közgyűlés élőben

2020.08.28. 09:30

Ülésezik a miskolci közgyűlés

Megkezdte munkáját a miskolci közgyűlés, az eseményeket élőben közvetítjük.

09:15

A koronavírus-járvány miatt februárban tartott utoljára közgyűlést Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata. A mára összehívott ülés így maratoninak ígérkezik a maga meghívó szerinti 33 napirendi pontjával. A napirendi pontok között olyan fontos témák szerepelnek, mint az idei költségvetés módosítása, az önkormányzati bérlakások bérleti díjának emelése, illetve a város gazdasági koncepciója. Szó lesz türelmi zóna kijelöléséről a város területén. A Fidesz és a KDNP frakció javaslatot nyújtott be ár- és adóemelési moratórium, illetve privatizációs stop elrendelésére.

09:50

Alakszai Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, hogy a miniszterelnök felkérésére a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal vezetője lesz. Így nem dolgozik tovább képviselőként. Jelezte, hogy továbbra is a város és a megye fejlődését tekinti legfontosabb feladatának. Veres Pál polgármester jó munkát kívánt Alakszai Zoltánnak.

Veres Pál közgyűlést bevezető gondolatai:

Az elmúlt hónapok megviselték a várost, az országot. Súlyos anyagi gondok sújtották a várost az elvonások és a bevételkiesések miatt. Mindezek ellenére a város és lakói jelesre vizsgáztak a járvány elleni harcban. A vírus okozta leállást kihasználva grandiózus munkába fogott a város, olyan stratégia kidolgozásához kezdtek hozzá, amely új pályára állítja a várost. „A cél, milyennek szeretnénk látni Miskolcot 2030-ban. A város kitörés pontjait kell megtalálni. A turizmus az egyik, amit persze súlyosan érintett a járvány miatti leállás. Elkészült a város 10 éves turizmusfejlesztési programja, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség is támogatott. A részleteket a következő közgyűlésen tárgyalja meg a testület. Van esély a vár fejlesztésének folytatására, elhárulni látszanak az akadályok előle.

Megyei fejlesztési szövetségek létrehozását kezdeményezte az állam, Miskolc Szolnokkal, Debrecennel, Nyíregyházával együtt gondolkodva dolgozunk a jövőkép kialakításán, amelyhez – a remények szerint – az Európai Unió és a magyar állam forrásai nyújtanak majd anyagi alapot. Ez nem egy verseny, együtt kell munkálkodnia a megyéknek. Miskolc mindeközben eljuttatta a kormányhoz a város tíz éves fejlesztési programját, amelynek első visszhangjai nagyon kedvezőek.

A rendes napirendi pontok elfogadása mellett a testület egyetértett Badány Lajos két képviselői indítványának – felterjesztési jog gyakorlása és a prostitúció visszaszorítása Miskolcon témában – napirendre tűzésével. Ugyancsak szabad utat adtak a Fidesz és a KDNP frakció két indítványa – privatizációs stop és ár- és adóemelési moratórium elrendelése – megtárgyalásának. Arról is döntöttek, hogy az ülésen elsőként a Miskolci Rendőrkapitányság elmúlt évi tevékenységéről szóló beszámolót elsőként tárgyal a testület.

Nagy Ákos (Fidesz) azt javasolta, hogy vegyék le napirendről a 25. napirendi pontot – Javaslat a közgyűlés utólagos tájékoztatására a veszélyhelyzet idején a katasztrófavédelmi törvény felhatalmazása alapján meghozott polgármesteri döntésekről -, mert érthetetlen módon tárt ülésen tárgyalná ezt a testület, de az a 148 döntés, amelyet a polgármester a járvány idején hozott, a város lakossága érdeklődésére is számot tart, így nyílt ülésen kellene tárgyalni. A közgyűlési többség 17 igen, 9 nem szavazattal és 1 tartózkodással fogadta el a napirendi pontokat, azaz az ügyrendi javaslatot nem fogadta el.

12:05

Javaslat az Önkormányzat 2020. évi költségvetésének megállapításáról szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet módosítására és kapcsolódó döntések meghozatalára (I. féléves korrekció):

Polgári Mátyás pénzügyi főosztályvezető:

A szokásos évközi módosításon túl a koronavírus-járvány okozta változások is indukálták a korrekciók. Fontos volt az intézményrendszer működtetése, a fizetőképesség fenntartása. Plusz kiadás jelentkezett a Diósgyőri vár felújítása miatti önerő biztosításában. Bevételkiesés volt többek között a gépjárműadóban és az idegenforgalmi adóban. A közgyűléstől azt kérjük, hogy támogassa a változások átvezetését.

Veres Pál polgármester:

Folyamatosan egyeztettünk a hasonló gondokkal küszködő megyei jogú városokkal a költségvetés kérdésében.

Soós Attila (Fidesz):

Akkor van értelme hitelt felvenni, ha látjuk annak megtérülését. Összesen 4 milliárd forint hitelt akar felvenni Miskolc, de ehhez még nem járult hozzá a kormány. Nem tudjuk, mi lesz, ha nem kap engedélyt ehhez a város. Ehhez már feladatok is vannak rendelve, amelyek teljesülése tehát erősen vitatott.

Többször hallottunk a hatalmas bevételhiányról, de az előterjesztés nem ad választ arra, hogyan pótolják azt. A költségvetési tartalék pótlását is hitelből akarják megoldani, de ez nem megnyugtató.

Badány Lajos (Velünk a Város):

A korábbi évek megalapozatlan költségvetése után erre az évre sikerült egy megalapozott költségvetést kialakítani, amit a járvány miatti elvonások alakították át teljesen. Súlyos milliárdokról van szó. Körülbelül 7 milliárd mínuszról van szó, emiatt kellett újratervezni a költségvetést. Az biztos, hogy ez az év a szükség jegyében telik el, a város működőképességének megtartása az elsődleges feladat. Növelni kell a bevételeket, ezt szolgálja az ingatlangazdálkodási stratégia újragondolása.

Molnár Péter (KDNP frakcióvezető):

Nem támogatjuk a költségvetés-módosítást és a lakbér növelését sem. A költségvetés módosításában minden területtől történik elvonás. Ez szakmai dilettantizmus, mert a város üzemeltetéséért felelős cég így sem tudja ellátni megfelelően feladatát és ez még rosszabbodni fog. Csak a Városgazda esetében 300 milliónál többet vonnak el. Nagy vesztes lesz a kulturális terület a mínusz 117 millió forinttal. Ez nagy vesztesége lesz az ágazatnak. Attól az MVK-tól, amely így sincs jó helyzetben, 160 millió forintot vonnak el éppen akkor, amikor kezdődik az iskola. A hitelfelvétel ennek a gondnak a megoldására nem jó eszköz.

Fodor Zoltán (Velünk a Város):

Az előző önkormányzat hozta rossz helyzetbe az MVK-t, amikor nem fizette ki nekik a költségvetésben szereplő összegeket, összesen 4,2 milliárdot. Ki adott utasítást arra, hogy ezt ne fizessék meg?

Bartha György (Velünk a Város):

Komoly állami elvonások vannak. Ezt tudnivaló tény. Az elmúlt kilenc évben komoly fejlesztések maradtak el, amit nem lehet pár hónap alatt pótolni.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz):

Az idei költségvetés legnagyobb vesztese eleve a sportágazat volt. Most újabb pénzeket vonnak ki a sportból. A sport újraindulásakor nagyon hiányozni fognak ezek az összegek és eleve hátrányból indulnak majd.

Hollósy Anrás (KDNP):

Sport megszorító csomagnak is tekinthető a költségvetési korrekció, amely teljes egészében romba döntheti az elmúlt évek törekvéseit.

Veres Pál polgármester:

A város életre hívott egy testületet a város sportjának fejlesztése érdekében.

Mokrai Mihály (Velünk a Város):

Előre nem tudtuk betervezni az előre nem látható járvány költségeit, az azzal kapcsolatos súlyos elvonásokat. Ráadásul az öröklött helyzet is rossz volt, amit meg kell oldania a jelenlegi önkormányzatnak.

Soós Attila (Fidesz):

A Diósgyőri vár 1,5 milliárdját nem a kormány vonta el, hanem a város bukta el. Erre hitelt felvenni nem jó irány. A városüzemeltetés azonban nem szenvedhet hiányt. Az elmúlt években is pótlásra volt szükség, hogy teljesíteni tudják a feladatokat. Az újabb megszorítás beláthatatlan következményekkel járna. A városlakók a megoldást várják, nem a visszamutogatást.

Veres Pál polgármester:

Visszautasítom, hogy a város lenne a felelős a Diósgyőri várból elveszett 1,5 milliárdért. Miniszterelnöki megbízott fogja segíteni a beruházást.

Nagy Ákos (Fidesz):

A város üzemeltetése, amelynek az eredményeit a városlakók minden nap látják, rosszabb állapotban van, mint a korábbi években.

A városlakók értetlenül látják a 38-as busz megszüntetését.

Szécsényi Marianna (Fidesz):

Hatvan elnyert önkormányzati fejlesztést tartalmaz a költségvetés, amelyet az előző önkormányzat indított el.

Veres Pál polgármester:

Hátrányban voltak a forrásfelhasználások. Ezt most vagyunk kénytelen felgyorsítani.

Kovács László (KDNP):

Nincs értelme a visszamutogatásnak.

Simon Gábor:

A bevételek csökkentek. Ez tény. Ezt kell megoldani. Javaslatot várunk az ellenzéktől, hogy hogyan lehet kevesebb bevételből mindent finanszírozni! Az nem lehet, hogy minden marad a régiben és még csak hitelt sem vehetünk fel. A legjobb tudásunk szerint igyekszünk a várost működőképes állapotban tartani.

Nagy Ákos (Fidesz):

A költségvetéshez 134 javaslatot nyújtottunk be és mindegyiket elutasították.

Mokrai Mihály (Velünk a Város):

Közel ezer megoldatlan városüzemeltetési probléma jött eddig össze fogadóórákon, amit meg kell oldanunk.

 

14.00

Javaslat ingatlangazdálkodási döntések meghozatalára, 2020. évi ingatlangazdálkodási terv elfogadására és a 25/2006. (VII.12.) számú lakások bérletéről szóló rendelet módosítására (lakbéremelés)

Szopkó Tibor (Velünk a Város):

Az elmúlt öt évben 1,8 milliárdot vont el az ingatlangazdálkodásból a város. Ebből csodákat lehetett volna tenni. Igazság, hatékonyság, felelősség. A város ingatlangazdálkodásával kapcsolatos rendelet ilyen lesz. Az örökségünk egy rossz ingatlangazdálkodás, amely a jövőt élte volna fel. A mostani csomag ennek véget vet és – többek között – hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok Miskolcon maradjanak. A javaslat révén az elkövetkező években 2-2,5 milliárd forintot költhet a város például a bérlakásállomány javítására. Lesz egy 400 milliós olyan keret is, amely a szociálisan rossz helyzetben lévő lakásbérlőkön segít.

Fodor Zoltán (Velünk a Város):

Üres bérlakások egész sorát néztem meg. Katasztrofális állapotban vannak. Ezen változtatni kell. A lakbéremelésből származó bevétel 60 százalékát felújításra kell költeni. Az üres lakás csak viszi a pénzt. Olyan lakbéremelést dolgoztak ki, hogy az 3 év alatt éri el az elvárt szintet.

Szarka Dénes (Velünk a Város):

Fontos a felelős ingatlangazdálkodás. A fiatalokat pedig lakáshoz kell juttatni, hogy itt maradjanak.

Nagy Ákos (Fidesz):

A dolog egyértelmű: emelik a bérlakások bérleti díját. Az előterjesztésből ez derül ki. Ráadásul nem tudni, hogy milyen módon gazdálkodnának a befolyó pénzzel.

Bartha György (Velünk a Város):

Hat, vagy hét évvel ezelőtt volt utoljára lakbéremelés. Hamis illúziót keltett a bérlőkben, hogy amennyit fizetnek, az elegendő. Mára a piaci lakásbérlés költségei messze magasabbak a lakbérnél. Ez a helyzet tarthatatlan. Megszűnt az „ingyenebéd”, tudomásul kell venni.

Bazin Levente (Velünk a Város):

Perecesen, a Debreczeni Márton téren közel 100 bérlakás van és az a helyzet, hogy ennek harmada sincs olyan állapotban, hogy kiadható lenne.

Soós Attila (Fidesz):

Azért fogunk nemmel szavazni az előterjesztésre, mert a bérlő számára is nagy terhet jelent a koronavírus-járvány. Nem indokolt, hogy most terheljük őket lakbéremeléssel. Nem tisztázott, hogyan működik majd a szociális védőrendszer.

Mokrai Mihály (Velünk a Város):

Az előző önkormányzatnak kellett volna gondoskodni az ezer lakás felújítására és azokat kiadni, hogy ezáltal a veszteség csökkenjen.

Kovács László (KDNP):

Elfogadhatatlan a lakbéremelésről szóló előterjesztés. A baloldali válságkezelés minden esetben hitelfelvételből, eladásból és áremelésből tevődik össze. Három év múlva egy ma 25 ezer forint körüli lakbér már 50 ezer fölé fog emelkedni. Hányan fogják ezt elviselni? Amennyiben ezt elfogadják, véget ér a rezsicsökkentés és a rezsistabilitás korszaka. Mi a garancia arra, hogy nem követik-e további áremelések a mostanit?

Badány Lajos (Velünk a Város):

Azt nem lehet tagadni, hogy az elmúlt időszakban nem fordított a város eleget a lakásállományára, ezt most pótolni kell.

Szopkó Tibor (Velünk a Város):

Társadalmi folyamat, hogy egyre kevesebb fiatal tud lakást venni, inkább a bérlakást választják. Ehhez Miskolcnak is alkalmazkodni kell, hiszen a városban hatalmas a bérlakásállomány.

14:15

Javaslat a települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015.(II.10.) önkormányzati rendelet módosítására és kapcsolódó döntések meghozatalára.

Kiterjesztenék a szociális támogatások körét és az időben mértékét. Javaslat a Városgazda Nádasréti telepén felhalmozódott kivágott közterületi fák hasznosítására tüzelőanyagnak a rászorulók számára.

Kovács László (KDNP):

Vannak a rendeletnek olyan részei, amelyeket jó szívvel lehet támogatni. Ilyen a faanyag kiosztása, vagy az emelkedő támogatás. De nem egyezünk bele a Salkaházi-program változtatásába. Ha a költségvetési rendelet hatálya alá helyezzük a támogatást, akkor a a politikai mindenkori játékává teszi a támogatást.

Veres Pál polgármester:

A költségvetési rendeletbe helyezés technikai kérdés. Szeptemberben értesítjük a nyugdíjasokat és az év végén folyósítjuk a támogatást.

Hegedűs Andrea (Velünk a Város):

Egyértelműen pozitív dologról van szó. Többet kapnak a rászorulók, mint eddig. Ez a koronavírus-járvány árnyékában különösen fontos dolog.

Kovács László (KDNP):

A Velünk a Város a kampányújságjában ígért már erre az évre támogatásemelést a nyugdíjasoknak

Bartha György (Velünk a Város):

Ha a Fidesz-KDNP nemmel szavaz, akkor az azt jelenti, hogy nem támogatják a miskolci nyugdíjasokat.

15:03

Javaslat a temetőkről, a temetkezési tevékenységről és az azokhoz kapcsolódó díjakról szóló 18/2017. (VI. 16.) önkormányzati rendelet módosítására 2012 óta nem történt díjemelés a temetői szolgáltatásokban, az előterjesztő szerint ezt nem lehet tartani.

Kovács László (KDNP):

Nem támogatjuk a tervezett díjemeléseket, amelyek átlagosan 25 százalékot tesznek ki. Olyan új elemek kerülnek a rendszerbe, amelyek pluszkölséget jelentenek az amúgy is igen drága – 250-300 ezer forintba kerülő – temetéshez.

Fodor Zoltán (Velünk a Város):

A városban összesen 32 temető van. Köztük nagyon sok önkormányzati. A temetők fenntartása komoly költségekkel jár. Ennek az ellenértékét meg kell fizetni. A 2012 óta elmaradt díjemelések miatt a temetőfenntartás tarthatatlan állapotba került.

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a járművel történő díjköteles várakozás szabályairól szóló 37/2016. (XII.12.) önkormányzati rendelet módosítására.

A koronívírus-járvány idején elrendelt ingyenes parkolás miatt az éves bérlettel rendelkezők számára a bérlet érvényességét 2021. február 10-ig meghosszabbítják.

Molnár Péter (KDNP frakcióvezető):

Helyesnek tartjuk az előterjesztést. Módosító indítványt nyújtottunk be, mert a járvány miatt közel 3 hónapig ingyenes volt a parkolás. Jogos igény volt a hosszabbítás. Véleményünk szerint 2021 március 31-ig legyenek érvényesek az idei parkolóbérletek, mert így lehet korrekt az eljárás.

Bartha György (Velünk a Város):

Amennyiben az önkormányzat rendelte volna el az ingyenes parkolást, akkor jogos lenne a teljes „kártalanítás”. A kormány rendelte el, így arányosabb az eredeti javaslat szerinti teherviselés.

Soós Attila (Fidesz):

Van-e annak reális esélye, hogy a több ezer miskolci parkolóbérletes perelje az önkormányzatot a helyzet miatt?

Veres Pál polgármester:

az önkormányzat is elviselője a kormány által hozott rendelkezésnek.

15:12

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a járművel történő díjköteles várakozás szabályairól szóló 37/2016. (XII.12.) önkormányzati rendelet módosítására

A koronavírus-járvány idején elrendelt ingyenes parkolás miatt az éves bérlettel rendelkezők számára a bérlet érvényességét 2021. február 10-ig meghosszabbítják.

Molnár Péter (KDNP frakcióvezető):

Helyesnek tartjuk az előterjesztést. Módosító indítványt nyújtottunk be, mert a járvány miatt közel 3 hónapig ingyenes volt a parkolás. Jogos igény volt a hosszabbítás. Véleményünk szerint 2021 március 31-ig legyenek érvényesek az idei parkolóbérletek, mert így lehet korrekt az eljárás.

Bartha György (Velünk a Város):

Amennyiben az önkormányzat rendelte volna el az ingyenes parkolást, akkor jogos lenne a teljes „kártalanítás”. A kormány rendelte el, így arányosabb az eredeti javaslat szerinti teherviselés.

Soós Attila (Fidesz):

Van-e annak reális esélye, hogy a több ezer miskolci parkolóbérletes perelje az önkormányzatot a helyzet miatt?

Veres Pál polgármester:

az önkormányzat is elviselője a kormány által hozott rendelkezésnek.

15:36

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2020-2024 közötti időszakra vonatkozó gazdasági programjának elfogadására

A helyi gazdaság versenyképességében kulcsszerepe van az önkormányzatoknak. Befektetésvonzó környezetet kell kialakítani. A helyi adottságok figyelembevételével kell meghatározni azokat az önkormányzati feladatokat, amelyek ezt a célt szolgálják. A koronavírus-járvány olyan kihívások elé állította a világot, amely mellett nem mehet el egy ilyen program.

Veres Pál:

Olyan kihívásokkal nézünk szembe, mint soha korábban. Az új kihívás új hozzáállást igényel, ehhez alkalmazkodnia kell a miskolci önkormányzatnak. Egyre élesebb a verseny a települések között is. Ezért készült gazdasági program a 2020-24 közötti időszakra. Változik az uniós támogatási rendszer, ami új szemléletet kíván. A városlakókat is be kell kapcsolni a tervezésbe, végrehajtásba. Szükség van a régiók közötti együttműködésére. A cél, hogy Miskolc 2030-ra a régió meghatározó központja legyen.

Simon Gábor (Velünk a Város frakcióvezető):

A gazdasági program megalkotása egyfelől törvényi kötelezettség, de egy fontos programalkotás. Városfejlesztési biblia. Mutatnia kell azokat a törekvéseket, amelyek irányként állnak az elkövetkező évekre a város előtt. Újszerű célkitűzések is vannak: körforgásos alapú gazdaságfejlesztés (zöld vonal, kevesebb hulladék), Miskolc tudásközpont szerepének erősítése, turisztikai fejlesztési program, egészséges és emberközpontú város.

Soós Attila (Fidesz):

A gazdasági program olyan 27 százalékban plágium. Találkoztam már vele. Megtaláltam a forrásokat is. Az anyagban idézték, de a forrásokat nem tüntették fel benne. Tartalmaz jó gondolatokat természetesen, de ilyen formában nam használható. Javaslom, hogy vegyük le napirendről. Tárgyaljuk meg letisztítva később. Összeállítója szégyent hozott a városra. Nem vagyunk hajlandóak megszavazni, de még tárgyalni sem róla.

Simon Gábor (Velünk a Város frakcióvezető):

Benne van a bevezetőben, hogy az anyag építkezik bizonyos programokra. Van olyan része, amellyel nem értenek egyet?

Soós Attila (Fidesz):

Ilyen anyagot gazdasági programot tárgyalni, szégyen. Méltatlan eszközökkel élt a készítője. Az anyagot jóval rövidebben, eredeti gondolatokkal tárgyalásra alkalmasnak tartom.

A Velünk a város frakció tárgyalási szünetet kért.

Mokrai Mihály (Velünk a Város):

Ügyrendi javaslatunk, hogy vegyük le a napirendről a javaslatot, mert meg kell vizsgálni a Soós Attila által állítottakat.

A testület 22 igen 0 nem 0 tartózkodással elfogadta a javaslatot.

16:22

Javaslat sporttal kapcsolatos döntések meghozatalára

Kovács László (KDNP):

Kevés a helyünk a sportra. Figyelni kell rá.

Veres Pál polgármester:

A sport fejlesztésével foglalkozó testület szeptemberben széles körben akar tárgyalni a város sportjáról

Hollósy András (KDNP):

a Fidesz és a KDNP részt szeretne venni a testület munkájában

Hegedűs Andrea (Velünk a Város):

2010 előtt volt egy sportos iskola programja a városnak. Akkor voltak az első műfüves pályák a városban. Azok azóta leamortizálódtak. Annak a karbantartásáról is gondoskodni kellene.

Soós Attila (Fidesz):

Mikor várható közgyűlési tárgyalás a város sportfejlesztési koncepciójáról?

Veres Pál polgármester:

A szűkebb egyeztető tanács javaslata volt a szeptemberi tárgyalás

Javaslat időskorúakkal foglalkozó civil szervezetek támogatásával kapcsolatos döntés meghozatalára

Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város):

A pandémia ellenére 50 ezer forinttal támogatja az időskorú szervezeteket

Kovács László:

Mindig is támogatta az idős szervezeteket az önkormányzat, amit a jelenlegi városvezetés jelentősen csorbított. Ez nem plusztámogatás

Cseléné Figula Edina (Velünk a Város):

Az idősek érdekében létrejött civil szervezetek támogatásán nem lehet spórolni.

16:53

Badány Lajos felterjesztési jog gyakorlására tett javaslatot annak érdekében, hogy a térségünkben lévő állami vállalatok dolgozói ugyanolyan bérviszonyok között dolgozhassanak mint egy haosnló munkakört betöltő nyugat-magyarországi, vagy fővárosi cégnél. A képviselő a Munka Törvénykönyvében javasol olyan módosítást, amely ezt a fajta térségi megkülönböztetést kiküszöböli. Ez fontos Miskolc városa szempontjából is.

Badány Lajos javaslatot nyújtott be Miskolc Megyei jogú Város közterületein jelentkező prostitúció visszaszorítására. Ez főként Badány Lajos választőkörzetét, a Tiszai pályudvar környéként érinti. A lakosság elégedetélensége nagy és a jelenség már az oktatási intézmények környékén is jelen van. Az önkormányzat nem titlhatja meg, de szabályok közé szoríthatja. Türelmi zónát jelölhet ki az önkormányzat, sőt kötelessége is. Miskolcon jelenleg ilyen nincs kijelölve. Éppen ezért szükséges ilyen önkormánzati rendelet megalkotása. A türelmi zónán kívül tiltott a prostitúciós tevékenység végzése. A javaslat szerint a miskolci türelmi zúna a Szinva utca 2. számtúl az utca páros oldalán a Fonoda utcától a Szinva-hídig lesz.

Nagy Ákos:

A helyzet ennél bonyolultabb. Miskolc lakói nem akarják a türelmi zóna kijelölését. Ez inkább rendészeti kérdés, amellyel a prostitúciós tevékenység visszaszorítható.

Hollósy András:

Információim szerint nem történt egyeztetés a rendőrséggel.

Badány Lajos:

Egy héttel ezelőtt egyeztettünk a városházán a rendőrséggel, rendészettel, a hajléktalanszálló vezetésével. Mindannyian egyetértettek a türelmi zóna kijelölésének hatékonyságával.

17:24

A Fidesz-KDNP javaslatot tett privatizációs stop elrendelésére.

Simon Gábor (Velünk a Város frakcióvezető):

Módosító indítványt adtam be. Hangzatos privatizációs stop elrendelése. Az előző önkormányzat általában ingatlanértékesítéseket tervezett be a költségvetésekbe. Fura, hogy akkor nem jutott senki eszébe a privatizációs stop. A módosító indítvány szeretné megvizsgálni az eddigi privatizációkat, mert így igazságos

Alakszai Zoltán (Fidesz frakcióvezető):

A privatizációhoz joga és lehetősége van az önkormányzatnak. Ezt nem vitatjuk, hanem azt, hogy a koronavírus-járvány okozta válságot azzal kezeljék, hogy elkótyavetyélik az ingatlanvagyont. Ráadásul a jelenlegi ingatlanárak fényében felelőtlen dolog most ingatlant értékesíteni. A mi előterjesztésünk erről szól, az indokolt eladásokat nem vitatjuk. A Szentpéteri kapui toronyház és a volt leánykollégium fejlesztésére kész tervvel rendelkezett az előző önkormányzat.

Simon Gábor (Velünk a Város frakcióvezető):

Az önkormányzati ingatlan értékesítésének szigorú szabályai vannak. Csak értékebecsléssel és nyilvános versenytárgyalásssal lehet eladni. Érték alatt nem lehet értékesíteni. Jó lenne, ha a 20 emeletes és a leánykollégium esetében lenne befektető, aki megállítaná a pusztulásukat.

Alakszai Zoltán (Fidesz frakcióvezető):

Nem a vagyonértékeléseket vitatom, hanem azt, hogy érdemes lenne várni az eladásukkal egy jobb időszakra.

A Fidesz-KDNP frakció javaslatot tett ár- és adóemelési moratórium elrendelésére.

Simon Gábor:

Módosító indítványt adtunk be. Részletesen elmondtuk, hogy a járvánnyal kapcsolatos kormányzati elvonások milyen hiányt okoztak a városnak. A közgyűlés kérje fel a város két országgyűlési képviselőjét, hogy vesse latba lobbierejét, hogy az elvont pénzekből minél több jusson vissza Miskolc kasszájába.

Szopkó Tibor (Velünk a Város):

A közgyűlésen elhangzott ellenzéki javaslatok megvalósíthatatlanok, nem segítik a gazdálkodást. A képviselő átnyújtott egy mintegy 10 milliárd forintot tartalmazó jelképes csekket – a Miskolc Holdingnál keletkezett adósságot az ellenzék számára.

Alakszai Zoltán:

Azt gondoljuk, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági gondok megoldásáról szóló vita összességében előremutató volt, de Szopkó Tibor demonstrációja komolytalanná tette az egészet. A két miskolci országgyűlési képviselő az elmúlt évek gazdasági fejlődésében komoly szerepet játszott. A tények beszélnek. Olyan megoldást kell kitalálni, hogy ne a városban élőkre kelljen terhelni a nehézség következményeit.

Bartha György (Velünk a Város):

Az elmúlt kilenc évben nem volt járvány, nem voltak kormányzati elvonások. Azonos színű volt a városvezetés és a kormány. Lényegesen könnyebb volt. Most ez nincs így és a helyzetet meg kell oldani.

Szopkó Tibor (Velünk a Város):

A jelképesen átadott csekk nem tréfa volt. Az elkeseredés jele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában