Baleset-megelőzés

2021.09.24. 18:30

A nagyobb biztonságért

Két akciót is szervezett a rendőrség, amelyek célja a balesetek visszaszorítása.

Horváth Imre

Fotó: Varga Rudolf

Szeptember 20-a és 26-a között tartják a Biztonság Hetét, illetve szeptember 16-a és 22-e között fokozott ellenőrzést hajtottak végre az egyenruhások a sebességtúllépés, a passzív biztonsági rendszerek használata és a vezetés közbeni mobiltelefon-használat ellenőrzésére.

Sokan csatlakoztak

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága a Magyar Biztosítók Szövetségével együttműködésben 2017 óta szervezi a baleset-megelőzési témájú projekteket, a programsorozat kapcsán már több ezer gyermek vett részt a különböző rendezvényeken.

Az idén szeptember 20-án kezdődött Biztonság Hete témahét átfogó módon kívánja felhívni a figyelmet a biztonságra, amelyet jól jelképez az együttműködő partnerek sokszínűsége. Többek között a Magyar Autóklub, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft., a rendőrség, a katasztrófavédelem, a Magyar Vöröskereszt, Budapest Főváros Kormányhivatala, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vesz részt benne.

A témahét a biztosítás világnapjához, valamint a Roadpol, az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata által 2021-ben meghirdetett Roadpol Safety Dayshez (Közlekedésbiztonsági Napok) kapcsolódik, melynek célkitűzése, hogy a közlekedési balesetek ne követeljenek halálos áldozatokat.

2021-ben a programsorozat szeptember 20-tól 26-ig tart, országos szintű programokkal. A Biztonság Hete megnyitó- és központi eseményének helyszíne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem volt, ahol ugyanekkor nyílt meg a Biztonság Hete Expo kiállítás is.

A rendőrök fokozottan ellenőrzik megyeszékhelyünkön a sebesség betartását, illetve a passzív biztonsági eszközök és a mobiltelefon használatát. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata szeptember 16-a és 22-e között Focus on the road elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozott.

Magyarországon a közúti közlekedés során a gyorshajtás a leggyakoribb jogsértések egyike, és a legfőbb baleseti ok, melynek elsődleges szerepe van a halálos, illetve a súlyos sérülések bekövetkezésében. Éppen ezért az országosan meghirdetett akció során Miskolcon is szeptember 21-én a sebesség, valamint a passzív biztonsági eszközök és a mobiltelefon használatának az ellenőrzése volt a cél.

A rendőrök a közlekedési szabályokat betartó sofőröket ajándékban részesítették, melynek során egy pólót kaptak „Betartom a sebességet” felirattal.

Az akcióban közreműködött a Kerékpáros Miskolc Egyesület Kunhalmi Zoltán vezetésével, a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola és a Miskolci Könyves Kálmán Általános Iskola tanulói, valamint az eLTE Best Dance Company táncosai is.

(A borítóképen: Felhívták a figyelmet, és jutalmazták a szabálykövető autósokat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában