felvételi

2021.03.19. 11:30

Szóbeli otthon, szóbeli az iskolában

Még zajlanak a felvételi, szóbeli vizsgák. Közben már érettségire készülnek a középiskolák végzősei.

Hegyi Erika

20210123 Békéscsaba Belvárosi általános iskolában középiskolai felvételit tartottak. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Imre György

A járványügyi szigorításokig még nem zajlottak le minden középiskolában a szóbeli felvételik. Maruzsa Zoltán, közoktatásért felelős államtitkár azt ajánlotta az intézményeknek, hogy online szervezzék meg a vizsgákat. Azonban szerencsére ez nem érint sok diákot, hiszen március 8-a után a legtöbb középiskolában már csak a pótfelvételizőknek kell számot adniuk tudásukról.

Három diák

A Herman Ottó Gimnáziumban is ez volt a helyzet. Dudás Imre igazgatóhelyettestől megtudtuk, az elmúlt héten két negyedikes és egy nyolcadikos diák szóbelizett. Hagyományos módon, tehát jelenléttel oldották meg a vizsgát, hiszen csak három gyerekről volt szó, az iskola pedig teljesen üres.

– Az esélyegyenlőség biztosítása miatt szerveztük meg a jelenléti vizsgákat. Ennek a három diáknak is szerettük volna biztosítani a felkészülési időt, de nem biztos, hogy ez online ugyanolyan szabályosan zajlott volna, mint élőben. Más a helyzet, ha csak elbeszélgetés van, hiszen akkor a kérdések után rögtön válaszolnak a gyerekek, de a tételhúzás utáni felkészülési idő nem ugyanolyan otthon, mint az iskolában. Nálunk még nincsenek meg azok a feltételek, kis feleltetőfülkék például, ahol ezt minden gond nélkül meg lehetne oldani – tette hozzá Dudás Imre.

Nem aggályos

Kérdeztük az érettségivel kapcsolatban is, hiszen az utóbbi időben a különböző diákszervezetek azt szorgalmazták, hogy az idén is csak írásbelit tartsanak, úgy, mint az elmúlt évben. A diákok arra hivatkozva kérték ezt, hogy az elmúlt tanévben három hónapig, a mostaniban pedig már négy hónapja tanulnak digitális tanrendben.

Dudás Imre jelezte: vírusvédelmi szempontból nem tartja aggályosnak a szóbeli érettségik megtartását, ha a résztvevők betartják a biztonsági szabályokat. Az írásbelin tíz ember van egyszerre egy teremben, a szóbelin viszont megoldható, hogy csak a három bizottsági tag és egy vizsgázó tartózkodjon egy helyiségben. A felkészülő tanulóknak egy másik termet lehet kijelölni.

– A szóbelin általában jobb értékelést kapnak a diákok a középszintű érettségin, mint az írásbelin. Értékesebbnek tartom azt a vizsgát, ahol szóbeli is van, hiszen kétszeri megméretésről van szó – fogalmazott az igazgatóhelyettes.

Gyakorlati nem volt

A szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikumban is lezajlottak a szóbelik, tudtuk meg Jakab Tamás igazgatótól. A napokban már csak tíz diák adott számot tudásáról, ők betegek voltak, amikor az első megméretéseket tartották. A pótszóbeliket online szervezte az iskola a Google Meet alkalmazáson keresztül.

– Ez általában elbeszélgetést jelentett, csak a nyelvi tagozatra jelentkezőknek állítottunk össze tételeket. A húzás is online történt. A pedagógusok kitették az asztalra a tételek címét tartalmazó papírokat, és a felvételizők megmondták, hogy hányadikat kérik. Egy kis gondolkodási idő után rögtön feleltek, így nem volt idejük esetleges segítségkérésre. A rendészeti tagozatra jelentkezők esetében azonban eltöröltük a gyakorlati felvételit a szigorú szabályok miatt. A tanév során lesz még alkalom, hogy felmérjük a diákok fizikai állapotát – tette hozzá az igazgató.

A járványügyi helyzet júniusra valószínűleg megengedi a szóbeli érettségit

Jakab Tamás

A szóbeli érettségikkel kapcsolatban jelezte, júniusra a járványügyi helyzet valószínűleg már megengedi ezeket a vizsgákat is. Bár jó lenne, ha addigra minden pedagógust beoltanának. Igaz, a 60 év felettiek és a fiatalabb, krónikus betegek már megkapták legalább az első oltást, jegyezte meg Jakab Tamás.


„Nem indokolt változtatni”

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a napokban arról beszélt a Kossuth rádióban: jelenleg nem indokolt, hogy az érettségi szabályain változtassanak.

Kifejtette: abban bíznak, hogy áprilisra leszálló pályán lesz a járvány, júniusban pedig, a szóbelik idején a tömeges oltásoknak köszönhetően biztonságosan lehet vizsgákat tartani. Annak érdekében pedig, hogy a felkészülés sikeres legyen, érettségire felkészítő, kiscsoportos konzultációkat tarthatnak a tanárok, ami bevált módszer. Az eddigi tapasztalatok szerint ez nem növelte a fertőzöttek számát, tehát továbbra is megszervezhetők. Maruzsa Zoltán emlékeztetett, hogy tavaly sem volt járványügyi hatása az érettséginek, miközben tavasszal 80 ezren tettek írásbeli, ősszel pedig 30 ezren szóbeli vizsgát.

(A borítóképen: Az írásbeli és szóbeli felvételi után legkésőbb április 30-ig értesülhetnek az érintettek, hogy felvették-e őket a középiskolába)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában