Zenita Musical tábor

2020.07.10. 18:00

Remek hangulatban zenével körülvéve

Gála, tehetségkutató verseny, tábor és stúdió, mind a tehetséges borsodi gyerekeknek.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Ádám János

Éneket, táncot és színpadi szereplést is tanultak a gyerekek egy héten át a „Hangok Varázsa” musical táborban, melyet immár harmadik alkalommal szervezett meg a miskolci Zenével az Ifjú Tehetségekért Alapítvány. Az ifjú tehetségeket neves művészek oktatták – tudtuk meg Fekete Ágnestől, az alapítvány elnökétől.

Ez a tábor most teljesen más, mint az előző kettő volt, ugyanis akkor csak dalokat mutattak be a szülőknek a tábor végén a gyerekek, idén viszont belecsempészték a színházat is – mondta Cselepák Balázs, a Győri Nemzeti Színház színésze. A táborban közreműködő művészek közül Tunyogi Bernadett énekesnő és Jancsó Dóra színművésznő a projektfelelősök, ők osztották el a feladatokat. Balázs a betanított dalok finomításával foglalkozott. A gyerekek nagyon fogékonyak, hiszen imádják ezt a közeget, de azért ez mégiscsak egy tábor – fogalmazott. Az egész napos tánc-, ének-, és drámaórák után jár egy kis kikapcsolódás. Ezért egyebek mellett csónakázás, kalandpark, fagyizás, piknikezés is szerepelt a programban.

Kemény munka

2016-ban csatlakozott először a csapathoz Szolnoki Péter énekes, zenész, a Bon-Bon együttes frontembere. Akkor a tehetségkutató verseny zsűrijébe hívták. Az évek során a munkakapcsolat barátsággá vált, most már szinte családtagként jön vissza újra és újra – hangsúlyozta a zenész. A táborban is részt vesz a kezdetektől, mint tanár. Azt tartja a legfontosabbnak, hogy itt a gyerekek a tábor végére csapattá kovácsolódnak. Vannak, akik ismerik egymást már, de az újak is könnyen beilleszkednek – szögezte le Péter. Az egy hét arra elegendő, hogy megtanítsák nekik a dalokat és musical jeleneteket, illetve a koreográfiát, amelyekben a már említett művészek mellett Vágó Zsuzsi színész-énekes és Toronya Alexandra táncpedagógus segít. A többszólamú éneklést oktatta a fiataloknak a zenész, aki hozzátette az a legnehezebb az éneklésben, hogy tartsák a szólamot.

A gyerekek kezét a tábor után sem engedik el, hiszen a legtöbben velük dolgoznak tovább. A musical stúdióban, a tehetségkutató versenyeken viszont látják egymást. A gyerekek lelkesek és elkötelezettek a szakma iránt, sokukról itt derült ki, hogy milyen tehetséges énekesek, pedig a tánc miatt jöttek – tudatta az énekes. Arra is mindig tanítja a gyerekeket, hogy eredményt csak kemény és kitartó munkával lehet elérni és nem baj, ha izgulnak, hiszen attól csak még jobb lesz a produkció.

Zongora mellett gyakorol

Három éve volt először a tehetségkutató versenyen, ahol komolyzenei kategóriában lett első helyezett. Ez ösztönözte arra, hogy eljöjjön a táborba – kezdte sorolni Nagy Anna Zsófia. Akkor kezdett musicalt tanulni, azóta pedig már sok mindennel gazdagodott. Zeneiskolában, és énektanárnál is tanul, a táborban pedig sokféle stílust kipróbálhatott – mondta a 16 éves gimnazista lány. Már az óvodában elhatározta, hogy énekesnő lesz és azóta sem gondolta meg magát. A Hernádkakban élő fiatal azt reméli, beteljesül az álma. Énekversenyekre jár és folyamatosan csiszolja tudását. A Musical és Miskolc Gálán háromszor is volt szerencséje fellépni. Azt azonban, hogy az éneklés melyik műfaja mellett teszi le a voksát, még nem döntötte el. A mai ismert külföldi sztárok közül Adele a kedvence, tőle szívesen választ dalt. Anna otthon a zongora mellett gyakorol általában, kottákat, akkordokat az interneten talál hozzá.

Magyarul énekel

Az alapítvány tehetségkutató versenyén figyeltek föl először Magyar Grétára, aki kiemelkedő eredményeket produkált már több alkalommal is. A Nyékládházán élő, általános iskolás tanuló kicsi kora óta rendszeresen szerepel versenyeken, iskolai rendezvényeken, az ének- és zongoratanárának köszönhetően, aki egyengette útját az első pillanattól. Azt állítja, sokat lehet tanulni a versenyeken a társaitól, ahogyan a táborban is. Még nem teljesen biztos, hogy főfoglalkozású zenész lesz, de ez az egyik opció – fogalmazott a művész palánta, majd hozzátette, a felnőttek mindenesetre bíztatják, támogatják. Egyelőre magyar nyelvű dalokat énekel, a musical közel áll hozzá. Igyekszik olyan műveket választani, ami a korának megfelelő, úgymond „jól áll neki”.

Mindkét fiatal egyöntetű véleménye az, hogy a táborban lenni nagy élmény volt, bár sokat dolgoztak, de nagyszerűen érezték magukat. Anna még azt is kiemelte, hogy mindegyik jó volt, de az eddigi három közül talán eddig az idei volt a legjobb. A művésztanárok nagyon kedvesek és barátságosak. A mérlegelés végén pedig elárulta azt is, alig várja, hogy jövőre is jöhessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában