diákmunka

2021.09.14. 17:30

Aki most keres, talál is diákmunkát

Jelentősen nőtt a diákmunka iránti kereslet az idén a tavalyi foglalkoztatási adatokhoz képest.

Balogh Csilla

Budapest 2020.11.24. PannonWork munkaerőkölcsönző álláshirdetés Munkaerő kölcsönzés, munkaerő közvetítés, diákmunka foto: Kallus György/Világgazdaság

Forrás: MW

Fotó: KALLUS GYORGY

A pandémia változásokat hozott a diákmunka területén is, kínálati és keresleti oldalon is felélénkült az érdeklődés iránta. Míg korábban a legtöbb vállalat jellemzően csak szezonális munkákra alkalmazta a diákokat, mostanra egyre többen tekintenek stabil munkaerőként a fiatalokra, akikre a tanulmányaik folytatása mellett, hosszabb időre, a szorgalmi időszakban is számítanak. Lényeges változás, hogy a legtöbb szektorban nyitottá váltak a cégek a napi 4-6 órás, illetve a heti 2-3 napos munkabeosztásra, ami kedvezőbben illeszkedik a diákok szabadidejéhez. A keresleti és a kínálati oldal alakulását a nagyvárosok közelsége határozza meg. Ennek megfelelően megyénkben Miskolc mellett Kazincbarcika és Sátoraljaújhely rendelkezik kiemelkedően magas felvevőpiaccal.

A felértékelődött szektor

– A járvány kényszerhelyzetbe hozta a cégeket azzal, hogy munkaerőhiány alakult ki. Ez sok vállalatot erősített meg abban, hogy a kieső munkaerőt diákokkal pótolja, hiszen a diákok rugalmasabban és egyszerűbben alkalmazhatók a váratlan helyzetekben, mint az átlagmunkaerő, sőt akár még hosszú távon is lehet rájuk építeni. Részben ezzel is magyarázható, hogy felértékelődött ez a szektor – fejtette ki a változások lehetséges okát Nógrádi József, a Trenkwalder értékesítésért felelős igazgatója, s hozzátette: emellett évről évre egyre aktívabbak a diákok is, ennek megfelelően egyre jobban keresik a lehetőségeket.

Mikor mi a kelendőbb

– Míg év közben elsősorban adminisztratív, irodai és szakirányú tanulmányokat igénylő gyakornoki munkakörökben szeretnének elhelyezkedni a hallgatók, addig nyáron szívesebben vállalnak tanulmányaiktól eltérő feladatokat, mint például vendéglátói, logisztikai, kereskedelmi, üzemi munkákat, hiszen ebben az időszakban elsősorban a gyors pénzkereseti lehetőség a meghatározó tényező. Megfigyelhető, hogy a gyakornoki pozíciók is kelendőbbek, mint tavaly – hangsúlyozta Nógrádi József.

A változáshoz hozzájárult az is, hogy a diákfoglalkoztatás adózása is kedvezőbb, és csak a ledolgozott órák után kell a cégeknek fizetniük. Pályi Kiss Sándor, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet miskolci irodájának vezetője a helyi tapasztalatok alapján elmondta, hogy a diákmunkások száma megkétszereződött a tavalyi adatokhoz képest, és nőtt irántuk a kereslet is, de nem ilyen nagymértékben.

Pályi Kiss Sándor úgy látja, hogy tavaly, a járvány kezdetekor a diákok bizonytalanabbak voltak, mint idén, s akadtak olyanok is, akiket a szülők nem engedtek dolgozni. Ez a tendencia azonban mostanra már nem jellemző.

Népszerű a program

A kormány Nyári diákmunka programja keretében a diákok 2013 óta az önkormányzatoknál, munkaviszony keretében is vállalhatnak munkát július elsejétől legfeljebb két hónapra. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium adatai alapján a program idén a keleti országrészben volt népszerűbb, a legtöbb résztvevő Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből került ki. A Sátoraljaújhelyi Polgármesteri Hivatalhoz 90 kérelem futott be, ami jóval több, mint tavaly volt, sőt évről évre egyre nagyobb az érdeklődés – mondta Kissné Juhász Krisztina munkaügyi ügyintéző. A program szerinte a rendkívül kedvező bérek miatt lehet vonzó a diákoknak.

– Az önkormányzat a jelentkezések sorrendjében 30-30 diákot tudott foglalkoztatni júliusban és augusztusban jellemzően óvodákban, a helyi könyvtárban és művelődési házban, illetve a Zemplén Kalandparkban – sorolta Kissné Juhász Krisztina munkaügyi ügyintéző.

(A borítóképen: Diákmunkára jelentkező. Megyénkben nagy a kereslet-kínálat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában