Jelentős agrártámogatások

2021.07.29. 14:00

Megyénkbeli gazdálkodókat is segít a magyar kormány

A Vidékfejlesztési Program keretein belül az állattartó telepek fejlesztését célzó, összesen 16 és fél milliárd forintnak megfelelő támogatói okiratokat adtak át a megyei gazdáknak július 28-án Mezőkövesden, fórum és sajtótájékoztató keretében.

Detzky Anna

Fotó: Kozma István

„Nem véletlen, hogy a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumot választottuk a mai oklevélátadó ünnepség helyszínéül. Ez nem pusztán múzeum, hanem találkozóhely az agráriumban dolgozóknak, akik a mindennapi betevőt megtermelik” – mondta dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere. „Reméljük, hogy a járvány után eljött az újrakezdés ideje, amikor megmutathatjuk, hogy a magyar ember mi mindenre képes. Ehhez ösztönzés ez a nagy összegű támogatás.”

Tállai András államtitkár kiemelte a mezőgazdaság jelentőségét a térségben.

„Különösen fontos, amikor a mezőgazdaság kap forrást megyénkben. Nagyon jól gondolkodik a kormány, hogy a válságot magunk mögött hagyva, bátran támogatja a fejlesztéseket, ahelyett, hogy megszorításokat vezetne be” – jelentette ki az államtitkár. „A térség 7. számú választókörzetében, amelynek országgyűlési képviselője vagyok, meghatározó és a megyében itt a legerősebb a mezőgazdaság. Szentistvánon, Mezőkeresztesen és Mezőkövesden is több száz munkavállalót foglalkoztat az agrárszektor és sok ezer hektár földet munkálnak meg. A Zsóry Gógy- és Strandfürdőt is a mezőgazdasági gondolkodásnak köszönhetjük, hiszen Zsóry Lajos rengeteg földet vásárolt fel a fürdőhöz.”

Háromszoros támogatás

Az agrárkamara megyei elnöke köszönetét fejezte ki a kormánynak.

„A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara már 2018-ban kiadott fejlesztési csomagjában jelezte, hogy szükség lenne a fejlesztési források bővítésére” – idézte fel Taskó József, a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke. „Az európai zöld lobbi nyomására a valóságtól elrugaszkodott uniós előírásokhoz kell igazodni, ami a magyar gazdálkodóknak egyre nagyobb kihívást jelent. A kormány az eddigi évek 12 százaléka helyett idén 80 százalékos társfinanszírozást rendelt az uniós vidékfejlesztési források mellé, ami az Európai Unióban is példa nélküli.”

Az agrárminiszter az agrárszektorban elindult pozitív változásról beszélt.

„A járványhelyzetben a magyar mezőgazdaság stratégiai ágazattá emelkedett, ami a magyar gazdák helytállásának köszönhető. Most pedig annyi támogatást osztunk ki, mint a megelőző hét évben összesen” – hangsúlyozta dr. Nagy István agrárminiszter. „Ez korszerűsítést és technológiai váltást von maga után. A dinamikusan fejlődő gazdaságnak és stabil termelési környezetnek az alapja a kiszámítható finanszírozási háttér. A kormánnyal a pályázati rendszert úgy alakítottuk át, hogy lehetősége legyen a legkisebb, de a legnagyobb termelőnek is pályázni.”

(A borítóképen: Összesen 16,5 milliárd forint támogatás okiratát adták át)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában