Covid-19

2021.03.07. 17:30

Mindenki a rendeletre várt

Péntek délutánra több szolgáltató is megnyugodott, hiszen fogadhatják ügyfeleiket.

Horváth Imre

Budapest 2020.12.09. Autószerelő, autószerelés, kerékcsere gumicsere A képen Tóth József autószerelő foto: Földi D. Attila/Világgazdaság

Forrás: MW

Fotó: Földi D. Attila / Világgazdaság

Pénteken délutánra minden részletszabály letisztázódott azzal kapcsolatban, hogy milyen nevelési intézmények, üzletek, szolgáltatók maradhatnak nyitva március 8-a után, és melyeknek kell bezárni. Néhány városban érdeklődtünk az aktuális helyzetről.

A bölcsőde nyitva marad Szikszón, viszont hétfőtől bezárja kapuit a Biztos Kezdet Gyerekház, illetve az alig egy hónapja, a Gyermekesély Pályázat segítségével megnyílt Közösségi Ház, tájékoztatta az Északot Sváb Antal polgármester. A két városi, önkormányzati és egyházi fenntartású óvoda gyermekei közül az ingyenes étkezésre jogosultak étkeztetésére felkészült az önkormányzat, így ez működni fog április 7-ig.

Csak online

– Az önkormányzatnál ügyeleti rendben dolgozunk a jövő héttől, ami azt jelenti, hogy minden csoportnál egy-egy ember fog bent dolgozni az adott napon, hogy csökkentsük a személyes találkozások, kontaktok számát. Az ügyfélfogadás már jó ideje online érhető el, illetve egy kihelyezett postaládába lehet a szükséges iratokat bedobni, ezt mondhatjuk, hogy sajnos, de már megszokták a szikszóiak – tette Sváb Antal.

Tokajban is felkészültek a kormány rendelkezéseinek a betartására. A bölcsőde egyelőre nyitva marad, gyerekház, tanoda pedig nem működik a városban. A polgármesteri hivatalban a személyes ügyfélfogadás már szeptember közepe óta szünetel, az intézmények az előírások szerint működnek tovább, tudtuk meg.

Edelényben pénteken dél­előtt még nem született döntés arról, hogy az önkormányzat hoz-e kiegészítő intézkedéseket. Megkeresésünkre elmondták, várják a kormányrendeletet a részletszabályokkal.

A kormányrendelet gyakorlatilag home office-t rendelt el a közigazgatásban dolgozók számára. „A közigazgatásban foglalkoztatott személyek a munkájukat a munkavégzés rendes helyétől eltérően, a lakó-, illetve tartózkodási helyükön, saját eszközeikkel végzik” – fogalmaz a rendelet.

A kormánydöntés ismertetésekor a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter felhívta a munkáltatók figyelmét, hogy ahol lehet, biztosítsák az otthoni munkavégzést. Egy megyénkben tevékenykedő, nyomdaipari gyártással foglalkozó cég vezetője megkeresésünkre elmondta, a munkájukat nem szüneteltetik, de ügyfeleket nem fogadnak. Az előre leadott megrendeléseket készítik el és postázzák az érintett ügyfeleknek. A kreatív, grafikai munkát végző dolgozók nagy része home office-ban lesz. Telefonon vagy e-mailben állnak ügyfeleik rendelkezésére a következő két hétben.

Kecskeméti Gyula miskolci autószerelő már a kormányrendelet megjelenése előtt is úgy nyilatkozott, hogy alapvetően azzal terveznek, hétfőn a szokott rendben mennek dolgozni. Ha mégsem nyithatnának ki, akkor az esedékes karbantartásokat végzik majd el a műhelyben. A rendelet alapján azonban nem kérdés, hogy kinyithatnak hétfőn is. Ahogy a miskolci Gumidiszkontban is megerősítették délután: mivel szervizeléssel és alkatrészellátással foglalkoznak, így március 8-án is a szokott rendben nyitnak ki reggel.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) utasítására kezelési költség nélkül váltják vissza a márciusi helyközi bérleteket azoknak, akik ezt március 10-ig kérik.

Az MVK Zrt. honlapján olvasható, hogy meghosszabbodik az érvényessége az utazási kedvezményre jogosító igazolványoknak, és hétfőtől zárva tart az ügyfélszolgálati iroda. A bérletek visszafizetéséről nincs információ a honlapon.

Maradhat a kiszállítás

Péntek délelőtt sok étterem attól tartott, hogy be kell zárniuk, azaz nem árusíthatnak elvitelre, nem szállíthatnak megrendelésre. A pénteken bejelentett szigorításokat részletező Magyar Közlönyre vártak – olyannyira, hogy megjelenésekor egy időre elérhetetlenné is vált az oldal. A rendeletből kiderült, hogy a kiszállítás, a készételek elvitele továbbra is engedélyezett.

(A borítóképen: Ha elromlik az autónk, felkereshetjük a szervizeket, nem zárnak be a két hétre)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában