Ezt írtuk anno 1960-ban

2020.11.18. 07:30

Ruttkai Éva szerelme, boldogsága, aggódása

Az utókor pontosan tudja, hogy Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán nagy szerelme lángja 1960-ban lobbant fel: az akkor már Kossuth-díjas fővárosi művésznő Pavel Kohout Ilyen nagy szerelem című drámájának miskolci előadásában vendégművészként volt a partnere az itteni társulat tagjának.

Kevés rá a szó

A magánéleti fordulat még nem lehetett a kortárs beszámoló témája, de az Észak-Magyarország nagy teret szentelt az előadásnak. 1960. november 17-én ezt írta a lap: „nehéz lenne pársoros írásban visszaadni – de hosszabb írás sem képes ennek tökéletes érzékeltetésére –, hogy miként testesedett meg Ruttkai Éva alakításában Lida Matusova szerelme, hogyan fejeződött ki szemének játékában, arcizmainak alig észrevehető mozdításaiban, hanglejtésében, egy-egy apróbb gesztusában Lida szerelme, boldogsága, aggódása, önfeláldozása, a sokrétű figurájának az a sok-sok vonása, amely annyira közel hozta hozzánk a prágai diáklányt”. A cikk megemlíti, hogy Latinovits Zoltán méltó színpadi párja volt Ruttkai Évának, „a bonyolult figura jó alakítóra talált benne”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában