adóbevallás 2021

2021.05.21. 12:00

Gördülékeny volt az ügyintézés a NAV-nál

Csütörtökön volt a 2020. évi személyijövedelemadó-bevallás beadásának határideje, megnéztük, hogy zajlott az ügyintézés az utolsó napon.

Bacsó István

Fotó: Ádám János

Helyszíni tapasztalatunk szerint mind személyesen a NAV ügyfélszolgálatain, mind az interneten az Ügyfélkapun keresztül rendben, gördülékenyen lehetett intézni a dokumentumok benyújtását vagy elektronikus elfogadását. Az Adóhivatal miskolci irodája előtt ott jártunkkor nem volt sor, a szolgálatot teljesítő biztonsági őr azonnal eligazította és a megfelelő ügyintézőhöz irányította az érkezőket.

Normál hétköznapi forgalom volt, kevés várakozással. Úgy tűnik, a járvány idején nemcsak az oktatás került át a digitális platformokra, hanem a hivatalos ügyek intézésének egy része is. Sokan felismerték, hogy az elektronikus ügyintézés jóval praktikusabb, mint elmenni egy hivatalba és sorban állni. A néhány felhasználó által szerda este jelzett akadályt, mely szerint rendszerhiba miatt nem működött az internetes felület, mi nem tapasztaltuk, azonnal be tudtunk lépni, megnéztük és elfogadtuk a bevallásunkat. Az aktív elfogadás nem kötelező, a bevallás automatikusan érvénybe lépett éjfélkor. Aki utólag mégis módosítaná, önellenőrzés benyújtásával öt évig megteheti.

A NAV-tól kapott tájékoztatás szerint „a papíralapon benyújtott szja-bevallások száma évek óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutat a megyében. Napjainkban már csaknem valamennyi ügy intézhető elektronikusan a NAV internetes portálján, amelyek közül kiemelendő az eSZJA-rendszer. Az online ügyintézés terjedésének köszönhetően a rendszer évről évre népszerűbb. A már elavultnak számító benyújtási módokat – például nyomtatvány, személyes benyújtás – egyre kevesebben veszik igénybe, vagyis csökken a postán küldött szja-bevallások száma, illetve jóval kevesebben látogatják személyesen az ügyfélszolgálatokat. Megváltozott az ügyfelek tájékoztatási igénye is, egyre nagyobb számban használják a hivatal Infóvonalát – 1819-es hívószám –, melynek hívásforgalma jelentősen megnőtt.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában