Miskolc

2021.08.04. 11:30

A jegenyék már csak csonkig érnek a Tátra és a Torontáli utcákban Miskolcon

Rönkcsonkok, kisarjadó hajtások, rendezetlenség – így jellemzik az Újgyőri főtér mellett élők egykor szép utcáikat.

Petri Nóra

20210730 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Miskolcon a Tátra utcában otthagyták a kivágott nyárfák gyökeres csonkjait, amik mellett rengeteg magonc nőtt ki a földből.

Fotó: Bujdos Tibor

Még márciusban vágatta ki a város a Tátra és a Torontáli utcákban az életveszélyessé vált jegenyéket. A csonkok azóta is ott éktelenkednek a földben, míg a kisarjadó ágakat több-kevesebb sikerrel igyekeznek levágni a Városgazda szakemberei. A lakók szerint a környék legszebb utcái voltak ezek korábban, most pedig csúnya és rendezetlen képet mutatnak. Ugyan nemrég levágták tövig a törzsből kinövő hajtásokat, bokrokat, de az ott élők szerint ez a tarvágás sem esztétikus megoldás.

– Az egész fasor életveszélyes volt már, februárban egy kocsira is ráborult az egyik fa, az indította el a kivágásokat – sorolta az előzményeket Bodnár Attila, aki a Tátra utcában lakik. Szerinte ezzel nincs is baj, de azóta az utca gondozatlan lett. – Nekem nagyon hiányoznak a fák, de ezeket a csonkokat már véglegesen el kellene tüntetni és új fákat ültetni, úgy lenne az igazi. Rönkmaróval kellene kimaratni őket – tette hozzá.

– Most azt a „kis zöldet” is levágták! – csattant fel Kiss Jánosné. Szerinte ez a tarvágás, hogy a fatörzsekből kihajtott ágakat, a sarjakat itt-ott lenyírták, nem tette szebbé az utcát.

– Ez nem munka! Most drága pénzen nyírogatják, nyesegetik – hangsúlyozta Szidor Béláné, majd hozzátette: – nagyon sajnálom, mert a környék legszebb utcája volt!

– Olyan csúnya lett most minden, hogy az borzasztó – jegyezte meg Szamkó Gyuláné. Szerinte fiatal facsemetéket kellene ültetni ezekre a helyekre.

Korábban a miskolc.hu oldalon is azt írták, hogy „lakossági egyeztetésen szeretnék a pótlásra szánt fajok közül a legalkalmasabbat kiválasztani”. Ilyen megkeresésről egyelőre nem tudnak a lakók. Tavaszi ültetés nem volt, legközelebb pedig ősszel lehet erre mód.

Szerettük volna a várostól, illetve a főkertésztől is megkérdezni, hogy mi a tervük az Újgyőri főtér melletti utcákkal, de az Észak lapzártáig nem kaptunk választ.


Kérdéseink a miskolci városházához:

– Milyen megoldást lát a város/főkertész az utca rendbetételére?

– A facsonkok eltávolíthatók-e, ha igen, milyen költséggel, illetve gondolkodnak-e ebben?

– Ha ott maradnak a csonkok, milyen esztétikus megoldást lát a helyzet kezelésére a főkertész?

– Van-e terv új fák ültetésére?

(A borítóképen: Március óta a földben maradtak a hajdani fák csonkjai)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában