Várva Várt Alapítvány

2020.08.12. 18:00

A nem várt gyermek is érték

A babamentésben jeleskedik a Várva Várt Alapítvány, amely vidéken először Miskolcon nyitott irodát.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

A vidéki városok közül először Miskolcon, a Vörösmarty utca 45. szám alatt nyitott új irodát a Várva Várt Alapítvány, amely a várandósság miatt lelki vagy anyagi krízisbe került édesanyák számára nyújt karitatív segítséget. Miskolc város közgyűlése ingyenesen bocsátotta rendelkezésükre a 62 négyzetméteres ingatlant, hogy támogassa a helyi babamentés munkáját. A négy helyiségből álló központ alkalmas arra, hogy 12-18 évesek számára prevenciós előadásokat tartsanak párválasztásról, szexualitásról a korai terhességek megelőzése érdekében. Emellett kulturált helyszínt biztosít nyílt örökbefogadások számára, bár az alapvető cél az, hogy a babák a vér szerinti anyukájuknál maradhassanak.

Lehetséges változás

A szerdai megnyitó ünnepségen Galamb Alex a nehéz háttérből származó roma fiatal pozitív élettörténetével támasztotta alá a hasonló kezdeményezések fontosságát. A Miskolci Gyermekvárosban töltött évek után megvalósította álmát, hogy pék lesz és megalapította a Sütnijó! kampányt, amelynek célja, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeknek kedvet csináljon a mesterséghez.

Életeket mentenek

Petrőcz Leventéné Júlia álmodta meg tíz évvel ezelőtt többed magával a Várva Várt Alapítványt. Mára az egész országban dolgoznak önkénteseik és legalább hatszáz esetben segítettek. Magyarországon általános probléma az elöregedő népesség és véleménye szerint külső támogatás szükséges ahhoz, hogy ez a tendencia megforduljon. Az alapító elmondta, hogy az abortuszok számának csökkentése a legfontosabb, de az sem mellékes, hogy a babák szeretetteljes közegbe érkeznek-e és várják-e őket. Innen kapta a szervezet is a nevét, amelynek tevékenysége nyomán tavaly 15 olyan kisbaba született meg, akikről már az anyukája előzőleg lemondott.

Fontos a bizalom

Lukács József az alapítvány elnöke maga is örökbefogadó szülő, aki a szervezet logójáról, a pillangó szimbolikájáról beszélt, amely szerint a nem várt magzatok olyanok, mint a hernyók, de később pillangó lehet belőlük. Hangsúlyozta, hogy a születés körüli átmeneti nehéz időszakban nyújtott hathatós segítség sorsfordító lehet. Végül háláját fejezte ki, hogy a Várva Várt Alapítvány már megkapta azt a bizalmat támogatóitól, ami egyébként is szükséges a szervezet működéshez. Majd átnyújtotta Polonkainé Valcsev Ivanov Éva, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkéntes koordinátornak az EMMI hivatalos engedélyét a babamentéshez.

A Várva Várt Alapítvány munkatársai köszönetet mondtak Varga Andrea Klára alpolgármesternek, aki köszöntőjében a hosszú távú gondolkodás elengedhetetlen feltételének nevezte, hogy a városvezetés együttműködjön civil és karitatív szervezetekkel. Megtudtuk, hogy Miskolc város közgyűlése fontosnak tartja, hogy minél több újszülött kiegyensúlyozott és boldog életet élhessen és családban maradhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában