nemzetközi együttműködés

2020.09.17. 15:00

A Karolai Oktatóközpont épületének egy része megújul

Környezettudatos szemléletformálás kezdődik egy határon túli településsel partnerségben.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

A közelmúltban Felsővályban járt Szikszó vezetése, ami egy fontos projekt lépcsőfoka volt, a két település ugyanis közösen vesz részt egy Interreg-program megvalósításában. A Youth4N nevű projekt a természeti kincsek megőrzését támogató, környezettudatos szemléletet formáló programról szól, melynek fő eleme Szikszónak a Rakacai-tó menti karolai központja új épületrészének a felújítása.

A közel 60 ezer eurós büdzséből jut rendezvényekre, a jövő tavasszal, nyáron már Karolán rendezendő diákcsereprogramra, szakmai workshopokra, képzésre is, de egy verseny is szerepel a tervek között. Felsővályban a támogatói szerződéskötéshez szükséges partnerségi megállapodást is aláírták a polgármesterek.

– Szlovákiában még nincs testvérvárosi kapcsolata a városnak, viszont Felsővályban vannak személyes kapcsolódások, szálak, ami a bizalom szempontjából fontos, így kerültünk egy közös programba Felsővállyal – mondta el kérdésünkre dr. Piskóti István, Szikszó alpolgármestere. – Van egy másik beadott közös pályázatunk is, kis léptékű turizmusfejlesztés, vállalkozások bevonása a turizmusban témakörben készült. Hosszabb távú együttműködést tervezünk tehát velük, de más településekkel is bővülne a testvérvárosi kapcsolatrendszerünk a közeljövőben a terveink szerint, persze, ahogy normalizálódik majd a világ, és a vírushelyzet engedi. Most ennek a programnak a menedzselése sem egyszerű, hiszen az aláírás után szigorodott a határátlépés, így már nem tudunk egymáshoz menni – tette hozzá.

Aktívvá tenni

A karolai egy elég nagy alapterületű épület, amely egy régebbi történelmi, illetve egy 15 éve hozzáépített részből áll. Az elmúlt tíz évben nem volt aktívan használva, így leromlott az épület és a környezete is. Előtte is konferenciáknak, előadásoknak, táboroknak adott helyett, diákok erdei iskolai oktatásban vettek ott részt, afféle oktatóközpontként működött. Ezt elevenítik fel, és a később épült épületrészt teszik most a program keretében rendbe.

– Most körülbelül húsz fő befogadásához tudjuk aktívvá tenni az épületet, és egy következő lépés lehet majd később, hogy az egész épületet rendbe tehessük. Ez érzelmileg is fontos a szikszóiaknak, hiszen sok gyerek járt oda, mindenki örömmel fogadja, hogy újra használható lesz, miközben a friss hírek szerint a Rakacai-víztározón is egy turisztikai fejlesztés valósulhat meg hamarosan – mondja az alpolgármester.

A környezeti nevelést célzó közös program Szikszón és Felsővályon szeptemberben indul el; bár rendezvények és csereprogramok mindkét városban lesznek, de a kiemelt központja a projektnek a Karolai Oktatóközpont. Oktatási anyag is készül közösen, családokat, vállalkozásokat és diákokat vonnak be célzottan, ennek egy első alkalma, eseménye

a szeptember 26-i szüreti rendezvényen lesz Szikszón.

Az épület felújításához most fogják az ajánlatokat bekérni, és a tervek szerint tavaszra elkészül, hiszen akkor már rendezvényt tartanak ott, majd jövő nyáron a diákcsereprogramhoz is hátteret ad. Persze a megújuló oktatóközpont hosszú távon is sok rendezvénynek adhat majd otthont ezen a programon kívül is.

(A borítóképen: A partnerségi megállapodás aláírása, balról Sváb Antal, Szikszó, illetve Ján Záhorsky, Felsővály polgármestere)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában