Életvitelszerű közterületen tartózkodás

2021.07.22. 20:00

Hajléktalanok Miskolc belvárosában

Büntetést a bíróság szabhat ki a hajléktalanok ügyében, tudtuk meg a rendőrségtől.

Balogh Csilla

20210714 Miskolc Hajléktalan riport, Sok a hajléktalan és kéregető Miskolc belvárosában, főutcáján. illusztráció Fotó: Ádám János/ÁJ, Észak-Magyarország

Fotó: Ádám János

A hajléktalanok számának hirtelen bekövetkezett emelkedéséről írtunk a hét elején „Ismét megjelentek a hajléktalanok Miskolc főutcáján”, valamint „Nincs meg a megnyugtató megoldás a hajléktalanságra” címmel, felmutatva azt, hogy a lakókat, de a városba látogatókat is zavarja az utcán életvitelszerűen tartózkodó emberek látványa. A témában feltett kérdéseinkre válaszolt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság.

A két írás arról szólt, hogy a miskolciak panaszként fogalmazták meg félelmeiket azon hajléktalan emberekkel kapcsolatban, akik zaklatják őket, agresszíven lépnek fel velük szemben, kéregetnek, közterületekre piszkítanak és szeméthegyeket hagynak maguk után. A szabálysértésekről szóló, 2018. évi XLIV. törvény értelmében akár elzárással is büntethetők azok, akik életvitelszerűen tartózkodnak a közterületen. Mint írtuk, a Miskolci Önkormányzat Rendészete (MIÖR) a hajléktalanokkal összefüggésben jellemzően az életvitelszerű közterületen tartózkodással együtt járó cselekmények tekintetében jár el, mint például köztisztasági szabálysértés, vagy közterületen történő szeszes ital fogyasztás tilalmának megszegése. A MIÖR a térfelügyeleti kamerarendszer képeinek állandó figyelésével és az itt tapasztaltak alapján végrehajtott intézkedésekkel igyekszik minél rövidebb időn belül reagálni a bekövetkezett eseményekre, vagy jelenlétükkel preventív módon megelőzni a jogsértéseket.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság válaszaiból kiderül, hogy Miskolcon 2018-tól napjainkig hét személlyel szemben, megyénkben – a miskolci adatokon felül – további két esetben alkalmazott a rend­őrség helyszíni figyelmeztetést. Az utóbbi egy évben azonban nem történt ilyen jellegű intézkedés. Varga Rudolf rendőr főhadnagy, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs és megelőzési osztálya sajtóreferensének tájékoztatása szerint a rendőrség bírósági eljárást megelőző szabálysértési előkészítő eljárást folytat le elzárással is büntethető szabálysértés tekintetében, ám ilyen jellegű intézkedés nem történt 2018 óta. Varga Rudolf ismertetése szerint szabálysértési eljárás a lakcímet igazoló hatósági igazolvány megléte esetén is lefolytatható, ha minden más körülmény adott annak megállapítására, hogy az intézkedés alá vont személy életvitelszerűen tartózkodik a közterületen. Ám a büntetés kiszabása a bíróság hatáskörébe tartozik.

(A borítóképen: Hajléktalan Miskolc belvárosában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában