Háttér

2021.07.12. 11:30

Komoly repedések a várost irányító baloldali összefogáson

20210630 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése. képen: Veres Pál Miskolc polgármestere

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Már a 2019-es őszi önkormányzati választást követően látni lehetett, hogy nagyon nehéz dolog lesz a magát független miskolci polgármesterként meghatározó Veres Pál számára az őt támogató sokpárti Velünk a Város frakció összetartása. Akkor a Jobbik képviselői vetették fel, hogy ők – mivel kellő és meghatározó létszámban jutottak be a közgyűlésbe – önálló frakciót alakítanának. Veres Pál azonban ragaszkodott az egységes támogató frakcióhoz, így az önálló frakcióból a Velünk a Városon belül működő frakciócsoport lett. A közgyűlési szavazások lehettek volna az erőpróbák, ám abból nem sok történt meg az utóbbi időben, hiszen a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet lényegében felfüggesztette a helyi képviselő-testületek, közgyűlések működését, és az egyszemélyi döntést a polgármesterek, közgyűlési elnökök kezébe adta.

Kétséges egység

Azért ebben az időszakban is voltak jelei, hogy a Miskolcot vezető erők mégsem olyan egységesek. Amikor például Veres Pál elfogadta Varga Judit felkérését a Miskolci Egyetem kuratóriumában való részvételre – ez a hely Kriza Ákos korábbi polgármester halálával üresedett meg –, a Demokratikus Koalíció egyértelmű nemtetszésének adott hangot. Nehezményezték, hogy a polgármester úgy hozta meg döntését, hogy nem egyeztetett az őt támogató politikai erőkkel, vagy legalábbis a DK-val. Akkor azt mondták, hogy rendszeresen beszámoltatnák a polgármestert kuratóriumi munkájáról, és remélik, hogy az azért kapott pénzt jótékony célra használja majd fel.

Káosz

A széthúzás jele az is, ami a jövő évi országgyűlési választásokkal kapcsolatban szeptemberre kiírt ellenzéki előválasztás körül zajlik. Tavasszal a DK-s Hegedűs Andrea a Facebookon jelentette be, hogy jelöltként indul a miskolci 1-es választókörzetben. Nem sokkal később a poszt eltűnt, és később az jelent meg, hogy Hegedűs Andrea a 2-es körzetben indul a DK és a Jobbik jelöltjeként. Ezzel nagyjából egy időben Varga László, az MSZP jelenlegi listás országgyűlési képviselője is bejelentette, hogy indul a 2-es körzetben az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum támogatásával. A káoszra Veres Pál magát továbbra is függetlennek valló polgármester Facebook-bejegyzése tette fel a koronát: bejelentette, hogy az előválasztáson Varga Lászlót támogatja, és szeretné, ha a parlamentben ő képviselné Miskolcot jövő évtől. Érdekesség, hogy Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke is megjelent Miskolcon, és Varga Lászlót mint Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt helyi jelöltjét mutatta be.

Funkciók osztogatása

Az önkormányzat szintjén is folytatódtak tovább a színfalak mögötti csatározások. Veres Pál úgy döntött, hogy először a momentumos Szopkó Tibort, majd a jobbikos Badány Lajost nevezi ki alpolgármesternek. Joggal érezhette magát sértve az MSZP színeiben korábban már alpolgármesterkedő Mokrai Mihály, akit az elejétől fogva most is a pozíció várományosaként tartottak számon. Ez is egy újabb adalék volt, hogy repedések keletkezzenek a koalíción. Mokrai Mihály bejelentette hogy az MSZP-ből átlép a DK-ba, és Hegedűs Andrea vezetésével, Borkuti Lászlóval hármasban megalapították a Velünk a Városon belül a DK frakciócsoportját. Megjegyzendő, hogy az MSZP országos fegyelmi bizottsága Mokrai Mihályt ezért ki is zárta a pártból. A frissen alakult DK-frakciócsoport aztán nem jelent meg a június 30-ra összehívott miskolci közgyűlési ülésen, ami nem kis fejfájást okozott Veres Pál polgármesternek, hiszen nem volt meg a Velünk a Város minősített többsége. Ez azt jelentette, hogy a testület nem volt képes elfogadni az igen jelentősnek nevezett új bérlakásrendeletet, és nem sikerült módosítani azokat a rendeleteket sem, amelyek két komoly befektető Miskolcra költözéséhez lennének szükségesek.

(A borítóképen: Veres Pál, Miskolc polgármestere a közgyűlés legutóbbi ülésén elveszítette a rendeletalkotáshoz szükséges többségét)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában