fejlesztés

2020.08.02. 09:30

Százmilliós konyhai fejlesztés

A funkcióját vesztett, régi iskolaépületet alakították át szociális konyhává.

Marosréti Ervin

Fotó: ME

Az Ózdhoz közeli Sáta községben az elmúlt években jelentősen emelkedik azoknak a száma, akik élnek a szociális étkezés lehetőségével, amit a helyi önkormányzat alapszolgáltatásként nyújt a faluban. Az önkormányzat konyhája korábban az óvoda épületében működött, aminek a növekedő igények hatására az infrastruktúrája már egyáltalán nem felelt meg.

A körülmények javítását szolgálta az a fejlesztés, amely a közelmúltban fejeződött be, a sátaiak európai uniós pályázaton több mint 110 millió forintot fordíthattak a tervek megvalósítására.

Nagyobb lett az igény

– Egyre több a faluban az egyedül élő, idős ember, valamint a nehéz helyzetben lévő családok, akik napi szinten veszik igénybe a konyhai szolgáltatásunkat – fogalmazott a projekttel kapcsolatban Szalmás Zsoltné, Sáta polgármestere. – Éppen ezért a lakosság számára nagyon fontos volt, hogy elkészüljön ez a fejlesztés. A konyha korábbi helyszíne nem biztosította az étkeztetés hosszú távú működését, ezért valamit tennünk kellett. Helyiségeink száma és mérete nem volt arányban a végzett tevékenységgel, emiatt az előírásoknak sem tudott maradéktalanul megfelelni. A szociális étkezésre jogosultak esetében a helyben fogyasztásra nem volt lehetőség, pedig ez törvényi előírás. Az ételek előkészítéséhez és elkészítéséhez nem állt rendelkezésre elegendő mennyiségű és minőségű konyhai berendezés.

Éppen ezért az önkormányzat egy megfelelően átalakított, korszerű eszközökkel felszerelt, különálló épületben üzemelő konyha kialakításáról döntött, majd pályázott. A funkcióját vesztett, régi iskolaépületben végezték el a kivitelezést, amely ebben a formában már minden szükséges előírásnak megfelel.

A felújítással párhuzamosan a szükséges konyhai eszközök beszerzése is megtörtént, így a szociális konyhán mostantól a minőségi munka és a látogatók számára a helyben fogyasztás is lehetővé vált.

(A borítóképen: Itt még tartott a kivitelezés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában