Nemzetközi találkozó

2021.11.14. 08:30

Helyi adóztatásról konzultáltak Bükkábrányban

Mindig kíváncsiak egymás adóira a különböző országbeli településvezetők.

Tóth Balázs

Forrás: facebook.com/bukkabrany1221/

Nemzetközi találkozót rendeztek Bükkábrányban a Covid-járvány alatti adózási megoldásokról. Az eseményre olasz, cseh, máltai és ciprusi települések delegációi érkeztek, amelyeknek tagjai nagy vonalakban ismerkedhettek Bükkábránnyal, illetve Borsod megyével, majd Villányi-Kollár Károly Dusán, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének (Moklasz) tagja, okleveles nemzetköziadó-szakértő mutatta be a magyarországi helyi adókat, támogatási lehetőségeket.

Amal Santini, Gallese önkormányzatának kommunikációs munkatársa elmondta, két éve indult a projekt, ami révén lehetőségük nyílt betekintést nyerni a magyar és bükkábrányi adórendszerbe.

Mindig téma

Települése több nemzetközi, európai uniós projekt résztvevője. Nyírő Ildikó projektmenedzser nemzetközi pályázatokon dolgozik, kiemelt célpontja Borsod megye, s igyekszik lehetőséget adni az önkormányzatoknak, hogy uniós programokba kapcsolódjanak be. Mint mondta, azért a helyi adókkal kapcsolatos témában szervezték a találkozót, mert ez minden külföldi látogatáson téma: a helyi adók milyen szinten maradnak az önkormányzatoknál, hogyan tudnak gazdálkodni a helyhatóságok.

Szalai Szabolcs, Bükkábrány polgármestere szerint országos kezdeményezés volt a találkozó, amelynek helyszínt biztosítottak.

A járvány hatásai

A magyar adórendszerrel kapcsolatosan, de egymás közötti beszélgetésekben is mindig előkerülnek a helyi adózási szintek is, meghallgatják az ottani helyzetet. A mostani alkalommal is elmondták a bevételek alakulását, azt, hogy a járvány milyen negatívumokat okozott a helyi adózásban, mennyi kiesést szenvedtek el az önkormányzatok, hogyan pótolták, csoportosították át ezeket.

Profitálnak belőle

A nemzetközi tapasztalatcserékből profitálhatnak, a kapcsolatokat is tovább alakíthatják, vannak hasonlóságok a részt vevő településekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában