezése miatt hónapokon át szükségszerűen fel kellett függeszteni a halasztható egészségügyi beavatkozásokat. A harmadik hullám lecsengésekor, az egészségügy újraindításának részeként május 13-tól viszont újraindultak az ütemezett beavatkozások és a rehabilitációs ellátások. Az pedig az egészségügy személyi állományának jelent jó hírt, hogy a pluszforrás jelentős részét az érintett orvosok és szakdolgozók díjazására kell fordítani.

A várólisták csökkentésére a kormány 12,2 milliárd forintos támogatást biztosít

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház tájékoztatása szerint: bár az ország egyik legnagyobb megyéjéről és legnagyobb intézményéről beszélünk, például a szürkehályog-műtétekre ennek ellenére az elmúlt 6 hónapban mindössze átlagosan egy hónapot vártak a betegek. Ráadásul, ha a beteg állapota – szigorú szakmai szempontok alapján – indokolja, ettől rövidebb idő alatt sor kerül a beavatkozásra. A térd- és csípőprotézis-műtétek előjegyzésének hossza a várólista-csökkentési programban való aktív részvétel miatt jelentősen csökkent. A műtétekre 2022. március–április hónapokra tud az ortopédia időpontot adni. Amennyiben a NEAK honlapján tájékozódik valaki, látható, hogy „ortopédiai indikációjú térdprotézisműtétből az elmúlt 6 hónap vonatkozásában az intézmény végezte a legtöbb műtétet, míg csípőprotézisműtét-számban országosan a második legtöbb beavatkozás történt”.


Közbeszólt a koronavírus

Az egészségügyi intézmények a koronavírus-járvány miatt szükséges kapacitás átcsoportosításából adódóan a rendeletekben megfogalmazottak szerint függesztették fel az elektív (az orvos szakmai szempontok szerint, észszerű időn belül ütemezett, az egészségi állapot kockázata nélkül halasztható diagnosztikai vagy terápiás tevékenység) ellátásokat, járványügyi érdekből.

(A borítóképen: A koronavírus-járvány alaposan leterhelte az egészségügyet, kicsúcsosodásakor prioritást élvezett a már kórházba került betegek életének megmentése és a lakosság minél szélesebb körű beoltása [illusztráció])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában