koronavírus

2021.01.04. 19:00

Nyitnak az iskolák, de nem mindegyik

Iskolakezdés előtt újratesztelték a pedagógusokat, és megvolt a nagytakarítás is. 

Hegyi Erika

A köznevelésben dolgozók koronavírus-tesztelését végző Makai Dóra, a Szegedi Tudományegyetem gyógytornászhallgatója mintát vesz Rimócziné Szabó Esztertől, a Kodály Iskola pedagógusától Szolnokon, az Ady Endre úti kormányablakban

Forrás: MW

A téli szünet után hétfőn újra benépesülnek az oktatási-nevelési intézmények. A középiskolák egyelőre diákok nélkül maradnak, ezekben az intézményekben egy hétig folytatódik a digitális oktatás, majd az előzetes tervek szerint január 11-én visszaáll a normál tanítás.

Az elmúlt hétvégén, január 2-án és 3-án a pedagógusok, valamint az oktatási-nevelési intézmények dolgozói önkéntes és ingyenes koronavírus-szűrésen vehettek részt. A tesztelés is a zavartalan iskolakezdést szolgálta. A pedagógusok december 31-éig jelentkezhettek erre egy internetes felületen, majd a már működő szűrőpontokra kellett elmenniük a megadott időpontra. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 12 tesztvételi pont működik: Miskolcon 4, Ózdon, Sárospatakon, Szerencsen, Mezőkövesden, Tiszaújvárosban, Encsen, Kazincbarcikán és Edelényben 1-1.

A szűrést a megyei kormányhivatalok szervezték. A mintavevő csapatok a kormányhivatalok egészségügyi végzettségű munkatársaiból, orvos- és egészségtudományi képzésben tanuló egyetemi hallgatókból, valamint a tankerületi központok munkatársaiból álltak.

Gyakorlati oktatók

Molnár Zoltán, a Pedagógusok Szakszervezetének Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke lapunknak elmondta, ő is kapott a munkahelyéről értesítést a tesztelés részleteiről.

– Bár ez a szűrés főleg az általános iskolákban és óvodákban dolgozókat érinthette inkább, hiszen a középiskolák november 11-étől digitális oktatásra tértek át, tehát a pedagógusok nem találkoztak sem a kollégáikkal, sem a diákjaikkal. Ez alól csak a gyakorlati oktatás volt kivétel, hiszen ezt nem lehetett online megtartani. Azonban ebben az esetben is ügyelni kellett arra, hogy egy csoportban ne legyen több 10 diáknál, és feltétel volt a távolságtartás, a maszkviselés, valamint a gyakori kézmosás. A gyakorlati órákat oktató tanároknak tehát indokolt volt a januári szűrés. Bár az is igaz, hogy a téli szünet elég hosszú volt ahhoz, hogy ha valaki esetleg elkapta a vírust, mostanra már ne fertőzzön – hívta fel a figyelmet Molnár Zoltán.

– Helyesnek tartom az újabb szűrést, hiszen ez a diákok és a kollégák biztonságát szolgálja. A legutóbbi hírek szerint január 11-én újraindul a normál tanítás a középiskolákban, de addig még sok minden történhet. A félév zárása előtt célszerű lenne, hogy az iskolák nyitva lennének, bár arra vonatkozóan nincs felmérés, hogy a másfél hónap digitális oktatás alatt mennyivel kevesebb ismeretet sajátítottak el, mint amennyit egyébként tudtak volna, és hogy a zárás milyen hatással volt a járvány terjedésére – fogalmazott az érdekvédő.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt kérte, hogy azok, akiknek az eredménye pozitív lett, haladéktalanul jelezzék az intézményvezetőnek, aki dönt arról, hogy szükséges-e tan­ügyi intézkedés elrendelése.

Az államtitkár a múlt héten jelezte, az általános iskolák készülnek a január 4-ei nyitásra. Mindenhol megtörtént az iskolaépületek takarítása, egyes óvodákban, ahol a múlt héten is nyitva tartottak, és ahol megbetegedések voltak, a takarításba a Magyar Honvédség is bekapcsolódott. Közlése szerint minden köznevelési és szakképző intézmény számára biztosított a fertőtlenítőszerek kiutalása, havonta mintegy 300 ezer liternyi áll rendelkezésre országszerte.

A téli szünet előtt több általános iskola igazgatójával is beszéltünk, akik elmondták, bár folyamatos volt addig is a fertőtlenítő takarítás a járvány miatt, de a szünet alkalmat adott arra, hogy olyan helyeken is alapos takarítást végezzenek, ahol előtte nem volt lehetséges. Például a kiürített öltözőszekrények belsejét is fertőtlenítették.

(A borítóképen: A pedagógusokat tesztelték a hétvégén)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában