eladó ingatlanok

2020.08.09. 07:00

Nem jött be a B terv sem a városi kassza feltöltésére

Továbbra is eladásra kínálja a városvezetés Miskolc értékes ingatlanjait.

Nyikes Zita

Fotó: Vajda János

Korábbi írásunkban június végén bemutattuk, hogy melyek eladóak. Másfél hónap elteltével rákérdeztük a városházán: sikerült-e vevőt találni. A bevételre igencsak rászorulna a költségvetés. A nagy értékű ingatlanok értékesítési szándékával kapcsolatban a városháza nem adott ki sajtóközleményt, amikor azok meghirdetésre kerültek. A Fidesz–KDNP-frakció úgy értelmezte az egyik legnagyobb hazai ingatlanos portálon „felfedezett” miskolci ingatlanokat, hogy a város a gazdálkodását tekintve komoly bajban van: likviditási problémákkal küzd, ezért van szükség a két ingatlan eladásából származó, tervezett 1,5 milliárd forintra.

Dobra vert családi ezüst

Mint ismert: két ingatlan biztosan meghirdetésre került. A Dózsa György utca 2. szám alatti, az egykori központi leánykollégium, valamint az úgynevezett húszemeletes toronyház.

A volt leánykollégium épületére a korábbi városvezetés 2016-ban tervpályázatot írt ki: egy „A kategóriás” irodaépület feltételeit teljesítő, inkubátorház-funkcióra alkalmas átalakítás és fejlesztés volt a cél. A leánykollégium épületéről a jelenlegi városvezetés másként gondolkozott, az ingatlant inkább 672 millió forintért meghirdette.

Miskolc legmagasabb épületében, az úgynevezett húszemeletes házban az előző városvezetés Miskolc további fejlődésének zálogát látta, apartmanszálló kialakítását tervezte, ahol a városba érkező szakképzett munkaerő lakhatása biztosított lehet. Ezt az ingatlant 622 millió forintért kínálta a miskolci közgyűlésben többségben lévő Velünk a Város-frakció és Veres Pál polgármester által vezetett város. A húszemeletes ház átalakítására 2019-ben a Fidesz–KDNP közgyűlési többsége idején a városvezetés állította össze azt a pályázatot, amelyen 1 milliárd 600 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a megyeszékhely. A 2019. októberi választásokat követően az átalakítás fedezetére hitelt kívánt felvenni a közgyűlésben jelenleg többségben lévő Velünk a Város baloldali-liberális frakció által támogatott, Veres Pál polgármester vezette város. A hitelkérelmüket azonban szakszerűségi okokra hivatkozva a kormány elutasította. A mostani városvezetés ezek után nem próbálkozott tovább, hanem elengedte a projektet.

Jöttek, majd mentek

A két ingatlannal kapcsolatban azt kérdeztük Miskolc város sajtóosztályától, hogy milyen portálokon, milyen időszakban hirdette a város az ingatlanokat, hirdeti-e még, hány érdeklődő volt, hányan jelezték vásárlási szándékukat, hányan tettek le esetleg foglalót. Konkrétan feltettük a kérdést: eladásra kerültek-e az ingatlanok, amennyiben igen, mennyiért, mikor, kinek. Végezetül arra voltunk kíváncsiak, hogy amennyiben nem kerültek eladásra az ingatlanok, akkor mi a város további terve.

A városháza válaszában elmondta: „A Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonke­zelő Zrt. módosított ingatlanstratégiája szerint minden ingatlan esetében elsődlegesnek tartják a bérbeadást. Amennyiben ez nem sikerül, akkor kerül előtérbe az ingatlan értékesítése. A leánykollégiumot és a Szentpéteri kapu 70. alatti úgynevezett »húszemeletes házat« valóban értékesítésre kínálták, mindkettőt június 10-én hirdették meg egyszer a Minapban, a weboldalukon.

Az ingatlan.com-on pedig folyamatosan megtalálható mindkét hirdetés. Fél tucat komolyabb érdeklődő volt, adásvétel, foglalófizetés vagy bármilyen vásárlási szándékra vonatkozó jelzés egyik ingatlan esetében sem történt.”

Hozzátették: továbbra is az ingatlanok értékesítése a cél, de folyamatosan vizsgálják az egyéb hasznosítási lehetőségeket is. Próbáltuk felidézni, hogy 2019 októberétől milyen egyéb hasznosítási lehetőségről számolt be a városháza, illetve milyen sajtóhírek röppentek fel, de amint azt az eladási szándék kapcsán június végén, közel másfél hónapja megírtuk: az értékesítésen kívül egyéb tervekről a városháza az elmúlt 8 hónap alatt nem számolt be.

Adnák. Viszik?

Korábban azt is megfogalmazta a városháza, hogy „értékes ingatlannak a 100 millió forintos értékbecslési értéket meghaladó épületeket tekintjük. Ezt figyelembe véve az említett két ingatlanon túl a volt egyetemi fűtőmű értékesítését tervezzük”. Megkeresésünkre a városháza elmondta: „a 2020. augusztusi közgyűlésen kerül előterjesztésre az egyetemvárosi fűtőmű értékesítésének engedélyezési javaslata, egyéb 100 millió forint fölötti ingatlan értékesítése jelenleg nincs napirenden”.

Hetekkel ezelőtt egy építészszakmai lapnak, majd az Északnak is nyilatkozott Szunyogh László főépítész az Avas szálló kapcsán, mely szerint több érdeklődő is volt már az Avas szállóra. Azt kérdeztük ezzel kapcsolatban: hányan, mikor, kik, milyen szándékkal? A városháza a konkrét tájékoztatást az alábbi válasszal utasította el: „az ingatlanra van érdeklődő, de a tárgyalások sikere érdekében több információt nem adhatunk az ügyben”.

Önkormányzati szakértők úgy látják: a bevételre nagy szüksége lenne a miskolci költségvetésnek. Tekintettel arra, hogy a városháza május 8-ai sajtóközleményében 7,2 milliárd forint hiányt jelentett be, a városvezetésnek a kieső pénzeket valahonnan pótolnia kellene. A Fidesz–KDNP-frakció a napokban jelezte, hogy semmiféle megszorítást, áremelést nem támogat, közgyűlési előterjesztést is benyújtottak, amelyben ár- és díjstopra tettek javaslatot Miskolcon.

(A borítóképen: Az Avas szállóra is van érdeklődő, de a tárgyalások érdekére hivatkozva nem ad felvilágosítást a városháza)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában