digitalizáció

2021.06.11. 19:30

Elektromos kütyük körül forog egy ideje az életünk

A járványhelyzet ideje alatt még extrémebb digitalizáció kezdődött.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Már nemcsak a szórakozási lehetőségek kötöttek bennünket a laptopokhoz, telefonokhoz, tabletekhez, hanem a munka és a tanulás is a járványhelyzet miatti lezárás idején. Sokaknak ezekhez a tevékenységekhez nagyobb teljesítményű, több adat tárolására képes számítógépeket is be kellett szerezniük.

Alkalmazás és biztonság

A Kingston Technology digitális eszközhasználati szokásokról készült felméréséből kiderült, hogy az otthoni munkavégzés, az online oktatásra való áttérés miatt minden hatodik válaszadónak be kellett szereznie valamilyen új digitális eszközt. 46 százalék számítógépre vagy laptopra, 42 százalék fül- vagy fejhallgatóra, 22 százalék memóriabővítésre alkalmas eszközre, míg 10 százalék egyéb ilyen jellegű alkatrészre kellett hogy beruházzon a járvány ideje alatt. Okostelefonra közel 12 százalék költött, amelyet a válaszadók közül szinte mindenki használ, sőt a nyilatkozók több mint fele elképzelhetetlennek tartja enélkül az életét. Laptopja vagy asztali számítógépe 82 százaléknak van. A telefon, laptop, asztali számítógép hármas közül a nők körében inkább a telefon a közkedveltebb, addig a férfiak az asztali számítógépet használják a legtöbb alkalommal.

Az okoskütyük alkalmazásának gyakoriságát is befolyásolta a pandémia. A válaszok alapján a digitális eszközöket leginkább munka és tanulás céljából vették elő a felmérésben részt vevők, ezt követte a zenehallgatás, a filmnézés, a dobogó harmadik helyét a kapcsolattartás és információszerzés foglalhatta el. Legkevésbé az önfejlesztés, sportolás idején támaszkodunk a digitális kütyükre – derült ki a kutatásból.

Adattárolás és adatbiztonság terén sem állnak rosszul a válaszadók. Ugyanis 95 százalékuk használ valamilyen memóriamegoldást, akár USB-kulcsot, memóriakártyát, külső merevlemezt, SSD-meghajtót, viszont 63 százalék a felhőalapú adattárolásra esküszik, továbbá 65 százalék személyes adatai biztonságát is komolyan veszi, de még így is akad, aki rácsodálkozik a kérdésre, miszerint miért ne lennének biztonságban az adatai. Az egyre gyakoribb kibertámadások miatt az érzékeny üzleti és a személyes információk biztonsága is felértékelődött, bár a felmérés is rávilágított, hogy a titkosított megoldások még mindig nem eléggé elterjedtek Magyarországon.

(A borítóképen: Sokan beruháztak egy új laptopra járvány idején)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában