Tanévkezdés

2020.09.09. 14:00

Pedagógusok még kerestetnek

Kevés a pedagógus, a legnehezebb helyzetben a hátrányos helyzetű kistelepülések iskolái vannak.

Hegyi Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Még mindig nagyon sok pedagógus hiányzik az iskolákból, és a helyzet a jövőben csak romlani fog. A múlt héten elkezdődött az új tanév, így most utánanéztünk, sikerült-e az iskoláknak feltölteniük a pedagóguslétszámot.

A közszféra állásportálján a kozigallas.gov.hu-n böngészve kiderült, megyénkben még mindig keresnek 51 tanárt, 19 tanítót és 19 óvodapedagógust az oktatási-nevelési intézmények. Bár ezek a számok alacsonyabbak a nyárinál, de ez nem azt jelenti, hogy javult a helyzet.

Nehéz helyzetben

Sok megyénkbeli iskolát hívtunk, de a legtöbb helyen azt kérték az intézményvezetők, hogy ne írjuk meg a nevüket és hogy melyik iskoláról van szó. Az azonban kiderült, hogy a hátrányos helyzetű kistelepüléseken működő iskolák nem számíthatnak semmi jóra. Ide nagyon nehéz tanárokat és tanítókat csábítani, így a szakos ellátottságuk nem biztosított. Nem ritka az az eset sem, hogy nem pedagógus végzettségű kollégák tanítják a gyerekeket. Erre egyébként egy nemrég született kormányrendelet értelmében van lehetőség.

Az 5. és 6. osztály oktatása valamennyire megoldott, mert a tanítók a műveltségi területüknek megfelelő tantárgyakat ezekben az osztályokban taníthatják, de 7. és 8. osztályban ez már nem lehetséges. Az intézményvezetők arról is beszámoltak, hogy a nagyobb városoktól távol eső, jórészt hátrányos helyzetű gyerekeket nevelő iskolákban a legrosszabb a helyzet. Az egyik határ menti kistelepülés intézményvezetője úgy fogalmazott, néha még jelentkeznek is a pályázatra megfelelő végzettségű pedagógusok. Ők azért akarnak vidéken dolgozni, mert eddig sehol nem voltak elégedettek a munkájukkal. Az ilyen kolléga pedig nem jelent segítséget.

A „végekre” nem mennek

Arnót közvetlenül Miskolc mellett fekszik, de itt sincs még meg minden pedagógus, tudtuk meg Tőzsér Lászlótól, az Arnóti Weöres Sándor Általános Iskola igazgatójától. Testnevelő tanárt keresnek még. Mivel csak egy évre alkalmaznák helyettesítőként, igaz, teljes óraszámban, nagyon nehéz olyan pedagógust találni, aki ilyen rövid időszakra is vállalná a tanítást.

A másik probléma a fizika tantárgy. Mivel csak heti 3 óráról van szó, eddig egy másik iskolából járt hozzájuk egy fizikatanár, de ő az idén már nem vállalja. A tanítói gárda stabilnak mondható, hiszen az alsós pedagógusok 50 év felettiek, így nagy mozgás körükben már nem várható. Azonban ha ez a generáció, ami elég népes, nyugdíjba vonul, akkor mindenütt probléma lesz.

Nem rosszabb a helyzet az előző éveknél, fogalmazott Asztalos Péter, a Vizsolyi Rákóczi Zsigmond Általános Iskola igazgatója. Mint mondta, teljes szakos ellátottságuk 20 évvel ezelőtt sem volt, de a „végekre” nem szívesen jönnek tanítani a pedagógusok.

– Addig, amíg a nyugdíjas pedagógusaink is besegítenek, nincs gond – tette hozzá.

Molnár Zoltán, a Pedagógusok Szakszervezete Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke elmondta: „Miért is lenne jó egy hátrányos helyzetű kistelepülés iskolája? Társadalmi összetétele nem vonzó, a diákok iskolai motivációja alacsony…”

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában