koronavírus

2021.05.02. 18:00

Szívesen ölelnék már meg családtagjaikat az idősek

Az idősotthonok lakói és családtagjaik is várják már a látogatást érintő változásokat.

20210107 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország A miskolci Őszi Napsugár Idősotthon is bekerült azon négy intézmény közé, ahol az országban elsőként kaphatnak védőoltást az ott dolgozók és a lakók. képen: Kopasz Zoltán, Nagy-Billa Enikő Beáta

Fotó: Vajda János

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tavaly decemberben kiadott ajánlása szerint a szociális ellátást biztosító intézményeknek a járványügyi készültség ideje alatt a kapcsolattartás többféle módját fel kell ajánlaniuk a gondozottjaik és lakóik számára. A telefonos, mobiltelefonos és videótelefonos kapcsolattartási forma mellett az intézmények a gondozottak és a hozzátartozók személyes kapcsolattartását segítve, erre a célra kialakított szobát, fűthető sátort vagy látogatókonténert is használhatnak.

Megterhelő a bezártság

Szabó Rózsa, a Máltai Szeretetszolgálat Idősek Otthonának vezetője elmondta, eszerint látogathatók az otthonban élők.

– Télen, a hideg időre való tekintettel egy, az udvarunkon elhelyezett irodakonténerben tettük lehetővé az érintésmentes találkozást, ki is használták a havi egyszeri lehetőséget, a ritka alkalmak miatt messzebbről is eljöttek a közeli hozzátartozók. Természetesen figyelve a távolságtartásra, a fertőtlenítésre és a maszkviselésre is. A jó idő közeledtével a találkozás már az otthon udvarán is megvalósulhat a szabályoknak megfelelően. Továbbá az egyéb kapcsolattartási lehetőségeket is biztosítjuk, telefonon, online is elérhetőek a hozzátartozók egymás számára igény szerint – tájékoztatta az Északot Szabó Rózsa.

– Mindenkit megvisel a bezártság, hiszen tavaly március elejétől tart mind a mai napig. Próbáljuk az itt lakókat mentálisan is támogatni és olyan programokat kitalálni számukra, ami picit feledtetheti velük a rokonság hiányát. Folyamatosan várjuk a híreket, a fejleményeket, de mi is csak azt tudjuk mondani a gondozottaknak, amit a hírekben olvasunk, hallunk. Egyelőre még nem jött olyan utasítás, ajánlás, ami a részleges vagy teljes nyitást eredményezné. Ami az oltásokat illeti, mindenki megkapta már a koronavírus elleni vakcinát az év elején – hangsúlyozta a vezető.

Szabóné Zsuponyó Ágnes, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ igazgatóhelyettese elmondta, náluk nincs látogatás, kizárólag telefonon, interneten történő kapcsolattartásra van lehetőség.

– Az udvaron kint vannak az időseink, a kerítésen keresztül láthatják őket a családtagok, de be nem mehetnek, erre nem is volt nálunk igény. A beérkező csomagokat egy hónapban egyszer átvesszük, de két hétig elkülönítjük azokat, majd ennek letelte utána kaphatják meg gondozottjaink – mondta. Aki igényelte és megkaphatta a Covid elleni vakcinát, be van oltva. Azonban vannak olyan lakóik, akik esetében az intézmény orvosa döntött úgy, hogy nem élhet a lehetőséggel a saját egészségügyi állapotának érdekében.

– A jelenlegi helyzetben a mentálhigiénés kollégák igyekeznek lelkileg is megfelelő segítséget nyújtani. Tapasztalataink szerint az idősek tudomásul veszik és elfogadják a kialakult helyzetet – mondta az igazgatóhelyettes.

(A borítóképen: Az idősotthonokban már beoltották, akit lehetett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában