koronavírus

2021.03.01. 15:30

Nyárra várják csak a feloldásokat

Az Egyesült Királyság és Franciaország is azzal számol, hogy nyáron már lehetséges lesz a járványügyi intézkedések lazítása. Németországban eközben inkább a bizonytalanság válik jellemzőbbé.

Kiss Daniel

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A következő hétvégékre kijárási tilalmat vezettek be Franciaország egyik leglátogatottabb régiójára, Provence-Alpes-Côte d’Azur területére. A Nizza-központú régióban országos szinten kiemelkedően magasak a fertőzésszámok, ezért már korábban kijelentette a francia egészségügyi miniszter, hogy szigorításokra lesz szükség.

Egy órára mehetnek csak ki

A hétfőn bejelentett regionális szigorítás értelmében ezen és a következő hétvégén csak egy órára lesz lehetséges elhagyniuk otthonukat a lakosoknak. Péntek este hat és hétfő reggel hat óra között csak öt kilométeres körzetben távolodhatnak el lakhelyüktől az érintettek. Emellett szigorítják a reptéri ellenőrzéseket, és az olasz határnál való átlépést is jobban ellenőrzik.

Az országosan növekvő fertőzésszámok mellett optimisták a franciák. Nyárra úgy néz ki, hogy engedélyezni fogják a fesztiválok megrendezését bizonyos feltételek mellett: legfeljebb ötezer fős kül- és beltéri rendezvények lesznek megengedettek, ahol a közönség egészének ülnie kell majd. Megosztó döntés született a francia hírlap szerint, ugyanis vannak szervezők, akik szerint az előadók nem vállalnák a túl alacsony nézőszámot, mások szerint pedig a közönség nem venne részt, ha csak ülve lehet jelen lenni.

Csökkent a bizalom

Nő a türelmetlenség Németországban – írta a napokban a New York Times. Belefáradtak már a németek a várakozásba, legyen szó vakcinákról, állami támogatásról vagy a normalitásba való visszatérésről.

Németország a járvány elején még példamutató volt, mára azonban ugyanolyan pácban van, mint mindenki más – olvasható az amerikai újság cikkében. Két hónapja tart már a második zárlat az országban, ennek ellenére napi 10 ezer új fertőzöttet azonosítanak be. Az oltások sem zajlanak elég gyorsan, a népességnek csupán 2 százaléka immunis a vírus ellen.

Csökkent ezek miatt a németek bizalma a víruskezelés hatékonyságában, amit az a tény is befolyásol, hogy részben az ő adójukból fejlesztett Pfizer–BioNTech-vakcinák beadását az Egyesült Királyságban felgyorsították, míg Németországban hiány van belőlük.

A vakcinák kérdése csak egy pontja az elégedetlenségnek. A 16 szövetségi állam közül tízben újra kinyitottak az iskolák ezen a héten. A napi fertőzések növekedő száma azonban erre, ahogy a későbbi lazítás lehetőségére is veszélyt jelent a Deutsche Welle szerint. Az online oktatás mikéntjét is érik kritikák, ugyanis mivel a német törvények szerint nem lehet amerikai fejlesztésű platformokon keresztül tanítani, sok állami iskolában csak e-mailen keresztül kapott csatolmányokból tanulnak a diákok, maguktól.

A vírus és kiemelten a szomszédos országokban feltűnt variánsai terjedésének lassítása érdekében Németország még február közepén lezárta határait Csehországgal és az osztrák Tirollal. A jelenleg érvényben lévő korlátozások március 7-ig vannak érvényben, de Angela Merkel kancellár múlt heti bejelentése, miszerint a harmadik hullám kezdődhet el az országban, még hosszabb időre elhalaszthatja a feloldást.

Fény az alagút végén

Az Egyesült Királyságban eközben már a kiutat vázolják fel. Boris Johnson brit miniszerelnök június 21-ére tervezi a korlátozások teljes feloldását Angliában. Az év eleje óta teljes vesztegzár van érvényben a szigetországban, amit a járvány harmadik hullámának súlyossága miatt vezettek be. Január közepétől viszont csökkenőben vannak a napi fertőzésszámok.

Négy lépcsőben tervezik lazítani a jelenleg érvényben lévő védelmi intézkedéseket: ha sikerül, az első az lesz, hogy március 8-tól kinyitnának az iskolák, két fő már érintkezhetne egymással kültéren, és egy állandó látogatót fogadhatnának az idősotthonok lakói.

(A borítóképen: Az alapszabályok sokáig nem fognak változni)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában