Mezőkövesd

2021.01.16. 16:00

Töretlen fejlődés és biztos jövőkép

A koronavírus-helyzet sok feladatot adott Mezőkövesd önkormányzatának is az elmúlt évben.

Forrás: MÚ

– A városvezetés ennek ellenére keményen dolgozott azon, hogy meg tudják valósítani terveiket a település folyamatos fejlődése érdekében – hangsúlyozta dr. Fekete Zoltán polgármester, akivel az elmúlt időszak fejlesztéseiről és a tervekről is beszélgettünk.

Új intézmények, fejlesztések

Mintegy 200 millió forintból épülhet majd meg a város új bölcsődéje, ahol 24 új férőhelyet biztosítunk majd a kisgyermekek számára. A beruházás keretében a csoportszobákon, kiegészítő helyiségeken túl teraszt, játszóteret, kerékpár- és babakocsi-tárolót és parkolót is kialakítanak.

– Településünkön több turisztikai fejlesztés is folyamatban van, illetve indul el hamarosan. A Hadas városrészt érintő beruházás látványosan halad. A projekt kivitelezési költsége több mint 241 millió forint, amelyből mintegy 26 millió forintot önerőként biztosít az önkormányzat. Jelenleg a két tájházat építik, illetve a Táncpajta téliesített átalakítása zajlik. Megkaptuk a kormánytól a kért többlettámogatást, így semmi akadálya nincsen annak, hogy határidőre – sőt akár előbb – befejeződjön a Hadas rekonstrukciója – mondta a polgármester.

Településünkön több turisztikai fejlesztés is folyamatban van, illetve indul el – Dr. Fekete Zoltán

A másik nagy jelentőségű beruházás, amely jelenleg is folyamatban van, a Mezőkövesd–Bükkzsérc kerékpárút építése, amelynek összköltsége mintegy 1,3 milliárd forint. Az uniós forrásból megvalósuló kerékpárút már mintegy 6 kilométer hosszan elkészült. A kivitelezés folyamatosan zajlik. A tervek szerint a kiírt 2021 augusztusi határidő előtt elkészül majd a beruházás és a kerékpárosok birtokba vehetik a számukra készített utat.

A Bogácsi út is

A kerékpárút-építéssel párhuzamosan a Bogácsi út is megújulhat. Erre a célra mintegy 37 millió forint támogatást nyert a város, amelyhez még közel 20 millió forintot önerőként biztosít az önkormányzat. A Mezőkövesdi közösségi közlekedés fejlesztése projekt keretében a Dohány út szélesítése is megvalósul.

Új zeneiskola

A város régi, évtizedes álma volt egy új, a kor és a szakma elvárásaihoz igazodó zene-, tánc- és művészeti iskola létrehozása.

– Hosszú hónapokig dolgoztunk a művészeti iskola új épületéről szóló projektünkön. Az október 27-ei kormányhatározat tartalmazza a kormány azon döntését, hogy támogatásra méltónak találta a projektünket. Most a kivitelezés előtt véglegesíteni kell a terveket, és egy feltételes közbeszerzés alapján meg kell állapítani a beruházás kivitelezési költségeit. Ezt követően kerülhet sor a kormány közvetlen támogatására. Ez egy országos szinten is párját ritkító, egyedülálló munka lesz. Egy új zenei és művészeti iskolát építünk majd, amelyben nemcsak zeneoktatás, hanem néptánc-, népzene- és képzőművészeti oktatás is lesz nemcsak Mezőkövesd, hanem az egész járás, illetve az egész régió gyermekei számára – hangsúlyozta a polgármester.

Az új beruházásnak köszönhetően modern, impozáns környezetben tanulhatnak majd a gyerekek. Külön-külön épületrészben folyhat majd a zeneoktatás, a táncoktatás és a képző- és iparművészet tanítása, illetve lesz egy koncerteknek, rendezvényeknek helyet adó épületrész is.

Az új építkezések mellett a városvezetés folyamatosan fejleszti a már meglévő intézményeit is. Jelenleg a Bárdos Lajos Tagiskolát, a tüdőgondozót és a közösségi házat érintő korszerűsítés van folyamatban.

Ipari park

Az ipari park kialakítása egy nagy volumenű beruházás, amely három ütemben zajlik. Az első és második ütem a volt katonai repülőtér mellett kialakított 21 hektáros terület, illetve a volt laktanya 10 hektáros területének infrastrukturális fejlesztését tartalmazza. A harmadik ütem pedig az Eper út és az Asztalos út összeköttetését, valamint annak a területnek a végleges rendezését tartalmazza.

– Az ipari park fejlesztésének 1. ütemére vonatkozó közbeszerzési eljárás már lezajlott. Ebben az esetben és a 2. ütemnél is a kormányhoz benyújtott többlettámogatási kérelmünk elbírálására várunk. A 3. ütemben zajló fejlesztéshez igényelt szükséges támogatást már meg­ítélték, itt jelenleg a tervezési folyamat zajlik, amely lassan a végéhez ér. Ezt követően kiírhatjuk majd a közbeszerzést, illetve azt követően elkezdhetjük a kivitelezést is – foglalta össze az ipari park kapcsán zajló történéseket dr. Fekete Zoltán.

Nem állhat meg

– A jelenlegi vírushelyzet rányomja a bélyegét természetesen Mezőkövesdre is. Azt gondolom, hogy csüggedni nem szabad, bízni kell a jövőben. Mi bízunk a jövőben, hiszen ezért dolgozunk. Nem adtuk fel a terveinket, meg fogjuk majd építeni a születések csarnokát, megterveztettük az új idősek otthonát, ezen felül folyamatban vannak a Tisza-tóig elvezető kerékpárút készítésére vonatkozó tervek. A volt katonai repülőtér fejlesztése sem állt le, most is zajlanak az ehhez kapcsolatos munkálatok, illetve tárgyalások. Egy város fejlődése nem állhat meg, és nem akadályozhatja semmi. A most végzett munkák – ha még nem is látványosak –, de megalapozzák a jövőt. Bízom benne és szeretném, ha Mezőkövesd valamennyi polgára is bízna benne, hogy szép jövő áll előttünk – zárta gondolatait dr. Fekete Zoltán.

(A borítóképen: Dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában