civilek

2020.09.19. 15:30

Civilekről az egyetemistáknak

A civil szervezetek működését, társadalmi jelentőségét ismertető kurzust indít a Miskolci Egyetem a Miniszterelnökség támogatásával.

Méhes László

Fotó: Kozma István

A mindennapi élet problémái iránt nyitott, a társadalmi felelősségvállalástól sem visszariadó értelmiség kinevelésének céljával indul idén ősszel kurzus a Miskolci Egyetemen.

Miskolcon az első

A Miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárságának támogatásával megvalósuló szeminárium jelenleg egyedülálló a hazai felsőoktatás képzési palettáján – hangzott el azon a szerdai sajtótájékoztatón, amelyen a képzés elindítását jelentették be.

„A civil szervezetek szerepe és lehetőségei Magyarországon” elnevezésű, szakoktól függetlenül felvehető tantárggyal az értelmiségi léttel járó felelősségtudatra, a társadalmi problémák iránti érzékenységre szeretnénk ráirányítani a hallgatók figyelmét – mondta el a bevezetőjében dr. Horváth Zita rektori feladatokat ellátó általános rektorhelyettes, aki szerint ezzel a Miskolci Egyetemen hagyományos önkéntességet szélesebb szakmai háttérrel erősítik meg.

Az országban elsőként, kísérleti jelleggel induló speciális kollégium a Miniszterelnökség támogatásával valósul meg – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Ehhez kapcsolódva elmondta: a civil élet támogatására idén és jövőre mintegy 15 milliárd forintot biztosít a kormányzat. Az összegben már szerepel a jövőre 5 milliárd forint forrással elindítani szándékozott pályázati alap, amelyet az 5000 fő alatti településeken működő szervezetek számára nyitnak meg.

Magyarországon a civil szféra az állami, önkormányzati és a gazdasági szereplők részéről érkező támogatásoknak köszönhetően összességében mintegy 370 milliárd forintból gazdálkodik, ami széles működési lehetőséget biztosít a jelenleg közel 60 ezer civil szervezet és a bennük dolgozó mintegy 400 ezer önkéntes számára.

A kínálat az élet szinte valamennyi területét felöleli a környezetvédelemtől a jogvédelmen az időskorúak támogatásán át a hagyományőrzésig.

Pest megye után Borsod-Abaúj-Zemplénben működik a legtöbb civil szervezet. Szalay-Bobrovniczky Vince ezzel magyarázta, hogy miért a Miskolci Egyetemet választották az önkéntesség szerepét és társadalmi jelentőségét megismertető tantárgy elindításának helyszíneként. Álláspontja szerint a „civil szeminárium” tájékozódási pontot ad a fiatalok számára, hogy könnyebben eligazodjanak ebben a színes, közösségépítő és értékteremtő világban. Hozzátette: ha a miskolci képzés sikeres lesz, az itt megszerzett tapasztalatok alapján bővülhet azoknak a felsőoktatási intézményeknek a köre, amelyekben speciális civil társadalmi ismereteket oktatnak.

(A borítóképen: Szalay-Bobrovniczky Vince: az országban elsőként, kísérleti jelleggel indul a képzés Miskolcon)

Kapcsolódó cikkünk:

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában