gyermekek

2021.02.22. 07:00

Nincs elég nevelőszülő megyénkben sem

A törvény szerint minden 12 év alatti gyermeknek családban kellene nevelkednie.

Hegyi Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Csökken a nagy intézményekben nevelkedő, állami gondozott gyermekek száma, de még mindig nincs elég nevelőszülő.

A fogyatékkal élő gyerekeknek a legkisebb az esélyük, hogy családban nőhessenek fel. Pedig 2014 óta a jogszabályi változások nyomán a gyermekvédelmi gondoskodásba került, 12 évesnél fiatalabb gyermekeket nevelőszülőnél kell elhelyezni.

Azonban, hogy ez megvalósulhasson, országosan még ezer nevelőszülőre lenne szükség, nyilatkozta a napokban Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetője.

Összetett okok

– A törekvéssel nehéz lenne vitatkozni, hiszen évszázadok bizonyították, hogy a gyermek egészséges fejlődésének, szocializációjának elsődleges és legfontosabb színtere a család – mondta az Északnak Czikó Benjámint, a Benita Nevelőszülői Hálózat Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi szakmai vezetője. – Mint ahogy azt a gyermekvédelmi szakellátásban ellátott több mint 20 ezer gyermek és fiatal száma is mutatja, tudomásul kell vennünk a szomorú tényt, hogy ez nem adatik meg minden gyermek számára, minden jó szándékú törekvés ellenére sem. Ennek hátterében összetett okok állnak. Tudomásul kell venni, hogy a gyermekvédelembe bekerülő gyermekek egészségügyi, mentális, pszichés állapotából adódó szükségleteik nem állnak mindig összhangban a nevelőszülők által nyújtott gondozási, nevelési és egyéb lehetőségekkel. A nevelőszülők többsége nincs felkészülve a legkülönbözőbb egészségügyi, magatartási, pszichés, mentális problémák kezelésére – vázolta a szakember.

Napi 24 órában

Jelezte: érzékeny, de nem megkerülhető a nevelőszülők társadalmi, anyagi elismerésének kérdése. Még mindig gyakran találkozni azzal a minden alapot nélkülöző előítélettel, hogy „a nevelőszülőséget, csak a pénzért vállalják”.

– Mint minden esetben, most is szeretném megragadni az alkalmat, hogy határozottan cáfoljam az ilyen jellegű megnyilvánulásokat. Aki ilyet állít, valószínűleg nem veszi figyelembe, hogy a nevelőszülő 365 napos, 24 órás munkarendben látja el a feladatát. A jelenlegi díjazás mellett a nevelőszülőnek 3-4 gyermek teljes körű ellátását kell biztosítania, hogy a minimálbért megközelítő juttatást kapjon. A munkájáért járó juttatáson felül a gyermekek közvetlen ellátására fordítható összeg évek óta nem változott. Talán az sem utolsó szempont, hogy ezenkívül saját házát, bútorait, háztartási gépeit bocsátja rendelkezésre az, aki állami gondozott gyermekek nevelését vállalja – hívta fel a figyelmet a szakmai vezető.

Hozzátette: foglalkoztatáspolitikai szempontból azt is eredményként értékelhetjük, hogy megyénkben főleg azokon a területeken van több nevelőszülő, ahol a női munkavállalásra elérhető távolságon belül nincs lehetőség.

– A gyermekvédelem akkor működne jól, ha minden gyermek a szükségletének megfelelő ellátási formát kaphatná meg. Egy fogyatékos vagy magatartási zavarokkal küzdő gyermeknek például valószínűleg jobb és eredményesebb lenne egy olyan otthonban, ahol hozzáértő szakemberek tudnának foglalkozni vele és fejleszteni őt. Ha egy 17 éves gyerek már az ötödik nevelőszülőt próbálja, bizony elveszíti a legfontosabbat, a felnőttek iránti bizalmat. Tehát nem életkorhoz kellene kötni, hogy melyik gyermek hol nevelkedjen – hívta fel a figyelmet a szakember.

Jelezte: megyénkben a Benita Nevelőszülői Hálózaton belül 97 nevelőszülő 260 gyermeket nevel.

Komoly vizsgálatok

Katona Tímea, a Boldog Gyermekkor Nevelőszülői Hálózat Észak-Magyarországi Központjának szakmai vezetője is hasonló problémákra hívta fel a figyelmet. Mint fogalmazott, ők szerencsés helyzetben vannak, mert nagyon sok jelentkezőjük van a nevelőszülői feladatra. Az persze már más kérdés, hogy kik lesznek alkalmasa.

– Nálunk komoly pszichológiai vizsgálaton esnek át a jelöltek. Ha a személyiségük és a lakókörnyezetük megfelelő, akkor 60 órás nevelőszülői képzésen vesznek részt. A döntés-előkészítő tréningen bizony komoly témákkal szembesülnek. Elmondjuk nekik, hogy milyen körülmények közül kerülnek be gyermekek állami gondozásba. Van, aki ilyenkor feláll, és azt mondja, hogy nem vállalja, mert a lelke nem bírja elviselni, hogy milyen szörnyűségek történhetnek a gyermekekkel – sorolta a szakmai vezető.

Hangsúlyozta: azonban az ő hálózatuknak is több nevelőszülőre lenne szüksége, mint amennyi jelenleg van. Valóban igaz, hogy a fogyatékos és magatartászavaros gyermekeket nehéz elhelyezni, hiszen az ő nevelésük még több figyelmet és energiát kíván.

Hogyan lehetne mindezen segíteni? – kérdeztük a szakembertől.

Katona Tímea rámutatott: eredményre vezetne a komolyabb anyagi támogatás, mert a nevelőszülőség anyagi szempontból nem a legkifizetődőbb hivatás. Ezenkívül speciális nevelőszülői képzést is kellene számukra biztosítani. Probléma az is, hogy a fogyatékos vagy magatartászavaros gyermekek számára kevés oktatási-nevelési intézmény áll rendelkezésre. Főleg az óvodák nincsenek felkészülve ilyen kicsik fogadására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában