Együttműködési megállapodás

2021.03.06. 07:00

Gyökeret és szárnyat adnak

Együttműködési megállapodást írtak alá a Miskolci Egyetem és az Avalon Nemzetközi Iskola vezetői.

Bacsó István

Fotó: Kozma István

Ünnepélyes keretek között oktatási és kutatási együttműködésről írtak alá megállapodást a Miskolci Egyetem és az Avalon Nemzetközi Iskola vezetői. A sajtótájékoztatón prof. dr. Horváth Zita, az egyetem rektora elmondta, hogy a megállapodással a kölcsönös előnyök kihasználására törekednek, hiszen a 2019-ben indult Avalon Nemzetközi Iskola, amely a Cambridge International School nemzetközi oktatási rendszerének része, ideális helye lesz az egyetem tanárképző karán tanuló angol- és a későbbiekben a közismereti szakokon képzett leendő tanárok számára mint gyakorló iskola.

Példátlan kezdeményezés

A rektor emlékeztetett arra, hogy a térség hátrányainak és lemaradásának megakadályozása és leküzdése mindig is fontos küldetése volt a Miskolci Egyetemnek. Számos megállapodást kötöttek már térségbeli cégekkel, partnerekkel, de ez most az első nemzetközi iskola, amellyel kibővíthetik a tanárképzés lehetőségeit. Az Avalon iskolája példátlan kezdeményezés a térségben, bekapcsolja Miskolcot a nemzetközi gazdasági vérkeringésbe azáltal, hogy vonzóvá teszi a külföldi vezetőknek az itteni munkavégzést és a hosszabb-rövidebb távú letelepedést, mivel a családjaikkal együtt tudnak idejönni. Most már van egy cambridge-i akkreditációval rendelkező nemzetközi iskola Miskolcon, ahol tanulhatnak a gyermekeik és az otthonihoz hasonló színvonalú képzésben és nevelésben részesülhetnek.

Az egyetem számára pedig nagy lehetőség, hogy első körben az angol szakos tanárjelöltjeik egy angol tannyelvű iskolában szerezhetnek szakmai gyakorlatot, idegen anyanyelvű diákok között.

Tóth Róbert, az Avalon Nemzetközi Iskola Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, hogy: „Hiszünk a városunkban és a régiónkban.” Ezért egyre többet fektetnek be itt, és építik a kapcsolatokat a térségben. Ennek egy újabb mérföldköve ez a megállapodás. Elmondása szerint hatalmas a verseny a világban a nagy, tőkeerős nemzetközi vállalatokért, amiket szeretnének idevonzani, azzal is, hogy a cégek külföldi vezetőinek gyermekei számára nyugat-európai színvonalú oktatást biztosítanak. Ez is fontos szempont egy külföldi befektető számára. Ahogy előnyös az itt tanuló magyar gyerekeknek is, akik a jó képzésen túl bekerülnek egy nemzetközi kapcsolatrendszerbe is. Végezetül Goethét idézte: „A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak.”

(A borítóképen: Horváth Zita és Tóth Róbert „covidos” kézfogása)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában