Koronavírus

2021.01.08. 16:30

Jó, ha létezik sokféle vakcina

„Az új típusú koronavírus elleni oltási stratégiát nem lehet egyetlen vakcinára alapozni, ezért fontos az európai együttműködés, amely szavatolja, hogy legalább hat oltóanyaghoz hozzáférhessünk” – fogalmazott Clément Beaune, a francia Európa-ügyi államtitkár.

Fotó: Shutterstock

Az Európai Unió már hat gyártóval írt alá megállapodást több mint 2 milliárd dózisnyi koronavírus-vakcináról.

„Ez lehetőséget teremt a teljes európai lakosság fokozatos beoltására, így nem lesz hiány, de nem minden érkezik meg egy nap alatt” – hangsúlyozta a francia szakpolitikus. A francia egészségügyi miniszter, Olivier Véran az oltókampány felgyorsítását és kiterjesztését ígérte a tűzoltókra és az 50 év fölötti szociális munkásokra, valamint január végéig elkezdik az otthonaikban élő 75 évesek és a 75 év fölöttiek vakcinálását is. Az eredeti tervek szerint januárban csak az idősotthonok lakói és dolgozói kaphatták volna meg az új típusú koronavírus elleni oltást. Hétfőig kevesebb mint ezer embert oltottak be, a héten viszont már naponta 5 ezren vették fel az oltást.

A Német Szociáldemokrata Pártból (SPD) közben azzal vádolták meg a francia kormányt, hogy nyomást gyakorolt Brüsszelre annak érdekében, hogy kevesebb dózist rendeljen a BioNTech–Pfizer vakcinájából a francia Sanofi javára, amely azonban későbbre ígéri a Covid–19 elleni oltóanyagának forgalomba kerülését.

(A borítóképen: Nagyobb biztonságot jelent a többféle oltóanyag)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában