koronavírus

2021.05.16. 09:00

Hatásos a kínai vakcina, elbukott a baloldali hazug kampány

A baloldal kínai vakcinát lejárató kampánya elbukott a WHO-ajánlással. A kínai oltóanyag ellen kampányoltak – ahogy a teljes magyar baloldal – miskolci baloldali politikusok és Jakab Péter, a Jobbik elnöke is. A WHO közben megállapította, hogy a kínai oltóanyag, a Sinopharm hatásos és biztonságos. A baloldali politikusok azonban lapítanak.

20210304 Békéscsaba Shinopharm vakcina érkezik a Békés megyei Kormányhivatalba. Fotó: Lehoczky Péter LP Békés Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Lehoczky Péter

A kínai Sinopharm-vakcina az időseket is védi, hatásos és biztonságos – erről a napokban adott ki részletes ajánlást a WHO. Az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalását azonban nagyon nagy csönd kísérte és kíséri az ellenzéki térfélen.

Nem csoda, hiszen korábban tőlük volt hangos a közösségi és a liberális média is, ahol legtöbbször a kínai oltóanyag ellen emeltek szót, ezzel – politikai haszonszerzés céljából – elbizonytalanítva az embereket. A WHO véleményével szemben azonban nem találnak fogást.

Összedőlt a propaganda-hadjárat

Eddig összesen 3,3 millió adag – 1 millió 650 ezer ember beoltására elegendő – Sinopharm érkezett az országba. Hogy hány ember életét tehette kockára – vagy akár okozhatta halálát – a rengeteg álhír, amit az ellenzék politikai haszonért cserébe terjesztett, azt nem tudni.

„Ezzel véglegesen összedőlt a kínai oltóanyaggal szembeni liberális propaganda-hadjárat” – fogalmazott a minap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a WHO döntése kapcsán. Szerinte az Egészségügyi Világszervezet jóváhagyása azt is világosan megmutatja, hogy azok döntöttek helyesen az elmúlt hónapokban, akik nem ideológiai vagy geopolitikai kérdésként tekintettek a kínai oltóanyagra, hanem emberéletek megmentésére alkalmas eszközként.

Sajnos a baloldali pánikkeltés megyénket sem kerülte el.

Jakab és a „kínai cucc”

Korábban egyáltalán nem volt barátságban a kínai vakcinával a Jobbik elnöke, Jakab Péter. Ezt írta: „Orbán Viktor mivel akarja oltatni a magyar embereket? A kínai, elavult technikájú, ki tudja, milyen eredetű vakcinával.” Februárban még emberkísérletet emlegetett egy felszólalásában: „ha magyarán van valami kínai cucc, amivel beoltottak egymillió afrikait vagy egymillió kínait, az ön szerint jó kell hogy legyen a magyaroknak is? Ez nem más, mint emberkísérlet.” De arról is írt, hogy a kínai vakcina nem kell senkinek. Pártja még áprilisban is arra utalt, hogy nem mindegyik oltóanyag biztonságos. Azt írták: „a néppárti Jobbik konzekvensen azt az álláspontot képviseli, hogy a koronavírus elleni oltásra jelentkező magyar embereket csak bizonyítottan biztonságos vakcinákkal olthassák be.”

Jakab nem csak szóban, aláírásával is tiltakozott. Év elején a parlamenthez benyújtott határozati javaslatban a baloldali ellenzék szerette volna megtiltani a 65 év felettieknél a koronavírus elleni vakcinák beadását, és brüsszeli jóváhagyáshoz kötötték volna a kínai oltóanyag beadását, ellehetetlenítve azok használatát Magyarországon. Ezt a dokumentumot Jakab Péter is ellátta kézjegyével.

A WHO mostani ajánlása szerint a Sinopharm-vakcina az időseket is védi, vagyis az Egészségügyi Világszervezet ajánlja az oltóanyag használatát a 60 év felettieknél is. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója korábban is úgy nyilatkozott az ellenzék állásfoglalása kapcsán, hogy „most fényévekre lennénk a 65 év felettiek teljes átoltottságától”.

Varga László MSZP-s országgyűlési képviselő ugyan nem folytatott direkt „hadviselést” a kínai vakcina és az oltakozás ellen, ám ő is aláírója annak a fent említett dokumentumnak, amelynek szignálói között nemcsak Jakab Péter, hanem például Gyurcsány Ferenc neve is szerepel.

Erdei és Simon is kampányolt

A kínai vakcina nem elég hatékony. Erről Simon Gábor, a miskolci MSZP és a Velünk a Város frakcióvezetője írt közösségi oldalán. Bejegyzésében április 7-én a nyitás ellen is kampányolt: „Bármiféle enyhítés csak akkor lehetne, ha lenne több millió védett személy, de nincs! Pláne, akit kínai vakcinával oltottak, mert nagyon úgy néz ki, hogy nagy részüknél a második oltás sem okozott kellő védettséget.”

Erdei Sándor, alias Rokker Zsoltti pedig azt kérdezte március 9-én közösségi oldalán, hogy „nekünk csak a kínai jut???”. A folytatásban az „Európai Unió által nem engedélyeztetett kínai Sinopharm”, később pedig „nem bevizsgált vakcina”, majd „egy kísérleti fázisban lévő, nem engedélyeztetett” vakcinaként írja le a kínai oltóanyagot, holott valamennyi oltás csak úgy kerülhetett forgalomba Magyarországon, hogy azt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyezte. Ezután a Fidesz–KDNP miskolci frakciója felháborodásának adott hangot, hogy miközben az egészségügyi bizottság alelnöki székét kapta meg a baloldali vezetéstől Miskolcon Erdei Sándor, aközben közösségi oldalán a kínai vakcina ellen hangolja a közvéleményt. „Rokker Zsoltti ne játsszon a miskolciak életével, ezért felszólítjuk Erdei Sándort, hogy azonnali hatállyal mondjon le megbízatásáról!” – reagált márciusban a város jobboldali ellenzéke.

Erdei Sándor egyébként azóta is alelnöke az egészségügyi kérdésekkel foglalkozó grémiumban.

Kérdéseinket elküldtük a baloldali politikusoknak, de az Észak lapzártáig nem kaptak választ

  • Mit szól a WHO-ajánláshoz, hogy hatásos és biztonságos a Sinopharm-vakcina az idősek esetében is?
  • Nem gondolja, hogy az oltakozás kapcsán bármilyen negatív kampány, nyilatkozat emberek egészségét, akár életét veszélyeztetheti?
  • Nem gondolja, hogy bármilyen negatív kampány, nyilatkozat politikai öngól?
  • Tervezi, hogy bocsánatot kér a választóktól, a saját választóitól?
  • Keleti oltóanyagok Magyarországon

    Magyarország összesen 7 millió adag keleti (orosz és kínai) oltóanyag beszerzéséről kötött szerződést, ezzel 3,5 millióval több embert olthatnak be, mintha az ország nem vett volna keleti oltóanyagokat. Eddig Magyarország 5 millió Sinopharm-vakcinát vásárolt. A beérkezett Sinopharm – ami összesen 3,3 millió adag – 1 millió 650 ezer ember beoltására elegendő.

    (A borítóképen: A kínai Sinopharmról a WHO adott ki részletes ajánlást)

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában