Ellenőrzés

2021.03.10. 07:00

Tesztelik az egészségügyi dolgozókat, elfogadnak-e hálapénzt

A hálapénz felkínálása a betegek részéről is bűncselekménynek minősül.

Detzky Anna

Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) március 1-jétől ellenőrzi az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állóknál a hálapénz elfogadását. A szolgálatot a vizsgálat menetéről kérdeztük.

„Az NVSZ bűnmegelőzést, bűnfelderítést folytat, nyílt ellenőrzési tevékenységre nem jogosult. 2021. január 1-jétől a jogalkotó kiterjesztette a szolgálat hatáskörét az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állókra” – nyilatkozta lapunknak a Nemzeti Védelmi Szolgálat sajtóosztálya.

Feljelentést tesznek

„Bűnmegelőzési, bűnfelderítési tevékenységünk egyik legjelentősebb eszköze a megbízhatósági vizsgálat. Ez egy integritásteszt, az integritás a vizsgált személy sérthetetlenségére, feddhetetlenségére, megvesztegethetetlenségére utal. A teszt során a szolgálat tárgyalótisztjei olyan mesterséges, de a valóságban is előforduló élethelyzetet teremtenek, amelyben a vizsgált személyt megvesztegetni próbáló beteg vagy a beteg hozzátartozója szerepét játsszák el. A teszt célja annak megállapítása, hogy az egészségügyi dolgozó elfogadja-e a vesztegetési összeget, illetve visszaél-e hivatali vagy munkaköréből fakadó helyzetével” – tudtuk meg.

A teszt során az ellenőrzött személy döntési szabadsága nem sérülhet.

„Sem lelki, sem fizikai ráhatással nem lehet kényszeríteni az ellenőrzött személyt, hogy a felajánlott összeget vagy más anyagi előnyt elfogadja, illetve kötelességét megszegje. A megbízhatósági vizsgálat eredménye alapján fegyelmi vagy szabálysértési eljárás nem indítható. Ha az érintett személy a teszt során bűncselekményt követ el, akkor az NVSZ feljelentést tesz az illetékes nyomozó hatóságnál. A jogtalan előnyt elfogadó egészségügyi dolgozónál 3 évi szabadságvesztés róható ki maximális büntetésként. A büntetési tétel felső határa 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztésig is kiterjedhet, ha fennállnak a minősítő körülmények. Azaz a bíróság megállapítja, hogy a vesztegetést üzletszerűen vagy bűnszövetségben követte el a személy” – tájékoztatott a Nemzeti Védelmi Szolgálat. A megbízhatósági vizsgálat csak a vesztegetés elfogadóját teszteli, a beteget nem.

„Ha más forrásból megállapítják, hogy a beteg vagy hozzátartozója hálapénzt ad, ő szintén elköveti a vesztegetés bűncselekményét. Ilyen esetekben is feljelentési kötelezettségünk van. Jogtalan előnyt adó személy 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Nem ütközik viszont jogszabályba, ha az egészségügyi ellátás során vagy azt követően önként adott ajándéktárgy értéke nem haladja meg a mindenkori, havi minimálbér 5 százalékát. 2021-ben ez 8370 forint. Ha a beteg ellátása hosszabb tartózkodást igényel az egészségügyi intézményben, ezalatt kéthavonta egy alkalommal adható ilyen értékű ajándék. Egyéb ellenszolgáltatás értékhatártól függetlenül bűncselekmény” – hívta fel a figyelmet a szervezet.

(A borítóképen: Kíváncsiak rá, elfogadja-e az egészségügyi dolgozó a pénzt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában