Anno 2010-ben írtuk

2020.11.05. 07:30

Kátyúban „jók” vagyunk

Borsod-Abaúj-Zemplén is azon megyék között szerepel, ahol a legveszélyesebb utak találhatóak.

2020 Kecskemét Útépítés, Kátyúzás Kecskeméten. Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe

Forrás: MW

Fotó: Bús Csaba

Több tízezer kátyút tartanak nyilván a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelése alá tartozó 30 ezer kilométeres úthálózaton. Erről írva az Észak-Magyarország 2010. november 4-én azt is megemlítette: a társaság szerint a legveszélyesebb utak Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben vannak. Az országos közúthálózat fele azonnali felújításra szorul, és csak tizede az, ami jó vagy megfelelő állapotban van.

További elgondolkodtató adatot közölt a lap a szemrevételezett probléma lehetséges okaként: az utakat 10–15 évre tervezik, miközben az átlagos életkoruk Magyarországon 30–40 év. Az elöregedett burkolatú úthálózaton, főleg télen könnyebben és gyorsabban keletkeznek kátyúk.

Negyvenfokos hőingadozás

A cikk megjelenésének idején mintegy hatezer kátyúról tudtak a közel 2500 kilométer hosszú borsodi állami közúthálózatot illetően. Ekkor üzemmérnökségenként legalább két brigád feladata volt az úthibák kijavítása.

Hogy tavasszal mennyivel lesz rosszabb a helyzet, a Közút illetékese azt felelte: ez függ attól is, milyen lesz a tél. Egy évvel korábban, decemberben ugyanis volt olyan időszak, amikor egy hét alatt 40 fokos hőingadozást mértek a szakemberek – ez nem ideális.

(A borítóképen: Az utak állapotára napjainkban is sok a panasz)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában