Borkút

2020.09.24. 15:00

Bor fakad a sziklából

Borkúttal népszerűsítik a Bükkalján készülő borokat.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Szüreti mulatságot tartottak szombaton Bogácson, kinyitottak a pincék és hangulatos zenék szóltak a Cserépi úti pincesoron. Volt bortúra, néptánc a felsőtárkányiak, vásári komédia a Hórihorgas Hujákolók, nótázás az Agyagbanda jóvoltából.

Kora délután fölavatták a Szent Márton Borrend borkútját is a pincesor előtti területen. Az ünnepségen részt vett a lillafüredi István Nádor Borrend, míg a házigazda borlovagok két új taggal bővültek, próbát és esküt tett Hajdu Imre örökös kancellár és Virág Tamás kancellár előtt a cserépfalui Nagy József és az edelényi Menyhárt Balázs. A műsort a Bogácsi Pávakör dalai és Szíki Károly színész borvers szavalatai színesítették.

Sokat fejlődött

Csendesné Farkas Edit, Bogács polgármestere beszédében azt hangsúlyozta, hogy Bogács turizmusa sokat fejlődött az elmúlt években, mindig meg kell újulni, nemcsak infrastruktúrában, ötletekben, hanem attrakciókban is. A borkút is ilyen attrakció lehet, népszerűsíti a borvidéket, a környék borait, a helyszín alkalmas ünnepek megtartására, de pihenésre is. Megköszönte a borrendnek az ötletet és megvalósítást, a kőbánya tulajdonosának, Nagy Jánosnak a kőtömböt,

a bogácsi Jámbor Zsigmondnak annak megfaragását. Kívánta, legyen sok alkalom a borkút működtetésére, érezzék jól magukat.

Több üzenete van

Tállai András, a térség ország­gyűlési képviselője elkérte a receptjét annak, hogy valaminek augusztusban teszik le az alapkövét, és egy hónap múlva át is adják. Szerinte a kőnek több üzenete is van. Köszönet a Jóistennek a tájért, a lehetőségekért, az emberekért, a borkészítés és borfogyasztás tudományáért. Tiszteletet fejez ki az elődök felé, akik építették a pincéket, ültették a szőlőket. Mementó is, emlékezés a múltra, a régi múltra visszatekintő borkultúrára. A jelen értéke is, Bogács, Cserépfalu és Bükkzsérc idegenforgalmának kelléke, felhívja a figyelmet a vendégszeretetre, a mértéket tartó borfogyasztásra.

A borkutat megáldotta Lipcsák János plébános, aki Habsburg Ottót idézte, miszerint Európát három részre lehet osztani: a bor, a sör, és a tömény Európájára. Ez a három pedig a Kárpát-medencében, a régi Magyarország területén találkozik, itt mindenből jó készül. Kívánta, mindig jó bor folyjon a kútból. A mustból mindenképpen bor lesz, de ahhoz, hogy jó bor legyen, kell tudás, ügyesség és műveltség.

(A borítóképen: A borkutat megáldotta Lipcsák János plébános)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában