koronavírus

2021.06.15. 14:00

Már a gyerekeket is olthatják

Már lehet regisztrálni a 12–15 éveseket, az ő oltásuk is elkezdődött.

Hegyi Erika

Covid-19 koronavírus vakcina oltás regisztráció honlap tablet 2021.05.03 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Forrás: MW

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Elkezdődött a 12–15 évesek oltásának regisztrációja, a gyerek adataival a szülő regisztrálhat a vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd néhány napos átfutás után online lehet időpontot foglalni a nekik adható Pfizer-vakcinára – adott tájékoztatást a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében még a járvány elleni védekezésért felelős testület pénteki online sajtótájékoztatóján.

Őszig az elsőt

Galgóczi Ágnes hozzátette: a háziorvostól is kérhető az oltás, de ebben az esetben az orvosnak össze kell szerveznie annyi gyereket, hogy egy ampullából az összes kinyerhető adag beadható legyen. Ha a gyereknek valamilyen krónikus betegsége van, az oltás előtt érdemes a kezelőorvossal konzultálni – ajánlotta a szakember. A házi gyermekorvosokhoz azonban még nem érkezett hivatalos tájékoztatás a gyerekek oltásával kapcsolatban, tudtuk meg dr. Török Lajos miskolci házi gyermekorvostól.

– Egy héttel ezelőtt a 16–18 évesekkel kapcsolatban kaptunk információkat. Ebben az állt, hogy ha össze tudunk gyűjteni 6 fiatalt a Pfizer-vakcina beadásához, akkor a népegészségügyi szakigazgatási szerv biztosít egy ampulla oltóanyagot, mivel ebben 6 főnek elegendő mennyiség van. Annyit tudunk csak, hogy a 12–15 éveseknek is regisztrálniuk kell, és többnyire az oltópontokon kapják majd meg a vakcinát. Ez a praktikusabb megoldás, mert ott úgy tudják igazítani az időpontokat, hogy egyszerre megjelenjen 6 fiatal. A praxisban ezt nagyon nehéz kivitelezni – fogalmazott dr. Török Lajos.

Hozzátette: az lett volna a legideálisabb, ha a tanév alatt, az iskolaorvos és az iskolavédőnő segítségével megtörténik a gyerekek és fiatalok oltása, de ez most már nem kivitelezhető, hiszen kezdődik a vakáció.

Teljes mértékben egyetértek, hogy ők is megkapják a védőoltást

Dr. Török Lajos

– Azzal azonban teljes mértékben egyetértek, hogy ők is megkapják a védőoltást. Az lenne a legjobb, ha szeptemberre-októberre legalább az első dózist felvennék, mert az őszi időszak megemeli a Covid-fertőzés lehetőségét is – jegyezte meg a házi gyermekorvos.

Egyértelmű

A szülők közül van, aki egyértelműen az oltás mellett van, mások bizonytalanok.

Bacsó István kollégánknak három gyermeke van, a legidősebb márciusban lett 12 éves. István elárulta, amikor kiderült, hogy a 12 évnél idősebb gyerekeket is lehet regisztrálni oltásra, beszéltek a fiukkal, aki azt mondta, szívesen felveszi az oltást.

– Az az igazság, hogy a mi gyermekeink rutinosak ezen a téren, mert a gyermekorvosunk eleve oltáspárti, így minden védőoltást megkaptak, ami létezik. A kötelezőket természetesen, de az ajánlottakat is. Ebben megerősít bennünket a gyermekorvosunk, akinek az az álláspontja, hogy ami ellen van védelem, azt a lehetőséget ki kell használni – fogalmazott István, jelezve: a napokban fogják regisztrálni legidősebb gyermeküket.

Elmondta azt is, hogy az iskolában történt olyan a tanév folyamán, hogy valamelyik diák családjában megfertőződött valaki, ekkor az egész osztály karanténba került két hétre. Az ő gyermekei nem lettek betegek, de fontosnak tartja, hogy védettek legyenek. Tudja, hogy folynak tárgyalások a még fiatalabb korosztály oltásáról is.

Nem szeretné

Tímea kazincbarcikai édesanya, kérte, a teljes nevét ne írjuk meg. Ő semmiképpen nem szeretné beoltatni 14 éves fiát. Főként azért, mert két évvel ezelőtt súlyos műtéten esett át, és nem tudni, milyen hatással lenne az ő szervezetére a védőoltás.

– A fiam orvosa sem javasolja a vakcinát. Az is bizonytalanná tesz, hogy nem tudjuk, hosszú távon kire milyen hatással lesz a védőoltás. Egyébként az egész család átesett a koronavírus-fertőzésen, úgyhogy most egy ideig védettek leszünk – tette hozzá az édesanya.


A szülők segédletével

A 12–15 évesek regisztrációját a szülőnek van joga elvégezni. Az online regisztráció során meg kell adni a gyermek nevét, életkorát, tajszámát, lakcímét és a szülő elérhetőségeit. Ha a szülő saját e-mail-címével már korábban regisztrált oltásra, akkor a gyermek regisztrációjához új e-mail-címet kell létrehoznia.

Pontos és hiánytalan adatok esetén a regisztrációt néhány napon belül érvényesítik, és mint minden más érvényesen regisztráló, a gyermeküket beoltatni kívánó szülők is automatikusan tudnak online időpontot foglalni kórházi oltópontra az eeszt.gov.hu honlapon. Ez esetben a regisztrált gyermek tajszámával tudnak belépni az időpontfoglalóba.

Az oltás időpontjára kérik, hogy a szülők vigyék magukkal a szülői hozzájáruló nyilatkozatot.

(A borítóképen: A szülők regisztrálhatják gyermeküket az oltásra)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában