Interjú dr. Alakszai Zoltánnal

2021.06.01. 13:15

Akadályok helyett inspiráló lehetőségek

Borsod-Abaúj-Zemplén megyének arra van szüksége, hogy a tehetséges, vállalkozó szellemű emberek bátorítást, teret és támogatást kapjanak.

Már látjuk magunk előtt azokat a kormányzati és piaci beruházásokat, amelyek gyökeres változást hozhatnak a megye életében – mondja dr. Alakszai Zoltán megyei kormánymegbízott, akivel a kormányhivatalnak a gazdaságélénkítési feladatokban betöltött szerepéről is beszélgettünk.

A kormányhivatal a megyében oroszlánrészt vállalt az oltások koordinálásában. Lassan visszakapjuk az életünket, a hivatal dolgozói is fellélegezhetnek?

Nehéz időszak volt valóban, és büszke vagyok a kollégáim helytállására. Sok esetben a munkájuk nem volt előtérben, de ahhoz, hogy ilyen összehangoltan működjön a rendszer, óriási szükség volt az elhivatottságukra. Ezek a feladatok messze túlmutattak az átlagos közigazgatási hétköznapokon. Mindenkitől extra erőfeszítést, nyitottságot és együttműködési készséget követelt meg. Ilyen kihívással a közigazgatás talán a második világháború óta nem szembesült. Mindeközben megmutatkozott, hogy a megye képes összefogni és összehangoltan cselekedni. Jó volt látni ezt az elszántságot, mert ez egy olyan hihetetlen erőforrás, amellyel élnünk kell a megye gazdasági újraindításában is. Ezért azt mondanám, fellélegezhetünk, de új lendületet is kell vennünk.

A fejlesztéseknek folytatódniuk kell, és arra törekszem, hogy a hivatal a maga eszközeivel ennek a motorja legyen. Már látjuk magunk előtt azokat a kormányzati és piaci beruházásokat, amelyek gyökeres változást hozhatnak a megye életében és a szerepünket is a gazdaságélénkítési feladatokban. Ez személy szerint rám is ösztönzőleg hat.

A közigazgatásról viszont a bonyolult ügymenetek, a lomha rendszer képe él az emberekben. Hogyan tud mégis cselekvő, reflektáló szerepet vállalni a gazdasági életben, ami a gyorsaságot díjazza?

Talán meglepő, de épp a gyors reagálással és az előremutató szemlélettel. Magyary Zoltánt, a két világháború közötti korszak legnagyobb hatású közigazgatás-tudósát idézve: a közigazgatás célja a cselekvés; mi pedig épp azzal tudjuk segíteni a fejlődést, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásoknál rövidítjük a hivatali folyamatokat, és segítjük a gyorsabb megvalósítást.

De ez még mindig kicsit megfoghatatlannak tűnhet. Induljunk ki abból, hogy ismerjük a megye értékeit és látjuk azokat a lehetőségeket, amelyeket mi az eszközeinkkel segíteni tudunk. Tehát partneri együttműködésekre törekszünk, megismerni, hogyan tudunk akadályok helyett lehetőségeket felmutatni a vállalkozó szellemű embereknek. Úgy akarunk jelen lenni az emberek életében, hogy megoldjuk a problémáikat, a gazdasági szereplők számára pedig kapcsolódást jelentünk az országos vérkeringésbe. Vannak adott hivatali keretek, de emellett van olyan emberi erőforrás is a kormányhivatalnál, ami óriási lendületet tud adni a közös célok eléréséhez. A kollégáim is itt élnek a megyében, fontosnak tartom, hogy érezzék, ők is hozzájárulnak ahhoz, hogy itt nagy dolgok szülessenek. Ha pedig látják a célokat és a lehetőségeket, hiszem, hogy ez ösztönzőleg hat rájuk, és azt az emberi többletet is hozzá tudják adni a dolgokhoz, amitől újabb sikertörténetek születhetnek a megyében.

Mozgásterük is van mindehhez? Mit tud tenni egy hivatali dolgozó ennek érdekében?

Az én felfogásom szerint a jogszerű keretek között van mozgásterük.

Ha mindenki elkötelezetten, becsülettel végzi a munkáját bármilyen területen is dolgozik, bizalmat tud ébreszteni a közigazgatás iránt. Minden aláírt ügyirattal a magyar közigazgatásról, a kormányhivatalról állítunk ki bizonyítványt. Személy szerint fontosnak tartom, hogy a kollégáim felismerjék a szerepüket ebben, és azt is, hogyan alakítja ez a megye jövőjét.

Tehát Ön szerint az emberi erőforrásokon múlhat a megye gazdasági sikere?

Úgy vélem, kulcsszerepe van a sikerben. Olyan jövőképet kell felvázolnunk, ami a cselekvésről szól, és amiben minden korosztály megtalálhatja a helyét.

A fiatalokról például sokszor azt hallani, ők csak úgy úsznak az árral, de személyes kutatásaim is igazolják, hogy rendkívül tudatosak az életük szervezésében, és érzik, van választási lehetőségük. A vidéki környezet kezd egyre vonzóbbá válni a szemükben, becsülik az értékeit, és egyre inkább látják, hogy elindult valami az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően. Most az a feladatunk, hogy mutassunk egy olyan jövőképet, amelyben a lehetőségeik adottak és az ő személyes vágyaiknak, ambícióiknak is helye van, építünk rájuk, és engedjük kibontakozni őket. A megyének arra van szüksége, hogy a tehetséges, vállalkozó szellemű emberek bátorítást, teret és támogatást kapjanak. Hiszen a világhírű magyar felfedezések is egy ötletből születtek, amiben mindig ott lapult valahol egy helyi érték vagy inspiráció.

Az elkövetkezendő időszak egy talán soha vissza nem térő lehetőség a megye számára. A kormány jelentős forrásokat mozgósít a térség érdekében, de ehhez szükség van az itt élők ötleteire és elszántságára is. Ehhez az együttműködéshez mi kereteket adunk, de a megye értékeivel tudjuk megtölteni, ami éppúgy lehet egy elkötelezett szörpkészítő műhely, mint egy turisztikai látványosság. Abból tudunk építkezni, ha mi is becsüljük mindezt a megyében és megmutatjuk a világnak is mindazt, amire büszkék lehetünk

Olyan jövőképet kell felvázolnunk, ami a cselekvésről szól, és amiben minden korosztály megtalálhatja a helyét – Dr. Alakszai Zoltán

De mi a helyzet a szakképzett munkaerő hiányával? Miben látja a megoldást?

Látnunk kell, 2010-ben honnan indultunk. Akkor a munkanélküliséggel küzdöttünk, és talán jólesett volna, ha valaki azt mondja, hogy 2021-ben viszont már a munkaerőhiány lesz a problémánk. Az intézkedéseknek köszönhetően a megyei munkaerőpiac átstrukturálódott, és most már a beruházások is a megyébe csábíthatják a munkaerőt. Azzal, hogy átalakul a szakképzési rendszer, és az egyetemi modellváltással élénkebb lesz az együttműködés a gazdasági élet szereplőivel, egy olyan tudásbázis jöhet létre a megyében, aminek lehetőségei és kötődése is van. A fiatal, tehetséges, magasan képzett egyetemisták már tanulmányaik alatt kapcsolatba kerülnek a piaci szektorral. Ezáltal megláthatják a lehetőségeket a megyében is, a képzés pedig még inkább alkalmazkodik a piaci igényekhez.

Tokaj-Hegyalja jelentős fejlesztési forrásokat kap az elkövetkezendő időszakban, mintegy 150 milliárd forint érkezik a területre. Ott is ez lesz a recept?

A turisztikai szegmens megyénkben kiemelten fontos, hiszen dinamikusan fejlődik, széles rétegeket tud megmozgatni, és a kisebb települések értékeire is épít. Nem titkolt cél, hogy a Tokaj-Zemplén térség a Balaton és Budapest mellett az ország leghangsúlyosabb turisztikai attrakciója legyen. Előnnyel indulunk, hiszen ez egy nemzetközileg elismert márkanév, több évszázados büszkeségünk a helyi borászat. A jó bornak nem kell cégér, ez itt különösen igaz, viszont segítenünk kell az embereknek felismerni ezeket az értékeket és mindazokat a helyi kincseket, amelyek ehhez kapcsolódnak. A vidék „zamatára” épülő gasztronómiát, a borvidék dűlőútjainak hangulatát, a versenyképes szolgáltatáskínálatot.

A Miskolci Egyetem és a Tokaj-Hegyalja Egyetem fejlesztései pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy ehhez szellemi bázis társuljon.

De személyes célom, hogy a világszerte ismert Tokaj márkával együtt a megye is felkerüljön a nemzetközi térképre. A most kezdődő fejlesztések pedig alkalmasak erre. Vegyük csak a Hell-csoport 19 milliárd forintos beruházását Szikszón, a szirmabesenyői Ongropack 600 milliós fejlesztését, a Chervon kínai autóipari cég miskolci gigaberuházását, az edelényi Eclipse Print nyomdaipari cég fejlesztéseit. Ezek európai viszonylatban is kiemelkedő, innovatív kezdeményezések, amelyek nyitottak és értékelik, ha egy fiatalnak van egy jó ötlete. Én pedig fontosnak tartom, hogy megmutassam a lehetőségeket a fiatalok számára.

Ön szerint mi szükséges ahhoz, hogy ez a partnerség a gazdasági szereplőkkel, az itt élőkkel létrejöhessen? Hogyan képzeli el a saját szerepét ebben?

Látható jelenlét, mely nyitottságot és dinamizmust sugall. Ennek érdekében fejlesztünk a saját házunk táján is. Egyrészt infrastrukturális fejlesztések zajlanak, mint például a hamarosan elkészülő Ózdi Járási Hivatal épülete, másrészt bevezetünk olyan intézkedéseket is, amelyek az ügymenetet hatékonyabbá teszik. Emellett hiszek abban, hogy a vállalati kultúránkat is aktívabban kell formálnunk. Közel 2700-an dolgoznak a megyei kormányhivatal kötelékében. A megyéért dolgozunk, szeretnénk, ha ezt az itt élők még inkább megtapasztalnák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában